Daar zijn woorden bij die in België wel bekend zijn, maar niet gebruikt worden – zoals doei, hartstikke, nou, onwijs, ouwehoeren – maar ook woorden die in België onbekend zijn, zoals chipknip, kinnesinne, ouwebeppen, sappelen, een wassen neus, de hand met iets lichten.
In België wordt zeker en vast vooral gebruikt om een stelling te bekrachtigen of de vraag van de voorgaande spreker bevestigend te beantwoorden ('zekerheid'). Vast en zeker wordt in België ook in die betekenis gebruikt, maar er kan ook een grote waarschijnlijkheid mee uitgedrukt worden.
Ook excuseer is typisch Vlaams, maar het is niet zo algemeen verspreid als wablief. Vooral respondenten uit de regio Antwerpen, Vlaams-Brabant en Oost-Vlaanderen vermelden het. Wat (wa, wadde) is zuidelijk, maar niet exclusief Vlaams. Zowel in Vlaanderen als in de zuidelijke provincies komt het verspreid voor.
Het belangrijkste verschil tussen Nederland en Vlaanderen situeert zich in de dimensie van de 'onzekerheidsvermijding'. Deze dimensie brengt in kaart in hoeverre een volk zich bedreigt voelt door onzekere situaties. België scoort hierin heel hoog (94 uit 100). Nederland haalt hier slechts 53 uit 100.
Verder staan de Belgen bekend aan hun Bourgondische levensstijl en hun goede gevoel voor humor. Een andere aspect van de Belgische cultuur is de liefde voor het stripboek. Veel bekende stripboeken komen uit België, zoals Kuifje (TinTin) en Suske en Wiske.
Betekenis 'allez'
1al·lee (de; v; meervoud: alleeën) 1laan 2al·lee (tussenwerpsel) 1(aansporing) kom!, vooruit!
Sjatten en taloren staat ook voor tassen en borden.
Het Belgische poepen (geslachtsgemeenschap) gaat terug op het thans niet meer gebruikte woordje poppen: met poppen spelen!
België: pop - poppen - poepen
Het werkwoord komt van pop (het kinderspeelgoed). Daarvan is ooit het werkwoord poppen afgeleid.
Wat is een ticket/bonnetje? Een bonnetje is gewoon een document waarop staat dat je een handelaar hebt betaald.
IV Samengevat. We zijn meestal niet zo origineel als we onze geliefde willen vertellen hoe belangrijk hij of zij voor ons is. Ik hou van jou ligt op ieders lippen in Nederland, in Vlaanderen is het ik zie u/je graag/gaarne.
In België betekent het woord 'lopen' namelijk 'rennen'. En gewoon rustig wandelen? Dat noemen ze bij onze zuiderburen 'stappen'.
Kinderen in Vlaanderen krijgen op school te horen dat ze hun stoel onder de bank moeten schuiven. Met de bank wordt in dit geval de tafel in het klaslokaal bedoeld. En wat we in Nederland een bank (om op te zitten) noemen, is in het Vlaams een zetel.
In plaats van “sorry” zeg je “dankjewel”. In plaats van “sorry dat ik laat ben” zeg je “dankjewel voor je geduld”. In plaats van “sorry dat ik niet goed uit mijn woorden kom” zeg je “dankjewel voor je begrip”. In plaats van “sorry dat ik maar doorratel” zeg je “dankjewel dat je naar me luistert”.
Probeer je in de ander in te leven of vraag wat zij precies vervelend vinden. Alleen als je de ander en zijn of haar gevoelens probeert te begrijpen, kun je op een oprechte manier sorry zeggen. Wees duidelijk. Benoem expliciet wat je verkeerd hebt gedaan, en welke gevolgen dat (voor de ander) heeft gehad.
Een lade, ook wel kortweg la genoemd, in België een schuif, is een horizontaal schuivend compartiment dat men gebruikt om voorwerpen in op te bergen. Met een horizontaal schuifmechanisme wordt de open bovenkant, naar behoefte van de gebruiker, in of uit haar bestemde plaats geschoven.
Van alles ('allerlei zaken') is juist. De vaste combinatie van alles wordt als twee woorden geschreven. Enkele voorbeelden: De kruidenier had van alles in voorraad.
(tussenw.) Allee mannekes, ik ben ermee weg.
Vraag de gemiddelde Vlaming én Nederlander naar zijn favoriete Vlaamse woord en de kans is groot dat het antwoord 'goesting' is.
In de standaardtaal in België wordt sanctioneren gebruikt in de betekenis 'straffen, bestraffen'. Standaardtaal in het hele taalgebied zijn dan straffen, bestraffen, een sanctie opleggen en een sanctie treffen.
Deftig is standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenissen 'statig, waardig, chic' en 'snobistisch, bekakt'.