Wat je als eerste doet is namelijk een momentje nemen voor stilte en bewustwording. Geef je dag meteen een positieve schwung door de eerste paar minuten alleen maar positief te denken – in stilte. Glimlach, denk aan alles waar je dankbaar voor bent en aan de leuke dingen die je vandaag gaat doen.
Probeer in de ochtend zo'n 20 tot 30 minuten zonlicht te krijgen. Dit reset je biologische klok, wat zorgt voor meer energie, een beter gereguleerde eetlust en gezonde stofwisseling. Doe de gordijnen direct open nadat je opstaat en laat wat licht naar binnen komen terwijl jij je klaarmaakt voor je werk.
Een ochtendroutine is een verzameling gewoontes die je iedere ochtend herhaalt. De ene gewoonte triggert de ander. Na het opstaan zet je koffie, en na het koffie zetten ga je automatisch douchen. Zo ben je het gewend, en zo zul je het dus dag in dag uit blijven doen.
Hoe lang duurt een ochtendroutine
Het hebben van een ochtendroutine betekent dat je tijd voor jezelf vrijmaakt. Het zou een routine moeten zijn waar je je op verheugd. De hoeveelheid tijd die je eraan spendeert verschilt van persoon tot persoon en varieert meestal van 30 tot 90 minuten.
Altijd moe wakker worden heeft vaak te maken met een gebrek aan kwalitatief goede slaap. Dat komt in veel gevallen door stress, waardoor het niet lukt om je voor het slapen gaan echt goed te ontspannen. Ruim daarom meer tijd voor ontspanning in, bijvoorbeeld in de vorm van yoga of meditatie.
Laat je lichaam weten dat het tijd is om wakker te worden
Wanneer je in beweging komt, een goed ontbijt tot je neemt en actieve dingen doet, zul je merken dat je sneller wakker wordt. Door je lichaam in de actieve modus te dwingen, zal het vermoeide gevoel in de ochtend snel verdwijnen.
Het moment van opstaan en vertrek uit huis is een van de belangrijkste momenten van je dag. Het kan je succes bepalen van je gehele dag. Je kan kiezen om lang in je bed te blijven liggen, te snoozen en gehaast naar werk te gaan, of ervoor te kiezen om je wekker eerder te zetten om een ochtend routine te houden.
Leg een notitieboekje naast je bed, en schrijf voordat je gaat slapen elke avond drie dingen op waar je dankbaar voor bent. Door de dag te eindigen met iets positiefs, sta je de volgende ochtend ook fijner op. Probeer het maar eens!
De precieze tijd hangt natuurlijk wel samen met hoe laat je op moet staan, maar met acht uur slaap kom je uit op 6.37. Voor de meeste mensen die van negen tot vijf werken een prima tijd om op te staan.
Hoeveel uur slaap een volwassenen nodig heeft: 7-9 uur
Een volwassenen heeft minimaal 7 tot 9 uur slaap per nacht nodig. Naarmate je ouder wordt neemt de kwaliteit van je slaap af. Volwassenen brengen minder uren in diepe slaap door en worden 's nachts sneller wakker.
Omdat de hersendelen één voor één in slaap vallen kan het gebeuren dat de hersengebieden die zorgen voor waarneming nog wakker zijn, terwijl de hersendelen die uw spieren aansturen al slapen. Het wakkere hersengebied denkt daardoor dat u valt en spant in een reflex al uw spieren aan.
Niet langer dan 8 uur slaap
Als je twee uur meer slaapt dan de voorgeschreven 6 tot 8 uur dan neemt volgens de onderzoekers de kans op een hartaanval of hartstilstand met maar liefst met 41 procent toe. En ook aan de middagdutjes kun je beter niet beginnen.
Wanneer je 9 uur slaapt en vervolgens nog altijd erg moe wakker wordt. Het is in dat geval zeker aan te raden om even naar je huisarts te gaan. Lang slapen kan bijvoorbeeld de oorzaak zijn van verschillende lichamelijke klachten of een onderliggende aandoening.
Gemiddeld wordt de hele slaapcyclus, die ongeveer anderhalf uur duurt, zo'n 3 tot 6 keer per nacht doorlopen. De eerste 4,5 uur van je slaapcyclus is het belangrijkst. Deze periode van diepe slaap heb je nodig om overdag te kunnen functioneren, uitgaande van een normaal dag-nachtritme. Het is een absoluut minimum.
Waarom zijn routines handig? Als je eenmaal een goede routine hebt en die ook elke dag uitvoert, kun je alle dingen die je tijdens die routine doet niet meer vergeten. Je hoeft niet meer na te denken over of je ze moet doen, over wanneer je ze moet doen en over wanneer je ze voor het laatst gedaan hebt.