Smeer niets op uw brandwond! Er is van geen enkele crème of zalf aangetoond dat die de genezing verbetert of de kans op infectie verkleint. Smeer ook niets op littekens. Van geen enkele littekenzalf of -crème is tot nu toe aangetoond dat deze het ontstaan van een verdikt litteken kan verminderen.
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op. Zo kan er geen vuil bij komen.
Werking Geïmpregneerde gazen met vaseline of betadinezalf bedekken de wond waarbij zij wondvocht doorlaten. Zij kunnen op open brandwonden gebruikt worden en afgedekt worden met een absorberend of hydrofiel verband.
Koelen met ijs wordt afgeraden; het vergroot de kans op onderkoeling en doet pijn." "Verwijder kleding, tenzij die vastzit aan de wond. In dat geval beschadig je de huid alleen maar meer. Probeer ook om sieraden zoals ringen af te doen, om te voorkomen dat die je vingers afknellen als ze opzwellen."
Koel bij verbranding direct 10 tot 20 minuten met lauw zacht stromend kraanwater. Trek ook zo snel mogelijk kleren en sieraden uit. Laat kleding die aan de wond plakt, zitten. Smeer niets op de brandwond.
Verzorging van de brandwond
Smeer nooit huismiddeltjes als tandpasta of mayonaise op een brandwond. Eerstegraads brandwonden moet u goed vet houden met vaseline. Op tweedegraads en derdegraads brandwonden moet u iedere dag nieuw verband doen.
Bij 1e graads brandwonden is de opperhuid nog niet beschadigd. De huid is rood, droog, pijnlijk en soms gezwollen. Een voorbeeld van 1e graadsverbranding is zonnebrand van de huid. Oppervlakkige 2e graads brandwond de huid is beschadigd, rood, nat en pijnlijk.
Koel je verbrande huid af met natte (liefst katoenen) doeken, of neem een douche met lauw-koud water zonder doucheproducten als je je verbrande huid snel genezen wil. Beide trucs verlichten de pijn en helpen de 'brand' uit de huid te trekken.
De verbrande plek is rood of roze, pijnlijk, droog, zonder blaren. Een verbrande huid door de zon is hier een voorbeeld van. Het valt te vergelijken met een ontstekingsreactie, aldus de Brandwondenstichting, en na een paar dagen verdwijnen de onaangename verschijnselen.
Op sommige delen van het lichaam wordt de huid heel dik (bijvoorbeeld op de rug of het been) Genezing: meestal tussen de 3-6 weken. Een diepe tweedegraads brandwond kan na een maand of langer nog vanzelf genezen.
1e graads brandwonden worden behandeld met een crème, zoals after sun of Vaseline®. 2e en 3e graads brandwonden worden behandeld met Flammazine® of Flammacerium® .
Is de brandwond rood en nat, met hele of kapotte blaren, gebruik dan vette gazen (vaseline-gazen). Deze kleven niet zo snel vast aan de wond en kunt u gemakkelijker verwijderen. Vervang de vette gazen iedere twee dagen.
Eerst water de rest komt later! Koel de brandwonde onmiddellijk af! Binnen 20 minuten na het branden, koel af gedurende 20 minuten, met lauw water (het koelste dat het slachtoffer gedurende 20 minuten kan verdragen). Verwijder het slachtoffer van de warmtebron en doof vlammen van brandende kleding.
Bedek na het koelen de wond met plastic huishoudfolie, steriel verband of met een schone doek of laken. Huishoudfolie plakt niet aan de wond en de brandwond blijft goed zichtbaar voor de beoordeling door een medisch professional. Leg het huishoudfolie in lagen over de wond, om afknelling te voorkomen.
Genezing van de huid. Het herstel van uw huid neemt, afhankelijk van de diepte van de verbranding, enkele weken tot een aantal jaren in beslag. Een tweedegraads brandwond, waarbij slechts een gedeelte van de huid verloren is gegaan, wordt met zalven, crèmes, donorhuid of met speciale verbandmiddelen behandeld.
Bepanthen Wondgel
Te gebruiken bij kleine wonden, zoals schaaf-, snij- en brandwonden. Bevat geen parabenen, kleurstoffen of parfum. Geschikt voor het hele gezin, van jong tot oud. Bepanthen Wondgel is een medisch hulpmiddel, lees voor gebruik de gebruiksaanwijzing.
Smeer geen vaseline op de verbrande huid. Een verbrande huid moet goed kunnen ademen en een dikke lotion, zoals vaseline, houdt dit juist tegen.
Op de eerste dag kun je je het best 1 tot 3 keer insmeren met een dikke laag yoghurt en laat het 5 a 10 minuten zitten op je verbrande huid. Ook komkommers helpen om de verbrandingspijn te verlichten.
Oppervlakkige tweedegraads brandwond
De huid is rood, nat, pijnlijk en u ziet blaren (kapot of heel). Zelfs na een paar uur kunnen nog blaren ontstaan. De behandeling van tweedegraads brandwonden kan met zalf of een speciaal verbandmiddel. De wond geneest meestal binnen 2 weken.
Smeer niets op de brandwond. Afdekken van een droge, rode plek is niet nodig. Als de wond open is of als er blaren zijn, doe er dan tijdelijk plastic huishoudfolie of een vet gaas op.
Bij een verbranding wordt het hele lichaam extra belast. Brandwonden scheiden stoffen af die in het bloed en daarmee in de bloedsomloop komen.Deze stoffen kunnen u ziek maken.
Bij patiënten met diepe brandwonden, veneuze ulcera of leishmaniasis cutanea moet honing worden afgeraden.
Een Brits onderzoeksteam onderzocht azijn als een mogelijk goedkoop en effectief alternatief. Ze constateerden dat azijn, zelfs in lichte concentraties, bacteriegroei afremt en zelfs bestaande bacteriekolonies aanpakt. Brandwondinfecties zijn moeilijk te behandelen met antibiotica.
Een chirurgische wond kun je na de operatie gewoon verzorgen met een beetje vaseline. Dat is vet, trekt nauwelijks in de huid en daardoor blijft je huid lang soepel. Op die manier laat je wonden en littekens het beste en comfortabel genezen.