Op die manier kun je met een Kamado verschillende kooktechnieken gebruiken, zoals grillen en schroeien. De keramiek zorgt er echter ook voor dat de bbq heel lang zijn warmte vashoudt. Dat is perfect om bijvoorbeeld Pulled Pork mee te maken.
We raden sterk af de Big Green Egg binnen te gebruiken. Overigens geldt dat voor alle barbecues in het algemeen. Hoewel het mogelijk is om één van de kleinere modellen van de Big Green Egg onder professionele omstandigheden binnen te gebruiken, moet u zich bewust zijn van de risico's.
Veruit de meeste kamado barbecues zijn tegenwoordig van keramiek gemaakt, met enkele uitzonderingen die bijvoorbeeld in metaal zijn uitgevoerd. Het grote voordeel van een keramische kamado barbecue is de nauwkeurige warmteregulering, waaraan naast het materiaal ook de eivorm en de ventilatiekleppen bijdragen.
In het algemeen zijn kamado BBQ's aan de prijzige kant, omdat deze meestal uit duurbare materialen zijn vervaardigd en dat deze heel lang kunnen meegaan. Er zijn merken die hier een beetje van profiteren, maar dat zie je vooral aan de prijs van hun accessoires.
Het kleinste model kamado heeft een rooster diameter van ongeveer 25 centimeter terwijl de grootste kamado zelfs tot 75 centimeter gaat. De gemiddelde rooster diameter van de beste verkochte modellen is tussen de 38 en 47 cm (Medium en Large).
Na 18 verschillende Kamado Barbecue's getest te hebben konden we niet anders dan concluderen dat de Big Green Egg Large momenteel de beste keuze is van 2022. Met deze big boy grill je direct voor 8 personen. Verder is de kuip bestand tegen temperaturen tot 350 graden.
De Big Green Egg MiniMax is het beste van de Mini en de Small. Hij heeft namelijk het compacte formaat en gebruiksgemak van de Big Green Egg Mini, maar het grilloppervlakte van de Big Green Egg Small. De Big Green Egg MiniMax is ook te koop met portable nest, zodat je ook gemakkelijk op werkhoogte kan werken.
Zelfs als het vriest kun je je kamado gebruiken! Zorg er ook voor dat je de temperatuur zo langzaam mogelijk laat oplopen, zeker als het koud en/of vochtig weer is. Zo kan het keramiek inwerken en voorkom je scheurtjes en/ of het knappen van het keramiek.
Kan ik mijn kamado onder alle weersomstandigheden gebruiken? De kamado is een kooktoestel voor alle weertypes en kan gebruikt worden wanneer u maar wilt genieten van de geweldige smaak van een barbecue.
Funfact: kamado betekent in het Japans: 'oven / haard'. Het grootste verschil tussen een 'standaard' ketel BBQ en een kamado is het materiaal. De kamado wordt gemaakt van sterk keramiek. Dit heeft de eigenschap dat het enorm goed tegen hitte kan en deze vast kan houden.
Door de warmte en koude werking ontstaan er altijd kleine scheurtjes en barstjes, heel normaal dus. Het emaille van de Kamado kan micro barstjes vertonen, dat noemen we ook wel craquelé. De werking en duurzaamheid van de Kamado heeft er uiteraard niet onder te leiden.
HOUT. Net zoals bij een kogel BBQ gebruik je best geen hout in je kamado. Dit om de dezelfde reden dat een houtvuur heel warm wordt, dit kan je kamado kan doen barsten. Het enige hout dat je in een kamado kan gebruiken is rookhout.
Een Kamado barbecue is zo goed geïsoleerd dat ze erg zuinig zijn met hun brandstof en de temperatuur perfect is in te regelen waardoor je fluitend een hele avond kan barbecueën. Briketten zijn niet geschikt omdat ze veel as achterlaten en daarmee de luchtinlaat snel verstoppen.
Door de BGE gaan zelfs mensen die niet graag barbecueën ervan genieten”, zegt hij lachend. Ook over de prijs is de BGE-expert duidelijk. “Het kost wat, maar een goedkope barbecue die veel meer houtskool verbruikt, na vijf jaar kapot is en dan vervangen moet worden, is veel duurder.”
Wanneer je een overkapping hebt en je kamado staat het hele jaar droog is een regenhoes niet echt noodzakelijk. Van de andere kant als je kamado in de zon staat beschermt de regenhoes ook tegen UV straling van de zon. Op deze manier verkleurt het keramiek niet door de jaren heen.
De Big Green Egg barbecue kun je altijd buiten laten staan. Of het nu regent, sneeuwt of stomt, de BGE kan het hebben. Het leuke is dat je hem ook in alle weersomstandigheden kunt gebruiken.
Door de luchtregelaar te sluiten en de schoorsteen af te dekken met de keramische afdekdop dooft de houtskool in circa 20 minuten vanzelf. Je hoeft dus nooit water of een ander blusmiddel te gebruiken.
Door zowel de bovenste als de onderste dempers in te stellen, kan de hitte in de kamado temperaturen bereiken van minder dan 85 graden tot meer dan 400 graden.
Waarom moet ik voor de Grill Guru kiezen? De keramische barbecues van Grill Guru zijn gemaakt van keramiek dat bestand is tegen hoge temperaturen en dat de warmte goed vast houdt. De Grillerette is een tafelgrill die het gemakkelijk maakt om gezellig aan tafel met elkaar te kunnen barbecueën.
De Big Green Egg is al sinds 1974 op de markt en uniek in zijn soort. Het is de enige kamado bbq die wordt geproduceerd in een hypermoderne fabriek in Mexico en die is vervaardigd van keramiek waarbij gebruik is gemaakt van NASA technologieën.
Naast grillen kun je met deze barbecue ook roken, stomen en bakken. Je kunt hier bijvoorbeeld dus brood mee bakken, stukken vlees roken, soep koken en noem maar op. Het is dus je eigen kleine keuken in de tuin! Je bent super flexibel en bovendien is de Green Egg ook een uitstekende slow-cooker.
The Bastard
Je zou het kunnen omschrijven als een no-nonsense karakter: lekker ongecompliceerd, stoer en voor iedereen. Prima prijs/kwaliteit verhouding. Sinds kort doen ze zelf deels de productontwikkeling en dit merk je aan de nieuwigheden die ze doorvoeren.