Rond 12 weken zwanger neemt de placenta de functie van de dooierzak volledig over. Je kindje krijgt vanaf nu tot aan de geboorte voeding via de placenta. Vruchtwater wordt ingeslikt en uitgeplast om zo te leren slikken en drinken en hij gaat er steeds meer in bewegen.
In de 8e week vormt de placenta zich. Hiervoor was er een dooierzak waaruit de voedselvoorziening was. Er komt een geleidelijke overgang van dooierzak naar placenta wat ook gepaard gaat met hormoonwisselingen. Vaak worden de klachten van moe- en misselijkheid minder.
Ongeveer dertien dagen na de bevruchting begint de placenta (moederkoek) zich te ontwikkelen. Jouw bloedvaten maken contact met de ontwikkelende bloedvaten in de placenta. De baby krijgt zijn of haar voeding nu nog via de dooierzak. De dooierzak verdwijnt later in de zwangerschap als de placenta volledig is ontwikkeld.
De placenta (moederkoek) is het verbindingsorgaan tussen jou en de baby en bevindt zich tegen de baarmoederwand aan.
De holtevorming die ontstaat door het ectoderm heet de amnionholte. Het embryo gaat zich hier uiteindelijk in bevinden en bewegen. De andere holte wordt de holte van de darmen. De holte die ontstaat door de gele cellen heet ook wel de dooierzak.
De dooierzak is een vliezige zak die bevestigd is aan een embryo. Zij zorgt voor een vroegtijdige eerste voedingsvoorraad voor beenvissen, haaien, reptielen, vogels en primitieve zoogdieren. De functie van de dooierzak treedt in werking vanaf het moment dat de bloedsomloop van het embryo tot ontwikkeling komt.
De ontwikkeling in weken:
Afhankelijk van het aantal zwangerschapsweken is het volgende te zien: 4 weken: verdikking van het baarmoederslijmvlies en de zwangerschapsring (vruchtzak van 3-5mm) 5 weken: het dooierzakje (circa 2 mm) en soms al iets van embryonaal weefsel, maar nog geen hartactie.
Een groot deel van de laag- of voorliggende placenta's verschuift naar een normale positie tijdens de zwangerschap. Dit komt door de groei van de baarmoeder en wordt regelmatig gecontroleerd met extra echo's. Rond de uitgerekende datum heeft nog 0,3 – 0,9% van de zwangeren een placenta praevia.
In principe moet de placenta binnen een uur na geboren worden. Een enkele keer lukt het echter niet om de placenta geboren te laten worden. De verloskundige heeft dan al van alles geprobeerd, van het meedrukken op je buik, tot het geven van medicijnen om de placenta los te krijgen, echter allemaal zonder resultaat.
Een injectie met oxytocine in je been kan helpen om dit proces te versnellen, omdat dit hormoon het samentrekken van de baarmoeder stimuleert. Het geboren laten worden van de placenta doet doorgaans geen pijn, maar kan wel een vreemd gevoel zijn.
Echoscopisch onderzoek kan duidelijk maken of het vruchtje nog leeft. Meestal kan gezien worden of het hartje klopt. Klopt het hartje dan is de kans op een miskraam kleiner, maar niet uitgesloten. Een lege vruchtzak of een vruchtje zonder kloppend hart kan met echoscopie betrouwbaar worden opgespoord.
Wanneer de pijn en bloedverlies op zijn heftigst is verlies je meestal het vruchtzakje ( met of zonder vruchtje) erin. Het vruchtzakje ziet eruit als een klein blaasje, waar pluizige vlokken aan vast kunnen zitten, vaak is het weefsel wat lichter van kleur en voelt een beetje sponsachtig aan.
Voor het achterhalen van het geslacht van de baby bestaat geen aparte geslachtsbepaling-echo. Tijdens verschillende andere echo's is het wel mogelijk om het geslacht te ontdekken. Vanaf ongeveer 16 weken is het geslacht van de baby met zekerheid te bepalen.
Vaak verliest u ook bloedstolsels, die meer donkerrood en glad zijn. Bij twijfel: een stolsel kunt u met uw vingers uit elkaar trekken tot er niets van overblijft, bij een vruchtzak herkent u altijd een met heldervocht gevuld blaasje. De pijn en het bloedverlies nemen snel af na de miskraam.
Bij een molazwangerschap hebt u last van de bekende zwangerschapsverschijnselen: vermoeidheid en misselijkheid zijn wel vaak aanwezig. U kunt zelfs extreem misselijk zijn. Opvallend is verder het snel dikker worden van uw buik. De concentratie zwangerschapshormoon in uw bloed is extreem hoog.
In de loop van enkele uren wordt de vruchtzak uit de baarmoeder gedreven. De miskraam heeft dan plaatsgevonden. De vruchtzak ziet eruit als een met vocht gevuld blaasje met een vliezig omhulsel dat gedeeltelijk met roze vlokken is bekleed. Vaak komen ook bloedstolsels vrij, die meer donkerrood en glad zijn.
De moederkoek voorziet de baby van zuurstof en voedingsstoffen. De bloedstromen van beide zijden zijn gescheiden. Er is normaal gesproken dus geen contact tussen het bloed van moeder en kind. Aan de placenta (moederkoek) zit de navelstreng, die loopt naar de baby.
Na de geboorte van de baby volgt nog de geboorte van de placenta (ook wel moederkoek). De moederkoek heeft er tijdens de zwangerschap voor gezorgd dat je baby voeding en zuurstof kreeg. De verloskundige controleert of de placenta losligt. Als dat zo is, kunnen de placenta en vliezen geboren worden.
Als de placenta niet loskomt
Ook de eerste borstvoeding aan je kind kan de nageboorte stimuleren. Daardoor komt ook oxytocine vrij. Wanneer een placenta een uur na de geboorte van het kind niet is losgekomen, wordt deze operatief verwijderd. Dit gebeurt onder algehele verdoving (narcose) in het ziekenhuis.
Je kunt beter geen geslachtsgemeenschap of, in sommige gevallen, zelfs beter geen orgasme hebben tijdens de zwangerschap als: je bloedverlies hebt. de vliezen zijn gebroken en je vruchtwater verliest. de placenta geheel of gedeeltelijk voor de uitgang van de baarmoeder ligt (placenta praevia)
Als de placenta onder in de baarmoeder ligt, maar niet over de baarmoedermond heen, kan dat een belemmering zijn voor het indalen van het hoofdje van de baby. De placenta neemt immers een deel van de ruimte in, waardoor er geen plaats is voor het hoofdje.
De baby's hebben een eigen vruchtzak en delen samen 1 moederkoek (placenta). De tweeling is dan 1-eiig. Ze hebben hetzelfde erfelijke materiaal.
Tijdens de zwangerschap krijg je standaard drie echo's aangeboden: de termijnecho, de 13-wekenecho en de 20-wekenecho. Deze echo's worden alle drie vergoed en gaan niet van je eigen risico af.
Dan kunt u een medicijnenlijst bij uw apotheek ophalen. U mag 3 uur voor het onderzoek niet eten en drinken. Verder is het handig wanneer u een uur van tevoren niet meer plast, zodat de blaas enigszins gevuld is. Dit is in elk geval van belang als het om de blaas gaat.
Hoe herken je de placenta en wat is de ligging? - De placenta is een wat dikker grijs gedeelte op de echo. - Als de placenta te dicht bij de baarmoedermond ligt controleren we opnieuw de ligging bij 32 weken zwangerschap.