Wat is gezond en kun je eten op werk? Kies voor een maaltijd die rijk is aan voedingsstoffen. Bijvoorbeeld een zelfgemaakte soep, een rijkgevulde salade met vlees, vis, noten of ei, een groente-omelet of rijstwafels met gezond beleg zoals hummus, ei, notenpasta, Hüttenkäse of gerookte zalm.
Mocht u toch een koelbox willen gebruiken om eten warm te houden, wikkel de etenswaren dan in aluminiumfolie met daaromheen een handdoek zodat de wand niet direct in contact met het warme eten. Om etenswaren voor lange tijd koel te houden is de koelbox natuurlijk wel uitermate geschikt.
Zo maak jij je avocado op brood met tomaat klaar:
Snij deze in sneetjes en verspreid deze over je boterhammen. Snijd de tomaat in schijfjes (of stukjes) en leg dit op de avocado. Strooi er wat peper en zout op. Als kers op de taart maak je jouw toast af met een handjevol kiemgroenten.
Denk bijvoorbeeld aan een salade, soep, wraps of leftovers van de avond ervoor! Bewaar het vervolgens in een vershoudbakje en 's middags kun je een verse en gezonde lunch meenemen. LOCK&LOCK heeft verschillende handige vershoudbakjes waarmee je je koude of warme lunch lekvrij mee kunt nemen.
Frisse gerechten kunnen de eetlust stimuleren, zoals een beetje sap of een paar stukjes fruit. Ook een kopje bouillon een half uur voor de warme maaltijd kan de trek op gang brengen. Maar zorg dat je niet zo vol van de bouillon zit dat je er juist minder door eet.
Dat betekent dat volkorenbrood maar liefst drie keer meer voedingsvezels bevat dan witbrood. Idealiter eet een volwassen vrouw zo'n 4 à 5 boterhammen per dag, voor mannen is dat 6 à 8 sneetjes. Jouw kinderen kunnen dagelijks best zo'n 2 à 3 boterhammen eten.
Dat staat gelijk aan 3,5 tot 4 sneetjes. Maar als je kijkt naar onderstaande tabel van het Voedingscentrum ligt dat toch echt op de ondergrens van het advies. Volwassen mannen hebben namelijk zo'n 6 tot 8 sneetjes brood per dag nodig en vrouwen zo'n 4 tot 5.
Volkoren crackers (neem beleg apart verpakt mee, dan worden ze niet zacht) Een meergranen wrap met zalm, tomaat en sla. Rol deze op in een stuk folie. Je kunt natuurlijk ook voor ander beleg kiezen, denk bijvoorbeeld aan gerookte kip of avocado.
In een salade, op een toast of zelfs in een smoothie: met avocado's kun je alle kanten op. De vruchten zijn rijk aan vezels, vitamine E, foliumzuur en kalium en zijn dan ook heel voedzaam.
Het beslag bestaat voor ongeveer tien procent uit eieren. Eieren vormen dus niet het grootste ingrediënt, maar wel het belangrijkste. Volgens een woordvoerder van het Voedingscentrum is een eierkoek niet een gezond product omdat het geen waardevolle voedingsstoffen bevat.
Een goed en vullend tussendoortje is zuivel. Dit bevat veel eiwitten en houdt zo tot de volgende maaltijd het hongergevoel weg. Neem bijvoorbeeld een schaaltje yoghurt of kwark. Een minder eetbaar, maar enorm gezond tussendoortje: beweging.
Eten warm houden doe je door middel van warmhoudbakken en warmhoudplaten. Dit zijn apparaten waar je het eten in stopt na het bakken of koken. Deze platen, bakken en/of schalen zijn tegenwoordig een apparaat die je gewoon op tafel kan neerzetten. Tijdens het eten kan je daar je eten uit halen en vervolgens opeten.
Vlees kun je het beste warmhouden door de oven op 60 – 70 graden te zetten. Wil je het gerecht langer dan 25 minuten warm houden in de oven? Dan kun je het gerecht het beste afdekken met aluminiumfolie of een deksel om te voorkomen dat het vlees uitdroogt.
Eten warm houden onderweg: Soep warm houden kun je in thermoskannen of voedselcontainers doen bijvoorbeeld maar je eten warm houden kan ook in elektrische thermoboxen of in isolatieboxen. Het ligt aan het aantal uur dat je wilt dat je eten warm blijft. Het kan voor een uurtje zijn of voor een paar uurtjes.