Je kunt niet veel doen tegen krolsheid, behalve wachten en aandacht aan je kat besteden. Haar paringsdrang is soms zo groot, dat ze gefrustreerd kan raken zolang dit niet gebeurt. Heeft je kat hier veel last van, dan is steriliseren de beste mogelijkheid om haar van dit gedrag af te helpen.
Laat haar niet naar buiten en sluit alle ramen en deuren, waaronder kattenluikjes. Om haar rustig te houden (en te voorkomen dat ze zwanger wordt) moet je haar weghouden bij alle katers. Dit zal er ook voor zorgen dat ze veilig blijft--ze zou uit je huis kunnen proberen te ontsnappen als ze buiten een kater ziet lopen.
Geef haar extra aandacht. Maak haar moe door regelmatig met haar te spelen. Daardoor heeft ze wellicht minder energie, zal ze rustig worden en gaan slapen in plaats van te kronkelen en te janken. Sommige poezen houden van extra aandacht of zelfs een massage wanneer ze krols zijn.
Net voordat de kat krols wordt, is ze bijzonder aanhankelijk en knuffelig en vaak rolt ze ook over de grond. Katten verliezen hun eetlust en gaan amper naar de voerbak. Bij het echte begin van de krolsheid wordt dit gedrag heftiger: de kat duwt haar achterste omhoog en krijst naar potentiële partners.
Kat miauwt heel hard
De krolse poes loopt vaak al kirrend of miauwend door huis. Het gemiauw van een krolse kat kan als klaaglijk en verontrustend, ononderbroken gehuil klinken. Het wijst echter niet op pijn, maar hoort bij de krolsheid.
De krolsheid duurt gemiddeld 4-8 dagen. Wordt het dier tijdens de krolsheid niet gedekt, dan volgt de volgende krolsheid meestal na 3 weken (afhankelijk van ras en leefomgeving). Een kat heeft een geinduceerde ovulatie.
Poezen kunnen gesteriliseerd worden vanaf de leeftijd van 6 maanden. Tijdens de krolsheid zijn de eierstokken en baarmoeder extra doorbloed. Daarom wordt de sterilisatie bij voorkeur enkele weken na de krolsheid uitgevoerd.
Ook Milieu Centraal komt met advies: zet je tuin vol planten die katten vies vinden ruiken: ooievaarsbek, citroenverbena, wormkruid, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel. Of schrik ze af met andere nare luchtjes, zoals citroenschillen, peper, knoflook en hertshoornolie.
Zeker wanneer de kat plotseling veel meer miauwt dan dat hij normaal doet, is de kans groot dat de kat ergens last van heeft, pijn heeft of ziek is en dat op deze manier duidelijk probeert te maken. Het is verstandig om dan even naar de dierenarts te gaan, zodat een medische oorzaak uitgesloten of behandeld kan worden.
Krolsheid bij de kat
Het is vergelijkbaar met de menstruatie bij de mens en loopsheid bij de hond. De eerste krolsheid (cyclus) van uw kat treedt gemiddeld op tussen de 9 en 10 maanden leeftijd. Echter, de krolsheid van de kat is seizoensgebonden en afhankelijk van de daglichtlengte.
De krolsheid van katten is afhankelijk van de hoeveelheid zonlicht. Ze zijn dus meestal krols in het voorjaar en de zomer. Krolsheid duurt zes tot negen dagen. Als de poes niet bevrucht wordt, is zij na drie weken weer krols.
Tijdens de krolsheid kan er licht bloedverlies optreden bij je kat, maar het komt vaker voor dat een poes die 'ongesteld' is de bovenstaande tekenen van een krolse kat vertoont. Neem contact op met je dierenarts als je hevig bloedverlies opmerkt bij je poes of kater.
Tijdens de kattentijd volgen verschillende perioden van krolsheid elkaar op, afgewisseld met korte perioden waarin ze niet krols is. De krolsheid duurt telkens 2 tot 19 dagen en wordt afgewisseld met 8 tot 10 dagen "rustperiode".
Dagelijks een halve tablet per 5 kg lichaamsgewicht. De gemiddelde kat weegt tussen de 3,6 en 4,5kg. Je mag jouw kat met dit gewicht gerust een halve tablet geven. Bij hevige onbalans mag de dosis gedurende 2-3 dagen verhoogd worden met nog een kwart tablet.
Mensen krijgen tranen als ze boos zijn, verdrietig of juist heel blij. Dieren niet. Een hond gaat bijvoorbeeld kwispelen, een kat gaan miauwen. Er zijn dus wel emoties maar er komen geen tranen bij.
Genegenheid tonen
De mooiste en meest waardevolle reden waarom katten mensen likken: de kat wil een grote genegenheid uitdrukken. Als je je kat aait en die als antwoord al spinnend je hand likt, mag je jezelf gelukkig prijzen. Je kat vindt je aardig en vind het fijn om samen te zijn.
De vraag blijft: kunnen katten geesten zien? Als geesten bestaan en aanwezig zijn, ja, dan zijn ze meer dan in staat om ze te detecteren met hun unieke visie en gehoor.
Het fenomeen 'valse kat' ontstaat meestal door een combinatie van twee factoren: Katten houden van een ander soort affectie dan mensen. Mensen zijn niet goed in het lezen van lichaamstaal bij katten.
Katten houden niet van citroengeur. Citroenschillen in de tuin verspreiden helpt ook. Daarnaast hebben de viervoeters een hekel aan stekelige planten, zoals meidoorn en braam. Kattenkruid trekt ze daarentegen juist aan.
De eerste paar dagen na de sterilisatie geeft u uw kat pijnstillers om de pijn te onderdrukken. Blijf ook de wond goed in de gaten houden. Tijdens de operatie hechten we de wond onderhuids. De hechtingen lossen dan ook vanzelf op en hoeven niet in de praktijk verwijderd te worden.
De wond en hechtingen: De hechtingen lossen vanzelf op en dit duurt ongeveer een maand. De wond wordt onderhuids gehecht zodat zo min mogelijk hechtmateriaal aan de buitenkant zichtbaar is. Hierdoor geneest de wond mooier en heeft uw dier minder de neiging de hechtingen eruit te likken.
Dit kan een paar dagen duren, maar kan ook een hele week aanhouden. Aangezien deze krolsheid vaak niet 'beantwoord' wordt, is dit niet alleen voor jou, maar vooral voor de kat niet erg prettig.
Hoewel uw dierenarts medicijnen kan voorschrijven om de symptomen te verminderen, is de beste preventie voor krolsheid een sterilisatie. Na een sterilisatie wordt de poes niet meer krols, vertoont ze minder terrritoriaal gedrag en is de kans op sproeien en krabben veel minder groot.
Na een succesvolle dekking zal de poes gaan liggen rollen en zich gaan wassen onder de staart. Daarna zullen zowel de poes als de kater gaan rusten tot de krolsheid weer opkomt en er weer een paring zal plaatsvinden. Dit kan wel een paar dagen zo doorgaan, tot de kater niet meer zoveel interesse toont in de poes.