Gemiddeld bleken mensen die in een blauwe kamer slapen, 7 uur en 52 minuten te slapen. Andere favoriete kleuren voor een goede nachtrust zijn geel, groen, zilver en oranje.
Rood licht maakt het daarentegen makkelijker om in slaap te vallen, ontdekten neurowetenschappers van het Nederlands Herseninstituut. Blauw licht uit beeldschermen onderdrukt het slaapopwekkende hormoon melatonine. Voor een goede nachtrust kan je televisies, laptops, smartphones en tablets 's avonds beter laten liggen.
Wil je graag kleur toevoegen aan je slaapkamer? Kies dan voor de kleur blauw; blauw werkt rustgevend, verkoelt en geeft je een ontspannen gevoel. Dit zorgt voor een serene sfeer om lekker in slaap te vallen. Het is zelfs uit onderzoek gebleken dat mensen in een blauwe slaapkamer het langst slapen!
Blauw licht staat voor kalmte, stabiliteit en mannelijkheid. Het is een minder creatieviteit en emotiesopwekkende kleur dan bijvoorbeeld oranje en rood. Gebruik blauw licht om een moment van kalmte en rust te creëren. Ook voor een luxe, betrouwbare uitstraling is blauw geschikt.
Het nadeel van sobere slaapkamer kleuren is dat ze al snel onpersoonlijk kunnen ogen. Om dit tegen te gaan kan je gebruikmaken van sfeervolle decoratie, fotokaders en enkele kleurrijke kussens. Aan te raden kleuren: wit, eierschaal en pasteltinten (paars, groen, geel en blauw).
rood: stimulerend voor lichaam en geest, helpt bij vermoeidheid en depressie. oranje: stimuleert seksualiteit en optimisme, helpt bij nierproblemen, chronische verkoudheid en ademhalingsproblemen.
Blauw maakt je rustig en kalm
Blauw is bijna het tegenovergestelde van rood. Blauwe kleuren maken je rustig en kalm en zouden zelfs je hartslag gunstig kunnen beïnvloeden.
Het belangrijkste voordeel dat groen geeft is; rust en stilte. Deze kleur repliceert de natuur die onze geest oppikt als ontspannend. Groen is perfect voor slaapkamers omdat het een rustgevende kleur heeft. De beste kleuren om groen mee te combineren zijn een andere tint groen, wit, blauw en vele andere kleuren.
Grijs. Grijs kan een verwarrend effect hebben op mensen. Het heeft de neiging om verwachtingen te scheppen, wat kan zorgen voor stress. Het wordt ook beschouwd als de kleur van verstand, duurzaam, verfijnd en strak.
De enige kleur licht, die geen invloed heeft op de aanmaak van melatonine is rood licht. Steeds meer nachtlampjes hebben deze kleur daarom al als standaard kleur. Een zoutlamp geeft bijvoorbeeld ook een zacht rood licht en is een goed alternatief voor een traditioneel nachtlampje.
Wit, beige, crème en alles daaromheen!
Het is natuurlijk heel erg voor de hand liggend, maar neutrale tinten zoals wit, crème en beige zijn de perfecte kleuren voor rust in je huis. Waarschijnlijk heb je ergens in je huis al één van deze tinten.
Zorg voor een rustgevende kleur op je slaapkamer muren. Rustgevende kleuren zijn: lichtblauw, geel, groen, lichtroze, wit en lavendel. Deze kleuren helpen je mogelijk beter ontspannen. Hang daarnaast een mooie foto of schilderij in je slaapkamer die je direct wanneer je opstaat uit bed kunt zien.
Melatonine geeft het lichaam het signaal dat het tijd is om te gaan slapen, essentieel voor onze waak-slaapcyclus. Het is vooral (hemels)blauw licht dat de aanmaak van dit hormoon verstoort. Het zonlicht overdag zorgt ervoor dat we niet tot nauwelijks slaperig worden.
Wel stelt Van der Meijden dat de kans groot is rood licht van een LED-lamp bevorderlijk is voor de nachtrust. "Er gebeurt wel iets." Het rode licht van een gloeilamp werkt minder goed, omdat het minder zuiver is. Overigens helpt het ook al om blauw licht te vermijden voor het slapen gaan.
Blauw is niet alleen rustgevend in de slaapkamer, maar ook in de woonkamer. Blauw is de kleur van de hemel en van de zee. Dat is dan ook de reden waarom deze kleur rust uitstraalt en een rustgevend effect heeft op je gemoedstoestand.
Zwart is een mysterieuze kleur die verband houdt met angst en het onbekende.
Groen is een kleur die positieve associaties geeft. Natuur, groei, ontspanning, gezondheid en evenwicht. Het is een goede kleur om te gebruiken voor 'positief' en 'vooruitgaan'. Sommige merken zijn onlosmakelijk verbonden met een bepaalde kleur: voor groen is Interpolis daar een goed voorbeeld van.
Veel bedrijven kiezen voor blauw en dat is niet voor niks, blauw wordt namelijk ervaren als een zakelijke kleur die vertrouwen schept. Bovendien wordt blauw ook geassocieerd met waarheidsgetrouw beeld.
Uit de Britse studie blijkt namelijk dat zowel mannen als vrouwen geel de onaantrekkelijkste kleur vinden. Maar liefst 39% van de ondervraagde mannen en 31% van de vrouwen is het daarmee eens.
Koele kleuren zijn onder andere groen, blauw en paars. Deze kleuren hebben een kalmerende en verzachtende werking, maar kunnen ook droevige gevoelens opwekken. Paars wordt gehanteerd om creativiteit los te maken, omdat het een mengkleur is die bestaat uit blauw (rustgevend) en rood (intens).
Kleuren roepen bepaalde emoties en gevoelens bij je op; van blijdschap tot onrust, van ontspanning tot enthousiasme. Daarnaast kan kleur informatie doorgeven, zonder dat daarbij woorden nodig zijn. Denk aan de rode en blauwe stip op een waterkraan, iedereen weet wat deze betekent. Ook kan kleur een waarschuwing zijn.
Rood, blauw en geel passen niet zo mooi bij elkaar. Paars, groen en oranje is ook geen geslaagde combinatie.
Geel straalt vrolijkheid en positieve sferen uit. Verschillende geeltinten zijn verrassend goed met elkaar te combineren. Wit: Net zoals zwart is wit geen echte kleur. Wit staat voor onschuld, luxe en eenvoud.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.