Arrowroot is een uitstekend bindmiddel voor romige sauzen en glazuur met neutrale smaak. Uitstekend voor binden van zure vruchten. Arrowroot is het ideale bindmiddel om vloeistoffen in te dikken.
Arrowroot is een uitstekend bindmiddel om vloeistoffen in te dikken en voor bijvoorbeeld romige sauzen. Het is ook super geschikt bij soepen, eieren en vleesjus. Het is 100% puur, natuurlijk en plantaardig en bevat geen toevoegingen. Het is vetvrij en ook makkelijk te verteren en ook nog eens glutenvrij .
Verder is het aangetoond dat arrowroot een antibacteriele werking heeft, goed is tegen osteoperose (botontkalking), goed is voor de lever, goed bij diabetes en een verjongend effect heeft. Genoeg reden dus om dit geweldige bindmiddel te gebruiken!
Goede vervangers
Geen nood, je kunt Maizena namelijk vervangen door bloem, arrowroot en tapioca. Hierbij geldt dat je bloem het beste kunt gebruiken als je het gerecht gedurende langere tijd verwarmt. Wil je juist snel een gerecht binden? Dan kun je arrowroot of tapioca gebruiken.
De arrowroot wordt ook wel pijlwortel genoemd. Deze plant wordt gevonden in regenwouden. De Latijnse naam is Maranta arundinacea.
In tegenstelling tot maizena is arrowroot een hoge kwaliteit zetmeel, het is vrij van gluten en is neutraal van smaak.
Xanthaangom geeft uw soepen, sauzen, puddingen en gekookte custards bijna identieke resultaten als het gebruik van maizena of arrowroot-poeder. Het wordt het best gebruikt in gekookte toepassingen.
Maizena en aardappelzetmeel zijn de bekendste zetmeel bindmiddelen, maar je kunt ook denken aan tapioca of sago. Daarnaast binden room, eieren, boter of meel ook prima.
Meelsoorten als Quinoameel, rijstemeel, boekweitmeel, gele erwtenmeel, kikkererwtenmeel, en uiteraard maïsmeel zijn zeer geschikt. Let wel: verschillende meelsoorten kunnen wel de smaak beïnvloeden. Heb je geen last van gluten, kun je ook volkorenmeel of roggemeel gebruiken.
Arrowroot is een hoogwaardig zetmeel. Het bevat geen vet en is erg makkelijk verteerbaar in ons lichaam. Arrow root poeder kan gebruikt worden als bindmiddel voor bak gerechten, soepen, sauzen en toetjes, is neutraal van smaak en glutenvrij.
De cassave staat ook wel bekend als tapioca, maniok of yucca. In veel tropische landen is de cassave een belangrijk gewas. De wortel is zetmeelrijk en daardoor erg voedzaam. Vaak wordt er cassavepap van gekookt of cassavemeel van gemaakt.
Is tapiocazetmeel hetzelfde als maizena? Nee, zeker niet! Tapiocazetmeel is heel anders dan maïszetmeel. De ene is afgeleid van een maïskorrel, terwijl de andere afkomstig is van de wortelknol van de cassaveplant.
Arrowroot is een droog product. Dit product kun je jaren bewaren, mits koel en droog bewaard.
Johannesbroodpitmeel is uitermate geschikt als koolhydraatarm (vegetarisch en glutenvrij) verdikkings-, en bindmiddel. Johannesbroodpitmeel bindt direct (zelfs zonder koken) en kan dus worden toegepast in zowel warme als koude vloeistoffen.
Maïszetmeel is een van de gemakkelijkste vervangers voor xanthaangom, omdat je het waarschijnlijk al in je keuken hebt staan en kan het precies gebruiken hoe xanthaangom in het recept zou worden gebruikt.
Maizena bindt niet helder, maar ondoorzichtig. Handig bij romige soepen en sauzen. Allesbinder is iets helderder en minder troebel. Hier kun je dus rekening mee houden als je je gerecht wilt binden.
Arrowroot poeder is in steeds meer supermarkten verkrijgbaar maar vaak alleen bij de grotere filialen. Sommige poeders van mindere kwaliteit kunnen ook aardappelzetmeel bevatten. Kijk dus goed naar de ingrediënten. Koop je arrowroot poeder bij Voordeelkruiden.
Maizena nadeel: niet geschikt voor het binden van zure gerechten en niet geschikt voor bevriezen en ontdooien. Tapioca voordelen: Tapioca is geschikt voor het binden van gerechten die bevroren worden. Tapioca bind bij relatief lage temperaturen.
Agar agar vs arrowroot
De werking van agar agar is echt anders dan die van arrowrootpoeder. Agar agar geleert en wordt stijf zodra de vloeistof afkoelt. Arrowrootpoeder is geen geleermiddel, maar een bindmiddel. Je gebruikt dit dus meer in warme gerechten, om bijvoorbeeld soep of saus te verdikken.
Gebruik de helft minder arrowroot dan je gewone bloem zou gebruiken. De juiste benodigde hoeveelheid varieert van de gewenste dikte van de vloeistof. Enkele vuistregels: 1 tot 1,5 theelepel arrowroot bindt ongeveer 0,25 liter vloeistof.
Als je saus te dun is, kun je hem ook wat langer laten pruttelen. Door hem verder in te laten koken, verdampt het vocht en wordt je saus wat dikker. Een bijkomend voordeel is dat je saus hierdoor een sterke, meer geconcentreerde smaak krijgt. Maar let op, ook de zoute smaak wordt meer geconcentreerd.
Om een soep of saus te binden kun je boter gebruiken, maar ook een schep Maizena (merknaam voor maiszetmeel) doet de truc. Je kunt maiszetmeel gebruiken voor het opstijven van slagroom, het krokant bakken van ingrediënten of het verdikken van soepen.
Agaragar (ook 'agar' of 'kanten' genoemd) is het extract van een bepaald soort rood zeewier en heeft een sterk gelerende werking. Het kan gebruikt worden als bindmiddel bij o.a. confituur, pudding, (fruit)desserten, ijsroom en soep.
Pijlwortel poeder is een ingrediënt uit een plantaardige oorsprong. Het kan gebruikt worden als bindmiddel, talkpoeder (babypoeder), deodorant en in een poedermengeling (oogschaduw, blush, foundation) als matterende kleurbasis.