Hersenletsel kan gevolgen hebben voor verschillende gebieden van het functioneren, zoals bewegen (motoriek), denken (cognitie) en emoties en gedrag. Zichtbare gevolgen zijn bijvoorbeeld (gedeeltelijke) verlammingsverschijnselen of verlies van spierkracht.
Direct na het ontstaan van hersenletsel komen verwardheid, bewusteloosheid en geheugenverlies veel voor. Meer dan de helft van de mensen met hersenletsel krijgt te maken met blijvende veranderingen of restverschijnselen op langere termijn.
NAH kan zichtbare gevolgen hebben (lichamelijke gevolgen), maar ook onzichtbare gevolgen hebben. Onzichtbare gevolgen zijn de cognitieve problemen (in het denken en doen zoals geheugen- of concentratieproblemen), maar kunnen ook veranderingen veroorzaken in iemands persoonlijkheid, gedrag en emoties.
Wat zijn de grootste problemen waar veel mensen met NAH tegenaan lopen bij het vragen om hulp? Veel mensen krijgen cognitieve problemen, waardoor ze zich moeilijk kunnen uitdrukken, hierdoor worden ze vaak niet begrepen, er is soms niet genoeg kennis van naasten, maar soms ook onvoldoende kennis van zorgverleners.
Neuropsychiatrische gevolgen van NAH is een verzamelterm voor een breed scala aan psychiatrische stoornissen, waaronder gedragsproblemen en persoonlijkheidsverandering, wordt geschaard. Kenmerkend is de directe of indirecte relatie met de aanwezige schade aan het brein.
Steeds meer mensen leven langer met de gevolgen van hersenletsel. En ook in de chronische fase kan het herstel doorgaan. Het is dus niet zo dat er na dat eerste jaar geen of maar weinig herstel optreedt; zeker niet. Er kunnen jarenlang kleine verbeteringen optreden, ook in de chronische fase.
Als mensen met niet-aangeboren hersenletsel (NAH) ouder worden, kunnen zij te maken krijgen met klachten zoals sneller moe zijn, of problemen met het onthouden of het vasthouden van aandacht.
Het is gebleken dat er maar weinig mensen helemáál herstellen van hersenletsel. Het is niet te vergelijken met een ziekte waar je van kan herstellen. NAH professionals (neurologen en neuropsychologen) weten hier alles van.
Veel mensen met hersenletsel hebben last van ontremming. Bij ontremd gedrag heeft iemand moeite zijn impulsen en gedrag te controleren, alsof de 'natuurlijke rem' eraf is.
Er zijn twee soorten hersenletsel: traumatisch en niet-traumatisch. Traumatisch hersenletsel ontstaat door een oorzaak buiten het lichaam, zoals een val of een verkeersongeluk. Niet-traumatisch hersenletsel ontstaat door een proces in het lichaam, zoals een beroerte, infectie of tumor.
De meest voorkomende oorzaken van een NAH zijn een beschadiging van de hersenen door:Trauma: verkeersongeluk, val...Beroerte of CVA (herseninfarct of hersenbloeding)Zuurstoftekort na een hartinfarct.
Langdurig overprikkeld
Een teveel daarvan kan leiden tot klachten zoals slaapproblemen, depressie, burn-out, angststoornissen, hartklachten en maag- en darmklachten. Langdurige overprikkeling kan klachten waar je last van hebt verergeren waardoor je steeds minder goed functioneert in het dagelijks leven.
Onzichtbare gevolgen
Het gaat niet meer zoals vroeger. Hersenletsel heeft voor veel mensen ook onzichtbare gevolgen. Bij onzichtbare gevolgen van een hersenaandoening gaat het bijvoorbeeld om veranderingen in je denken, in je emoties en je gedrag. Vaak zijn het de meest ingrijpende en de moeilijkste veranderingen.
Niet-aangeboren hersenletsel wordt onderscheden in twee gradaties: mild-traumatisch en zwaar-traumatisch. De aanwezigheid van hersenletsel kan mogelijk worden aangetoond met een scan: bijvoorbeeld een CT-scan, een PET-CT-scan of een MRI-scan.
De diagnose NAH wordt gesteld door een combinatie van factoren. Er moet sprake zijn van aantoonbaar hersenletsel of een hersenziekte (geweest) zijn. Daarnaast moeten er aantoonbare klachten en beperkingen zijn als gevolg van dit hersenletsel. Het kan zijn dat die beperkingen pas veel later aangetoond worden.
Chronische hersenaandoeningen die geleidelijk zijn ontstaan, zoals dementie, parkinson of epilepsie: 1.337.800 mensen. Niet Aangeboren hersenletsel (NAH), zoals een beroerte en traumatisch hersenletsel: 645.900 mensen.
Letsel in de hersenstam kan leiden tot stoornissen in het slaapritme, aandachtsstoornissen, dubbelzien, duizeligheid, moeite met slikken, eten en kauwen, een vieze smaak in de mond, aangezichtspijn en soms verlamming of zwakte van alle ledematen.
De kleine hersenen zijn een bepaald deel van je hersenen. Door een ziekte of beschadiging van de kleine hersenen kun je ataxie krijgen. Dit zorgt voor allerlei problemen. Zoals moeite met lopen, praten en je evenwicht.
Het dwanghuilen of –lachen is een adequate reactie, bijvoorbeeld lachen om een grap, maar de controle op de reactie ontbreekt; de reactie is te heftig en/of de patiënt kan niet tijdig stoppen. De klachten kunnen zeer beperkend werken in het sociale verkeer.
Een volwassene met een NAH met cognitieve stoornissen, bij wie vóór het optreden van het letsel geen sprake was van een verstandelijke handicap, heeft geen verstandelijke handicap volgens de definitie van verstandelijke handicap, gezien die definitie strikt bepaalt dat het om een ontwikkelingsstoornis gaat die aanwezig ...