Met de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) verkrijg je een goed inzicht in de financieel administratieve en bedrijfseconomische processen in een organisatie. Na het behalen van het diploma PDB ben je in staat om zelfstandig de boekhouding te voeren van een kleine of middelgrote onderneming.
Wat biedt de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB)?
Het is een brede en zeer actuele opleiding die veel kansen biedt op de arbeidsmarkt. Met het veelgevraagde en erkende diploma kun je van start als financieel-administratief medewerker of boekhouder en zijn er veel doorgroeimogelijkheden.
Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB®) bestaat uit drie examens: Bedrijfsadministratie niveau 4, Kostencalculatie niveau 4 en Financiering niveau 4. Je bepaalt zelf in welke volgorde je examen doet.
De logische stap na de opleiding PDB is de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA). Als boekhouder is kennis over loonadministratie ook erg handig. Deze kennis kunt u opdoen bij de opleiding Basiskennis Loonadministratie (BKL) of Praktijkdiploma Loonadministratie (PDL).
Het Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) is een Nederlands diploma dat wordt verkregen als het Praktijkexamen Boekhouden van de Nederlandse Associatie voor Praktijkexamens, met succes is afgenomen en je ook de diploma's Basiskennis Boekhouden (BKB) en Basiskennis Calculatie (BKC) kunt overleggen.
De Moderne Bedrijfsadministratie opleiding (MBA) is onmisbaar voor een carrière in de administratie. Tijdens de opleiding leer je o.a. hoe je een administratie opzet en beheert, hoe je de vermogensbehoefte van een onderneming bepaalt en kent de belastingwetgeving voor jou geen geheimen meer.
Boekhouder worden: opleiding en loon
Via het reguliere onderwijs kun je boekhouder worden door een mbo-opleiding op niveau 4 te volgen (administrateur) of een hbo-opleiding op het niveau van bachelor. In sommige financiële studierichtingen aan de universiteit leer je overigens ook de basis van boekhouden.
Het salaris van een boekhouder die in loondienst voor een bedrijf werkt, bedraagt gemiddeld zo'n 3250 euro bruto per maand. Een pas afgestudeerde boekhouder zonder ervaring ontvangt een maandelijks loon van ca. 2500 euro bruto.
Het grootboek, journaal, balansen, btw, eigen vermogen en nog veel meer komt langs. Basiskennis Boekhouden (BKB®) is geschikt voor iedereen die de boekhouding van een organisatie wil uitvoeren.
BKB is dé opleiding voor administratief assistenten; je krijgt inzicht in praktische boekhoudtechnieken. Na afronding van de opleiding kun je een eenvoudige administratie voeren. Er is geen specifieke vooropleiding vereist. Het BKB-diploma wordt zeer gewaardeerd door het bedrijfsleven.
De opleiding Basiskennis Boekhouden (BKB) /Elementair Boekhouden opleiding is op MBO 3 niveau en duurt 4 tot 6 weken.
De titel van boekhouder is in Nederland niet beschermd. Iedereen die zijn boterham verdient met boekhouden, mag zich boekhouder noemen. In het Nederlandse onderwijs is boekhouding een opleiding op mbo-niveau 4 of hbo-niveau bachelor. Ook in sommige financiële studierichtingen aan de universiteit leer je boekhouden.
LOI Hogeschool in 90 sec.
Dit korte HBO-programma is interessant voor wie zelf in de boekhouding aan de slag wil, maar ook voor iedereen die een betere gesprekspartner wil zijn voor bijvoorbeeld de accountant. Met deze opleiding leer je in korte tijd hoe je inzicht krijgt in de vermogenspositie van een bedrijf.
Iedereen mag zichzelf een “boekhouder” noemen, het is namelijk een vrij beroep. In tegenstelling tot wat de meesten denken hoef je niet specifiek een diploma te hebben om boekhouder te kunnen zijn. Er vindt ook geen toetsing op kwaliteit plaats, dus ook iemand zonder enige kennis kan een boekhoudkantoor opzetten.
Met een hbo opleiding Accountancy verdien je gelijk al een goed salaris. Het startsalaris ligt gemiddeld tussen de 2.717 - 2.953* bruto per maand. Daarna kan dit al gauw flink oplopen.
Een boekhouder is goedkoper dan een accountant (meestal)
Het tarief van een accountant kan vanwege zijn verplichte opleiding, grotere bevoegdheden en uitgebreidere en complexere werkzaamheden een stuk hoger liggen. Denk aan een uurtarief tussen de 80 en 150 euro.
Met een HBO opleiding ontvang je € 2.620, MBO niveau resulteert in een salaris van € 2.450,-.
In principe mag iedereen zichzelf boekhouder noemen. Het is namelijk een vrij beroep. Je hoeft dus geen opleidingen, certificaten of diploma's te hebben om boekhouder te zijn. Je wordt verder ook niet gecontroleerd, dus iemand zonder enige boekhoudkennis zou een administratiekantoor op kunnen zetten.
Je hebt in het verleden de opleiding Praktijkdiploma Boekhouden (PDB) of een vergelijkbare opleiding afgerond en bent werkzaam in de administratieve sector. Je wilt nu graag de kennis en vaardigheden op financieel administratief gebied vergroten, dan is de opleiding Moderne Bedrijfsadministratie (MBA) een goede keuze.
Als beginnend bedrijfsadministrateur verdien je tussen de 1550-1750 bruto per maand bij een volledige werkweek (situatie maart 2020).
De MBA-opleiding leidt op tot masterniveau (NLQF-niveau 7) en is bestemd voor HBO- en WO-afgestudeerden met minimaal 3 tot 5 jaar relevante werkervaring die willen doorgroeien naar een functie op strategisch niveau.
Je wordt goed tot heel goed betaald, zeker als je al een aantal jaren ervaring kan voorleggen. Je hebt een grote werkzekerheid (we zeiden het al: het is een knelpuntberoep!) Je hebt een ruime keuze aan werkgevers, en je kan ook als zelfstandige een prachtig kantoor uitbouwen. Je hebt heel wat doorgroeimogelijkheden.
Deze opleiding duurt twee jaar en heeft een studieomvang van 120 studiepunten. Je behaalt na die twee jaar het diploma van gegradueerde. In het 2de jaar maak je een keuze tussen het traject Business (gericht naar boekhouder binnen een bedrijf) of Accounting (gericht naar boekhouder in een boekhoudkantoor).