Een grens is een afperking, een afbakening wat van jou is en wat van de ander is. Uiteraard heb je ook een eigen grens. Zeg eens een denkbeeldige afscheidingslijn tussen wat je wel en niet kunt, een grens heb je qua mogelijkheden en kunnen, tussen wat je wel en niet wil.
Er zijn veel verschillende soorten grenzen. Denk bijvoorbeeld aan grenzen tussen gemeenten, landen en werelddelen. Dit zijn dan vooral grenzen die bestaan op basis van afspraken en niet echt tastbaar zijn, vergelijkbaar met regels en wetgeving. Daarnaast zijn er tastbare grenzen, zoals een muur, een hek, etc.
Eigen grens: wat is dat? Een eigen grens is een afscheidingslijn of inperking tussen:wat je wel en niet kunt. wat je wel en niet wilt.
Een grens vormt de scheidingslijn tussen twee landen of andere (meestal bestuurlijke) eenheden, die soms de vorm van een fysieke grensbarrière aanneemt. Algemeen onderscheidt men: Natuurlijke grenzen, waar een landschapselement zoals de zee, een rivier of gebergte het verkeer bemoeilijkt.
Een gezonde grens gaat over wat goed is voor jouw geluksgevoel. Als je deze gezonde grenzen bewaakt, bewaak je niet alleen je eigen geluk, maar ook dat van de ander. Grenzen evolueren. Ze zijn niet statisch net als dat ons gevoel niet statisch is.
Fysieke grenzen
Denk aan iemand die graag knuffelt, terwijl jij dat niet wilt. Iemand die schreeuwend op je afkomt, wat bedreigend is. Of een collega die zijn hand op jouw bil legt. Deze en andere vormen van seksueel grensoverschrijdend gedrag zijn natuurlijk ook een fysieke grens die iemand overgaat.
Een voorbeeld van een natuurlijke grens zou bijvoorbeeld een rivier, een bergketen, een zee of een woestijn kunnen zijn. Een voorbeeld van een natuurlijke grens zijn bijvoorbeeld de Pyreneeën tussen Spanje en Frankrijk.
1: Natuurlijke grenzen, dit zijn bijvoorbeeld: zeeën, gebergten en rivieren. inwoners in die gebieden hebben. -Natuurlijke en kunstmatige grenzen vallen soms samen. -Open grenzen zijn in landen die een verdrag voor open grenzen hebben getekend.
Wat zijn grenzen? Grenzen creëren fysieke en emotionele ruimte tussen jou en anderen. Ze laten mensen zien hoe je behandeld wilt worden, wat oké is voor jou en wat niet. Grenzen zijn essentieel in alle relaties met je ouders, kinderen, vrienden, baas, enzovoort.
Wanneer je grenzen stelt, maak je duidelijk wat je wel en niet wilt. Veel mensen vinden het moeilijk om hun grenzen aan te geven. Maar het is belangrijk om je grenzen te bewaken. Hierdoor weet je beter wat je aankunt en hoeveel werk je op je kunt nemen.
Het aangeven en bewaken van je grenzen is heel belangrijk om te weten wat je wel en niet accepteert. Door het kennen van je grenzen, geef je zelf richting aan de normen en waarden die voor jou belangrijk zijn en waar je naar wilt leven. Grenzen aangeven is dus ook een belangrijke uiting van je tolerantievermogen.
Het Koninkrijk der Nederlanden grenst aan België en Duitsland (voor Nederland) en aan Frankrijk (op het eiland Sint Maarten).
Grenzen aangeven doe je met een ik-boodschap. Je geeft een concrete beschrijving van het gedrag of de vraag van de ander en wat dat voor effect op je heeft. Vervolgens beschrijf je concreet wat je wel graag zou willen. Zie ook: Communicatietips.
We onderscheiden drie typen grenzen: organisatorische grenzen, waarmee je buitenwereld organiseert. persoonlijke grenzen, die ervoor zorgen dat je jezelf blijft en vasthoudt aan wat persoonlijk belangrijk voor je is. fysieke grenzen, waarmee je je lichamelijke gezondheid in balans houdt.
Groeien is grenzen verleggen. Kinderen zijn altijd bezig met het verleggen van hun grenzen. Ze oefenen om hoger te schommelen, meer pannenkoeken te eten, mooier te tekenen of zo veel mogelijk levels te halen in een computerspel. Topsporters zijn beroepshalve voortdurend hun grenzen aan het oprekken.
Een grens is een zichtbare of onzichtbare lijn in het landschap. Een grens scheidt fysiek of denkbeeldig groepen mensen van elkaar. Een zichtbare grens is bijvoorbeeld een rivier, een zee, een bergketen of een woestijn. Zo'n grens is een natuurlijke grens.
Scheiding tussen twee gelijksoortige entiteiten in de vorm van staatkundige of politieke scheidslijnen (rijksgrens, provinciale grens, gemeentegrens), maar ook in de culturele ruimte. Taalgrenzen tussen de verschillende lokale dialecten zijn daarvan een duidelijk voorbeeld.
Binnen een cultuurgebied of culturele regio deelt de bevolking een aantal culturele kenmerken (zoals bijvoorbeeld taal, religie, bouwstijl of bestaanswijze) waardoor ze zich onderscheidt van andere cultuurgebieden. De omvang van een cultuurgebied is onbepaald en vaak worden administratieve grenzen overschreden.
Bedenk wat maakt dat je over je grenzen gaat
Het is heel normaal als je af en toe over je grenzen gaat. Soms moeten er nou eenmaal dingen gedaan worden. Maar als je merkt dat je regelmatig meer doet of geeft dan eigenlijk goed voelt, is het verstandig om eens na te gaan waardoor dit komt.
Wanneer het nodig is om een grens te stellen, doe het dan duidelijk, kalm, respectvol en met zo weinig mogelijk woorden. Probeer niet boos te worden of je juist te verontschuldigen voor de grens die je stelt. Laat je gedrag overeenkomen met de grenzen die je stelt.