Een geitje kan gedekt worden door de bok wanneer zij 9 maanden oud is. Een bok kan weliswaar vanaf zijn 2,5 maand dekken, maar dat is niet gezond van geen één van beide diertjes. Als je het geitje laat dekken voor haar 9 maand is zij helemaal nog niet klaar om gedekt te worden.
De lammeren worden na ongeveer vijf maanden geboren. Geiten krijgen een, twee maar soms ook drie lammeren per worp. Na enkele weken gaan de lammeren al ruwvoer en brokken eten. Na ongeveer twee maanden zijn de lammeren niet meer afhankelijk van melk en kunnen ze in principe bij de moeder weggehaald worden.
Vanaf de leeftijd van 12 maanden kan een geit zich voortplanten. De vrouwtjes zijn het hele jaar door vruchtbaar. De drachttijd van een geit bedraagt 5 maanden en ze krijgt maximum 3 lammeren per worp.
Zorg voor voldoende bokken: 1 bok op 25 geiten. Zorg ervoor dat de geiten en lammeren voorafgaand aan de dekperiode geen bokken zien of ruiken. Het introduceren van de bokken bij de start van de dekperiode stimuleert dan het vlot bronstig worden van de geiten.
Vooral geiten vertonen in het najaar gedrag dat wijst op bronstigheid. De dieren zijn 'bokkig', 'spelig', 'rits' of 'runs', vertonen onrustig gedrag, kwispelen en mekkeren veel. Tijd om met de geit naar de bok te gaan.
Schapen en geiten kunnen besmet zijn met Coxiella burnetii (Q-koorts), Listeria monocytogenes of Chlamydophila abortus. Deze ziekteverwekkers kunnen niet alleen bij de dieren abortus veroorzaken, maar ook bij de mens.
Weidedieren zoals geiten en ezels kunnen niet goed tegen de kou en al helemaal niet tegen de regen.
Dan mag je tot tien schapen of geiten houden. Heb je er meer, dan is er een milieuvergunning klasse 2 nodig. In woongebied met landelijk karakter verhoogt het aantal zonder vergunning tot 25 dieren en in landbouwgebied mag je tot 150 schapen en geiten houden zonder vergunning.
U zal de geit veel ontnemen, wanneer u hem het contact met soortgenoten ontzegt. Geiten en kippen kunnen inderdaad samen, maar zorg wel voor eigen voer- en slaapplekken. Helemaal eens met Inger.
niet doen dus !!Een geit kliert de varkens nogal wat snel agressie oproept ,biggen bij andere dieren lukt vaak wel al zijn daar ook handige harriers onder die er een spel van maken om een kippetje of lam te mollen .
Voor het voeder moet je rekenen op 10 tot 30 euro per maand gedurende de wintermaanden of als je weinig gras hebt en moet bijvoederen met hooi. Een kleine baal hooi kost tussen de 3 en 5 euro. Vaccinaties, ontworming en andere dierenartskosten bedragen minimum 75 euro per jaar en kunnen hoger oplopen.
Geiten zijn zeer sociale dieren, geboren om in een kudde te leven. In de meeste gevallen zal een enkele geit extreem veel lawaai maken (zijn soortgenoten roepen) en proberen het verblijf te vernietigen, iets dat waarschijnlijk zal leiden tot verwonding van het dier.
Het antwoord is: ja, alle zoogdieren hebben een menstruatiecyclus. Ongesteld worden is echter alleen weggelegd voor mensen en een aantal gerelateerde primaten, zoals chimpansees en orang-oetans.
De draagtijd bedraagt 147 tot 152 dagen. Een eenjarige geit heeft meestal één of twee lammeren. Bij een oudere geit is de geboorte van een tweeling normaal. Een lam drinkt ongeveer drie maanden melk, maar na een dag of tien eet het al wat met de moeder mee van het hooi en het voer.
Pas op met voor geiten giftige struiken en bomen, zoal coniferen en liguster. Houdt de dieren weg bij kastanjebomen. Kruiden – denk aan peterselie, weegbree, karwij, brandnetel, duizendblad, cichorei, paardenbloem, pastinaak en wilde peen - kunnen in het geheel en vers aan de geiten worden aangeboden.
Reacties. Het is helemaal niet verkeerd de geiten ook 's nachts de keus te laten: binnen of buiten. Onderzoek heeft aangetoond dat geiten van nature ook 's nachts grazen. Het komt dus het welzijn van de dieren ten goede.
Geiten zijn geen liefhebbers van donker, dus zorg dat de stal verlicht is. En voorzie de vloer van de stal regelmatig met droogstro. In dit hok wordt de geit ook gevoerd. Een ruif aan een muur is een perfecte manier om het dier te voeren, want het stro in het hok zal snel vies worden.
Sommige dieren, zoals geiten en paarden, overeten zich van al het voedsel dat ze aangeboden krijgen. Hierdoor worden ze te dik en kunnen erg ziek worden. Bij herkauwers (geiten, schapen en koeien) kan teveel of verkeerd voedsel resulteren in pensverzuring (voedselvergiftiging).
Geen brood aan herkauwers
Bij herkauwers zoals schapen, geiten en herten kan brood dus in de keel gaan klonteren waardoor de dieren kunnen stikken. Wanneer het de dieren wel lukt om het brood door te slikken, dan kan er ook nog een gasophoping in de pens ontstaan waardoor ze dood kunnen gaan.
Zoek je wat gezelschap in de tuin? Overweeg dan eens een geit als tuindier. Geiten hebben een vriendelijk uiterlijk, zijn lieve rustige dieren, eten alles, hebben een eigen wil maar zijn handelbaar én je kan ze overal zetten. Een geit geeft ook melk, zodat je zelf eenvoudig geitenkaasjes kan maken.
Voor kleine geiten kan gaas met een hoogte van 80cm gebruikt worden en voor grote geiten minimaal 100cm hoog.Voor springgeiten adviseren wij gaas van minimaal 120cm hoog.
Hittestress bij schapen en geiten
23 graden celcius stijgt en schaduw ontbreekt, ondervinden schapen en geiten hittestress. Hittestress geeft een verhoogde ademhalingsfrequentie, extra vochtinname, verminderde eetlust en lagere melkgift. Voldoende schaduw op warme dagen vermindert het ongerief.
Gifplanten die genoemd worden, zijn Jacobskruiskruid, Sint-Janskruid en bastaardklaver (weiden en hooilanden), paardenstaart, nachtschade, waterscheerling en smeerwortel (wegbermen, akkers en sloten), adelaarsvaren, onrijpe eikels en jong eikenblad (bosranden), diverse sierplanten/-bomen (zoals taxus, gouden regen, ...
Geiten gaan graag naar buiten, maar ze houden niet van regen. Andere dieren hebben een vetlaagje op hun vacht dat water afstoot.Geiten hebben dat niet, bij hen dringt het water door de vacht heen. Als er regen op komst is, willen geiten dan ook naar binnen of schuilen ze onder een boom.
Teveel graan is zowel voor de geiten en uw kippen veel te vet voer. Daar kunnen ze inderdaad plotseling aan sterven.