Het beste alternatief voor chilivlokken zijn chillies gemalen of cayennepeper gemalen. Ook is sambal oelek een erg goed alternatief omdat sambal ook gemaakt wordt van dezelfde rode peper als chilivlokken.
Een gedroogde en gemalen peper, cayennepeper is een goede vervanger als je de pittigheid van een gerecht wilt intensiveren. Het warmteprofiel is echter hoger dan bij poblano-pepers, daarom pas op dat u in kleine hoeveelheden begint. Begin met een ¼ van de gevraagde hoeveelheid chilipoeder en voeg indien nodig meer toe.
Gedroogde chilivlokken hebben een sterke en pittige smaak
Doordat de rode chilipepers gedroogd zijn, hebben ze meer smaak dan verse Spaanse pepers. Hierdoor kun je ze in allerlei verschillende gerechten gebruiken.
Chilipoeder, maar ook chilivlokken zijn tegenwoordig vaak gewoon te koop in de supermarkt. Alleen wel in kleine potjes en relatief duur. In de toko zelf een grote zak gedroogde chilipepers kopen kan echt lonen. Gedroogde chilipepers zijn vrijwel onbeperkt houdbaar en gaan ook weinig in kwaliteit achteruit.
Conclusie. Volgens fora staat 1 rode peper gelijk aan 1/3 theelepel aan chilivlokken.
Chilipepers zijn rijk aan vitamines en mineralen. Zij zijn vooral een belangrijke bron van de vitamines A, C, B6 en K: Vitamine A draagt bij aan uw immuunsysteem, de gezondheid van uw huid, haar en tandvlees en is onmisbaar voor een goed gezichtsvermogen.
Chilipoeder is geen gemalen chilipeper, maar een mengsel van gedroogde chilipeper en andere kruiden en specerijen (zoals komijn en oregano).
- Van 0 tot 2: de chilipeper wordt als zacht beschouwd, genre paprika. - Van 3 tot 5: hij wordt als gemiddeld pikant beschouwd. Hieronder ressorteert bijvoorbeeld de piment d'Espelette. - Van 6 tot 8: men spreekt al van een pikante chilipeper, zoals bijvoorbeeld pili-pili.
Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chilipepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chilipeper. Maar let op: in het Westen wordt met chilipoeder vaak een kruidenmengsel bedoeld van gemalen chilipeper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.
De conclusie kan niet anders zijn dat in de Engelse taal chilipowder in de regel duidt op gemalen (pure) chilipepers, en qua scherpte overeenkomt met de pepers die er voor gebruikt zijn, van mild tot (zeer) scherp.
U kunt de rode pepers nu ook in zijn geheel bewaren maar om chilivlokken te maken neemt blender of keukenmachine en mixt de rode pepers tot chilivlokken. Mix totdat u mooie kleine vlokken heeft. Uw chilivlokken zijn klaar om te bewaren.
Wat is het Chili Peper Vlokken? Chilivlokken zijn grofgemalen, gedroogde chili pepers, chilipoeder is fijngemalen gedroogde chili peper. Maar let op: in het Westen gaat er met chilipoeder vaak een kruidenmengsel die bedoeld is gemalen chili peper, komijn, oregano en vaak ook paprikapoeder om het milder te maken.
Gedroogde chilivlokken ontstaan door het malen van de hele peper samen met de zaadjes en het dan te laten drogen in de zon. Chilipoeder ontstaat door het fijnmalen van gedroogde pepers en verschilt in scherpte.
Paprikapoeder niet hetzelfde is als chilipoeder
Ze lijken een beetje op grote chilipepers, maar zijn daarom niet altijd pikant. De paprikapepers worden gedroogd in de zon en daarna vermalen. Chilipoeder daarentegen wordt gemaakt van kleine chili's.
Chilipoeder is een kruidenmengsel. Daar zit o.a. paprikapoeder, knoflookpoeder én cayennepeper in. Cayennepeper dankt zijn naam aan de hoofdstad van Frans Guyana, Cayenne. Het is een zeer scherpe pepersoort, die eigenlijk de gemalen vorm van de zongedroogde rode Spaanse peper (Capsicum frutescens) is.
Pili-pili is een mengsel van sterk wisselende samenstelling, waarin vaak zowel cayenne-peper als gewone paprika (C. officinalis).
De makkelijkste manier om gedroogde pepers te gebruiken is door ze direct in gerechten mee te laten koken. Na het schoonmaken stop je de pepers gewoon in je gerecht om bijvoorbeeld een stoofpotje of een bonenschotel te verrijken met de peper.
De 'piri-piri' in kip piri-piri, is een soort chilipeper die voornamelijk in het wild groeit in Afrika. Het is een kleine, pikante rode peper van 1 à 2 centimeter. Het pepertje staat ook bekend onder de naam 'Afrikaanse Birds Eye'. De letterlijke vertaling van piri-piri is peper-peper.
Leg de pepers (al dan niet opengesneden of in stukjes) in de oven op een schaal en laat ze drogen bij maximaal 90 graden Celsius. Na 6 tot 8 uur zijn ze droog. In de oven krijgen ze een iets donkerdere kleur dan wanneer u ze in de zon droogt.
Chilipoeder is de verzamelnaam voor een pikant meervoudig specerijenmengsel waarin 4 tot 20 verschillende specerijen en kruiden, zoals Cayennepeper, komijnzaad en oregano verwerkt kunnen zijn. Lya van Kuyk and 165 others like this. Beide zijn lekker en niet heet hooguit een iet wat pittig.
De Cajun-keuken is vrij pittig en gebruikt veel kruiden. Een typisch 'standaard cajun' - kruidenmengsel bevat in elk geval paprikapoeder (scherp), knoflook, ui, cayennepeper (veel !) en zwarte peper.
Chilipoeder is een poeder van gedroogde chilipepers, soms aangevuld met andere specerijen. Het wordt gebruikt om gerechten pittiger te maken en komt veel voor in de Aziatische en Latijns-Amerikaanse keuken.
Hoe smaakt het eigenlijk? De smaak van Chilipoeder of gemalen chillies is natuurlijk scherp en pittig. Daarnaast geven deze pepertjes ook een fris-zure smaak, die eigenlijk alleen pepers kunnen geven. Dit komt door het stofje capsaïcine wat vrijkomt uit de pepers.
Bekende chilipepers
Het lijkt een beetje op een uitgerekte paprika. De pittigheid kan variëren, maar ligt ergens tussen de 5.000 en 15.000 punten op de schaal van Scoville. Rode pepers worden gebruikt bij bijvoorbeeld pittige marinades, salades en wokgerechten.
Pittigheid. Een gemiddelde cayennepeper scoort tussen de 30.000 en 50.000 op de schaal van Scoville, een meetsysteem bedoeld om de pittigheid van chilipeper en pittige sauzen te bepalen door de concentratie van capsaïcine te meten, de stof die de pittigheid veroorzaakt.