Pannenkoekenmix: twee keer zo duur
Een pak pannenkoekenmix (400 gram) kost rond de 1 euro. Meer dan 2 x zo duur dus! En ook zo'n pak bestaat feitelijk uit niets meer dan bloem, je moet dus gewoon nog melk en eieren toevoegen. En vaak wordt aan de bloem nog smaakmakers als zout en suiker toegevoegd.
PANNENKOEKENBESLAG BEWAREN
Hou je dan pannenkoekenbeslag over? Het beslag kan je één dag bewaren in de koelkast. Tip: bewaar het beslag in een shakebeker. Het voordeel hiervan is dat je het beslag voordat je het gaat bakken, nog even goed door elkaar kunt schudden zodat alles weer goed gemengd is.
Het belangrijkste is dat je een goed pannenkoekenbeslag maakt. En dat beslag kan je heel goed een dag of avond van tevoren klaarmaken. Sterker nog, de pannenkoeken worden er alleen maar lekkerder van als je het beslag even laat staan.
Tot 1 jaar na THT-datum en mogelijk langer, mits het er nog goed uitziet en de verpakking heel is.
Je kan zowel het beslag als de gebakken pannenkoeken in de diepvries bewaren. Wanneer je pannenkoeken invriest, zorg er dan voor dat je stapeltje goed van de buitenlucht is afgesloten door het in te pakken in cellofaan. Beslag kan je even goed in een plastic potje met een goed afsluitbaar deksel invriezen.
Welke het beste uit de test kwamen? Dat waren de enige drie mixen die volkorenmeel gebruiken en geen extra suikers. Op volgorde van prijs: Plus mix voor volkorenpannenkoeken, G'woon mix voor Pannenkoeken Volkoren en Koopmans pannenkoeken volkoren.
Veel bakpoeder.
Soda of bakpoeder wordt in pannenkoeken geïntroduceerd voor losheid en zachtheid, het verschijnen van gaten. Het is ook belangrijk om het niet te overdrijven.
Fout 2: je roert te veel door het beslag
Veel mensen willen de klontjes graag uit het beslag roeren, maar een paar kleine klontjes in je beslag is helemaal niet erg. Als je te veel roert, zorgt dit er namelijk voor dat je de structuur van je pannenkoek taai wordt in plaats van lekker luchtig.
Bak in vloeibare margarine
Moet je je pannenkoeken bakken in boter, olie of margarine? In theorie kan het allemaal, maar toch is er verschil. Zo heeft roomboter een laag rookpunt en daarnaast verbrandt het snel, wat niet ideaal is als je veel pannenkoeken wil bakken.
Zelf zou ik een goed glas cider verkiezen, of een milde cava. Maar de Engelse culinaire schrijfster Fiona Beckett maakt bovendien nog onderscheid in wat voor soort pannenkoek! Bij een pannenkoek met bramen, bessen en ander vers rood en zwart fruit adviseert ze een rosé of zelfs rosé champagne.
Je beslag moet mooi kunnen vloeien om de bodem van je pan te bedekken. Is het te dun, dan gaat dit te snel en wordt de pannenkoek al bruin bij het verdelen van het beslag. Te dik beslag gaart niet zo goed; de bodem wordt te bruin, terwijl de bovenkant niet droog wil worden (zodat je het niet kunt draaien).
Als je eenmaal aan het bakken bent, draai de pannenkoek dan pas om als de bovenkant niet meer vloeibaar is en de randjes bruin beginnen te kleuren. Als je pannenkoeken snel aanbakken, draai het vuur dan een beetje lager tijdens het bakken en meng een scheutje olie of gesmolten boter door het beslag.
Pannenkoeken maken doe je zo:
Voeg een snuf zout toe en een scheut olie, bijvoorbeeld zonnebloemolie. Verwarm een koekenpan op middelhoog vuur, voeg een beetje olie toe en bak de pannenkoeken in 2 minuten goudbruin.
Gooi niet alle bloem in één keer bij het beslag, maar roer het er geleidelijk in met een garde. Zo voorkom je het vormen van klonten! Als het beslag een gladde mix is geworden, kun je de rest van de melk bij het beslag gieten.
Een pannenkoek weegt tussen de 70 en 100 gram en bevat tussen de 100 en 300 kilocalorieën.
En het leuke van pannenkoeken is: je kunt ze zowel warm als koud eten. Warm ze een minuutje op in de magnetron, of pak 'm gewoon uit om 'm op te eten… in anderhalf uur is de pannenkoek helemaal op kamertemperatuur.
Bakpapier. Fruitsoorten zoals bessen, kersen, perziken, pruimen en nectarines zijn prima in te vriezen. Hoe je dat dan het beste doet?
Dit kan zeker, je kunt pannenkoeken goed invriezen. Zorg dat ze goed zijn afgekoeld voordat je ze luchtdicht verpakt, bijvoorbeeld in plasticfolie of in een diepvrieszak. Na het invriezen kun je de pannenkoeken 2-3 maanden bewaren.
Een pak Koopmans Pannenkoeken origineel is genoeg voor 11 tot 13 pannenkoeken.
Welke stand inductieplaat? De meeste inductiekookplaten hebben 6, 9 of 12 standen. Een aantal van 9 is bij normaal gebruik voldoende, maar als je iets meer wilt of veel wilt sudderen* adviseren wij om 12 standen te nemen, waardoor je op lage standen fijner kunt regelen.
Om te voorkomen dat de eerste pannenkoek mislukt, moet je volgens Willekes de pan warm genoeg laten worden voordat het beslag erin gaat. Zet het vuur op middelhoog vuur zodra het beslag de pan in gaat, het gebeurt namelijk vaak dat de buitenkant verbrandt en de binnenkant van de pannenkoek nog niet gaar is.
Of je nu zanddeeg, kruimeldeeg of ander taartdeeg maakt, het deeg laten rusten zorgt ervoor dat het makkelijker uit te rollen is doordat de boter terug wat opstijft. Geduld hebben is belangrijk, want het deeg laten rusten zorgt er ook voor dat het niet krimpt bij het bakken.
Nederlanders gemiddeld 3 of 4 pannenkoeken per keer eten. 81% van de Nederlanders hun pannenkoek het liefst met stroop eet. 68% met poedersuiker en 56% met spek. vrouwen gezien worden als de beste pannenkoekbakkers.