Je kunt ze bijvoorbeeld gebruiken om een kruidenboter op te fleuren, maar ze kunnen ook gebruikt worden in thee of soep. De kroonbladeren worden gebruikt als kleurstof in kaas en boter, en als surrogaat voor saffraan. Goudsbloem werd al gebruikt door de oude Egyptenaren, Grieken en Romeinen.
Goudsbloemen zal je niet zo snel eten, al kun je de bloemblaadjes wel gebruiken om je salades of toetjes mee op te fleuren. Ook kun je die blaadjes ook gebruiken om thee van te zetten: dat helpt goed tegen ontstekingen in je mond en keel of bij maagproblemen. Veel vaker wordt er calendula zalf of olie van gemaakt.
Niet alleen staan goudsbloemen mooi in je tuin, de bloemen kun je ook eten! De verse bloemblaadjes hebben een mild kruidige smaak (licht scherp en een vleugje bitter). Voeg de bloemblaadjes bijvoorbeeld eens toe aan een salade of rijstgerecht. Soepen, sauzen en roereieren krijgen met deze blaadjes een mooie kleur.
De jonge blaadjes zijn net als de bloemen eetbaar en kun je fijnsnijden en verwerken in gerechten. Als je fijngesneden goudsbloempjes door de rijst roert, krijgt die een mooie geeloranje kleur. Je kunt de bloemblaadjes ook gebruiken om boter, roerei of aardappelpuree mee te kleuren.
Is de goudsbloem eetbaar? De bloemen zijn echt een goudmijntje, want naast alle bovenstaande functies, kun je de bloemen óók nog eten. Ze worden bijvoorbeeld gebruikt in salades of om boter, vla en koekjes kleur en smaak te geven. Het meest bekend is de thee die van goudsbloemen gemaakt wordt.
Voor een pot thee heb je 6 dl kokend water nodig en 20 gram gedroogde of 30 gram verse goudsbloemen. Hiervan kun je ongeveer 4 koppen thee drinken. Verwarm de pot, doe de bloemen erin en giet het kokende water op de bloemen. Laat het geheel 10 minuten trekken en giet de thee door een zeefje in het theeglas.
Dankzij de ontstekingsremmende, wondgenezende en ontsmettende werking staat de plant in de alternatieve geneeskunde bekend als dé wondgenezer. Goudsbloem wordt gebruikt voor de behandeling van huidzweren, slecht genezende wonden en littekens, blauwe plekken en snijwonden, scheurwonden, winterhanden en brandwonden.
Je kan ze gewoon aan de lucht laten drogen, en je hoeft je oven dus niet aan te zetten. Wel opletten dat je niet per ongeluk de oven aanzet terwijl de bloemen er nog in liggen. Zorg dat er tussen de bloemen wat ruimte zit anders heb je kans dat ze gaan schimmelen. Controleer de bloemen na een paar dagen.
Calendula officinalis, ook bekend als goudsbloem, volgt met haar kopje gedurende de hele dag de zon. Hierdoor absorberen de bloemblaadjes veel licht en warmte, wat vervolgens wordt omgezet in talrijke actieve bestanddelen.
Nuttig voor je moestuin
Ze houden schadelijke insecten op afstand, beschermen je aardappelen tegen draadworm en voorkomen aantasting van je wortels door larven van wortelvliegen. Tegelijkertijd zit de goudsbloem vol met nectar en dat trekt weer bijen en vlinders aan.
Goudsbloemthee wordt uitwendig gebruikt bij huidaandoeningen, wonden en om make-up te verwijderen. Bij inwendig gebruik stimuleert het de werking van de gal en de lever en helpt het krampen te verlichten. Start met het drinken van goudsbloemthee 2 weken voor de menstruatie om menstruatiekrampen te verminderen.
Zelfs Afrikaantjes zijn eetbaar. De enkelbloemige kun je zo over de sla strooien, van de dubbele pluis je de bloemblaadjes er eerst uit. Of zet er thee van; lekker en kalmerend voor de spijsvertering.
Wat bij katten wel vaak een succes is, is een klein kruidentuintje met planten speciaal voor hen. Denk hierbij aan kattengras en kattenkruid, maar ook peterselie, munt, kamille en goudsbloem zijn hier goed voor te gebruiken.
Calendula door de soep
Calendula blaadjes zijn leuk voor in de soep, over de salade, door de stamppot, als versiering en zowel vers als gedroogd zijn ze prachtig.
Goudsbloem is een prachtige eenjarige plant die zich spontaan uitzaait. De enkele of gevulde bloemhoofdjes zijn oranje of geel van kleur. De lichtgroene bladeren zijn lancetvormig en geuren. Zaaien kan vanaf maart tot juni, dan verschijnen de bloemen nog hetzelfde jaar.
Goudsbloem is een makkie en heeft, eenmaal ontsproten, weinig nodig als 'ie in de volle grond staat. In hele droge periodes houd je 'm natuurlijk in de gaten. Staat 'ie in een krappe pot, dan kan 'ie op hete zomerse dagen wel dagelijks een waterbeurt gebruiken. Na het zaaien houd je de grond wel licht vochtig.
Calendula mag in tegenstelling tot bijvoorbeeld arnica, wel op open wonden worden gebruikt. Dit is vooral handig wanneer je wonde niet goed geneest. Dit kan komen door verschillende omstandigheden zoals vervuiling, een operatie of een infectie. De bloem werkt ontstekingsremmend en heeft een wondhelende werking.
Dat kan wanneer je gebruik maakt van planten die bekend staan om hun krachtige, helende werking op dit gebied, zoals Calendula officinalis en Arnica montana. Deze plant staat ook wel bekend als 'goudsbloem'. Het is een eenjarige plant die tot de familie van de composieten behoort.
Hoe winterhard is goudsbloem? Deze plant is zeker winterhard, verdraagt zelf een temperatuur van -20 graden.
Hang op een droge plek, uit de zon (gedroogd in de volle zon of bij hoge temperaturen verliezen kruiden veel van hun smaak en kracht). Zorg voor voldoende ventilatie. Beste droogplek: onder een veranda, terrasoverkapping of in de schuur. Tip: spoel het blad niet af voor het drogen, dan verliest het veel smaak.
Denk aan arganolie, amandelolie, avocado-olie, jojobaolie, etc. Je kunt ook babyolie, gebruiken, en zelfs kokosolie (die zul je iets moeten verwarmen zodat ze weer vloeibaar wordt). Kies, als het kan, een biologische olie.
Kruiden die wél goed drogen zijn onder meer munt, lavendel (lekker in ijs of cakes!), oregano, tijm, salie, dragon en kamillebloemen. Kruiden die minder goed drogen, zijn vaak de zachtere groene kruiden als peterselie, koriander, dille en basilicum.
Het zaaien van goudsbloemen is simpel: je strooit de zaden uit in de tuin op een stukje geschoffelde grond. Bedek het een klein beetje met aarde. Zaaien kan je doen in maart, april, mei of juni als je dat jaar nog bloemen wilt. Als je goudsbloemen in de zomer of herfst zaait gaan ze het volgende voorjaar bloeien.
Alle rozenblaadjes zijn in principe eetbaar, maar er bestaat dan een kans dat ze zijn bespoten. Eetbare rozen zijn speciaal gekweekt voor smaak en geur zonder stoffen die het ongezond maken om te eten. Eetbare rozen zien er niet alleen leuk uit, maar bevatten ook veel gezonde stoffen zoals vitaminen en antioxidanten.
Korenbloemen. De korenbloem is natuurlijk bekend vanwege de prachtige blauwe bloem, je hebt daarnaast echter ook witte en gemengde variëteiten. De verse bloemetjes kun je gebruiken als garnering, gedroogd is korenbloem ook lekker in de thee.