De tong van je kat is bedekt met papillen. Deze stekelachtige haakjes wijzen naar binnen en zijn opgebouwd uit het eiwit keratine, net als onze vingernagels. Bekijk je ze onder een vergrootglas, dan zie je dat ze de vorm hebben van kleine kattennagels. Door de papillen voelt de tong ruw aan.
Over het algemeen is er niets aan de hand als een kat zijn tong uitsteekt. Het uitsteken van de tong kan een teken van ontspanning zijn. Het ziet er bijzonder schattig uit en voor vele eigenaren is het een reden om de camera erbij te pakken en leuke kiekjes te maken.
Ruwe tong
Dat ruwe komt omdat de kattentong bedekt is met kleine papillen, die naar achteren wijzen. Deze papillen helpen de kat om stof en ongerechtigheden uit de vacht te halen en losse haren te verwijderen. Daardoor is een kat altijd mooi schoon en ziet haar vacht er piekfijn uit (als ze gezond is).
De onderzoekers ontdekten dat de schepvormige papillen op de kattentong de dieren in staat stelt om speeksel tot op de huid aan te brengen, wat zou kunnen leiden tot nieuwe benaderingen voor het schoonmaken en bevochtigen van allerlei harige, donzige en pluizige oppervlakken.
Onderzoekers van de Engelse universiteiten Sussex en Portsmouth hebben wetenschappelijk aangetoond dat je aan katten kunt laten weten of je vriendelijk bent door te 'praten' met je ogen. De onderzoekers keken naar de zogenaamde 'slow blink' die, vertaald naar menselijke communicatie, gezien kan worden als een glimlach.
Nee, zegt de wetenschap, het is niet gezond om hond of kat op je bed te laten slapen. De reden is eenvoudig: dieren - en dus ook huisdieren - dragen in hun vacht, onder hun poten en in hun bek bacteriën met zich mee die je flink ziek kunnen maken. Beruchte voorbeelden zijn Q-koorts en vogelgriep.
Een groep Zweedse onderzoekers (Erikson 2017) heeft het gedrag van katten in reactie op afwezigheid van de eigenaar wél in een thuissituatie bestudeerd. De resultaten van dit onderzoek laten zien dat katten wel degelijk blij zijn hun eigenaar weer te zien (en misschien zelfs te missen) na een periode van afwezigheid.
Wanneer je kat op zoek is naar een slaapplaats, willen ze niet alleen comfort en warmte, ze willen ook een plek die veilig is en vertrouwd. En die plek ben JIJ! Geen gevaarlijke roofdieren kunnen hen schaden als jij daar bent. Zo kunnen ze in vrede ontspannen.
Waarom loopt een kat je altijd achterna? Sommige katten 'helpen' je bij alles wat je doet en lopen je graag voor de voeten. Dat betekent dat hij je heel graag mag. Dus ook katten die niet heel graag knuffelen of aanhankelijk zijn kunnen zo toch hun affectie tonen.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
Katten drinken vaak graag uit stromend water, bijvoorbeeld een slokje uit een lopende kraan. Je kunt ze dan blij maken met een zogeheten drinkfontein, verkrijgbaar bij de dierenspeciaalzaak. Katten drinken vaak hier en daar een slokje van het water dat ze op hun looproutes tegenkomen.
Een kat likt zichzelf weliswaar schoon, maar maakt zich tegelijkertijd ook weer vies. Als hij eerst zijn anus likt en daarna zijn vacht, dan worden de poepbacteriën natuurlijk langs die weg verspreid. En als wij de kat dan aaien, krijgen wij die bacteriën weer op onze handen.
Schone bek
De tong van een hond bevat aan het einde van de dag heel wat minder bacteriën. Binnen een dag heeft hij 'maar' 5000 bacteriën op zijn tong. Dit komt doordat een hond bacteriedodende middelen in zijn bek heeft.
Gaapt jouw kat bijvoorbeeld tijdens het eten, dan kan dit zijn omdat hij gewend is ook iets te lekkers te krijgen en dus jouw aandacht vraagt. Maar in andere gevallen kan gapen ook wijzen op stress. Het is dus belangrijk om jouw kat te leren kennen voor je een bepaald label op zijn gedrag plakt.
Om overtollige warmte kwijt te raken gaan honden, en soms ook katten, dus hijgen. Na een zware inspanning, zeker op een warme dag, kan het dus normaal zijn om een kat te zien hijgen. Ook kan een kat bij erge stress gaan hijgen. Katten die zeer gestrest bij ons in de spreekkamer komen zien we af en toe ook hijgen.
Katten kunnen nauwelijks zweten. De enige plek waar zij kunnen zweten is vanuit hun voetkussentjes. Ze raken dus minder makkelijk warmte kwijt dan mensen. De vacht van een kat kan eventueel ook helpen tegen de warmte, al zal je dit niet gelijk denken.
Is je kat koppig en wil hij maar niet geknuffeld worden? Dan is de kans groot dat je viervoeter boos op je is. Dit is waarom. Mensen kunnen ook weleens geïrriteerd zijn wanneer ze zijn gekwetst, maar katten blijven blijkbaar langer met deze gevoelens rondlopen.
Katten zijn gewoon niet bang om oogcontact te maken met degenen van wie ze HOUDEN. Als je katje lekker opgerold op je schoot ligt, en je met grote ogen aanstaart, dan is dit zijn manier om te zeggen 'ik hou van jou'. We weten dat het raar klinkt, maar het is vrij letterlijk een liefdevolle blik.
Dat honden in staat zijn om emoties bij mensen te herkennen is inmiddels een feit, maar over katten is wat dat betreft nog niet veel bekend. Toch lijkt het er op dat katten wel degelijk doorhebben of hun baasje blij is of niet.
Als jouw kat met haar kop tegen je aan wrijft of met haar neus langs jouw schouder, borst of heup gaat, wil ze jou zo voorzien van haar geur. Daardoor worden jullie eigen lichaamsgeuren met elkaar gemengd. Dat is een soort territoriumafbakening. Jouw kat wil aan andere katten laten weten dat jij al een kat hebt.
Gemiddeld heeft de mens een zichtscherpte van 20/20. De visuele scherpte van een kat fluctueert tussen 20/100 tot 20/200. Ofwel: een kat moet op ongeveer 6 meter van een object zijn om te kunnen zien wat een mens van 30 tot 40 meter afstand kan zien.
Geef 'kattenkusjes' door je ogen zachtjes dicht te doen en probeer zo min mogelijk in de ogen van je kat te kijken. Experimenteer met waar en waarmee ze geaaid wil worden. Ga zelf op de grond zitten of liggen om contact te maken met je kat. Praat tegen je kat in plaats van haar altijd te willen aanraken.
Katten kunnen niet verliefd worden op mensen, op andere katten, op speciale plekken of op levenloze voorwerpen. Ze voelen geen liefde, en ze ervaren niet het gevoel voor iets of iemand te vallen. In plaats daarvan gaan ze het onderwerp van hun genegenheid waarderen.
Katten worden over het algemeen beschouwd als onafhankelijke dieren die gerust een tijdje alleen kunnen zijn. Maar na een langere vakantie lijken veel katten echt beledigd te zijn. In plaats van naar de deur te rennen en hun baasje te begroeten, wenden ze zich af. Ze laten zich niet aaien en willen ook niet spelen.