Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet. Kalkoenfilet bevat per 100 gram ook meer eiwitten dan kipfilet, dit is 21 gram tegenover 16 gram bij kipfilet.
Kip of kalkoenfilet: Is er verschil tussen kip- en kalkoenfilet? Kipfilet is rijk aan eiwitten, is vetarm en licht van kleur. Kalkoenfilet daarintegen is ook eiwitrijk maar heeft een wat lager vetgehalte, is wat donkerder van kleur vanwege het hoger ijzergehalten en heeft een wat grover structuur.
Kalkoenvlees past uitstekend in een gezonde levensstijl. Gevogelte is over het algemeen erg mager en dat geldt zeker ook voor de kalkoen. Bovendien kenmerkt kalkoenvlees diverse gezonde eigenschappen en bevat het vele belangrijke voedingsstoffen.
Kip valt altijd in de smaak! Het vlees is van zichzelf heel neutraal. Ook is het snel te bereiden en super mager. Als je het vlees van een kalkoen naast dat van een kip legt, dan valt op dat kalkoenvlees donkerder is: het bevat meer ijzer.
Kalkoenvlees is grover van structuur en droger dan kip.
Laat het vlees een kwartiertje rusten onder aluminiumfolie als het uit je oven of braadpan komt. Op die manier kunnen de vleessappen zich herverdelen en wordt je vlees extra sappig en mals. Gebruik altijd een scherp mes om het vlees te snijden.
Kruid de kalkoenfilets met peper, zout en de tuinkruiden. Bestrijk ze met olijfolie en grill ze goudbruin en gaar op de grillplaat. Draai na enkele minuten om, zodat beide kanten grillen.
Kalkoenfilet bevat circa 102 kcal per 100 gram en kipfilet circa 133 kcal per 100 gram. Kalkoenfilet bevat aanzienlijk minder vet, namelijk 1,5 gram per 100 gram, tegenover 6,3 gram vet per 100 gram kipfilet.
Het geringe kalkoen aanbod bestaat hoofdzakelijk uit kalkoenfilet. Het is ongeveer twee keer duurder dan kipfilet.
Wat is rood vlees? Rood vlees betekent niet per se rauw vlees, ook gaar vlees van deze dieren wordt rood vlees genoemd. Dat komt omdat het vlees er rood uitziet als u het rauw koopt, dat in tegenstelling tot kip, kalkoen of ander gevogelte.
Er zitten 25 kilocalorieën in 1 voor snee (22 gram) kalkoenfilet, vleeswaar. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'kalkoenfilet, vleeswaar'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Voedingsstoffen. Vlees van kip en gevogelte is, afhankelijk van het soort gevogelte, rijk aan vitamine B6 en de mineralen fosfor en seleen. Het is een bron van vitamine B2 en het mineraal koper. Daarnaast levert het vitamine B1 en B12, maar duidelijk minder dan andere vleessoorten, zoals rund- en varkensvlees.
Als we het hebben over gevogelte gaat het over het vlees dat van vogels afkomt. Veelal wordt er bij gevogelte gedacht aan luxe vlees, maar ook kip valt gewoon onder gevogelte. Het meeste gevogelte vlees is wit vlees, een uitzondering zoals eend, gans, duif, emoe en struisvogel daargelaten. Dit vlees is eerder rood.
Kippenbouten, drumsticks en kippenvleugels
Met de kippenbout wordt de volledige poot van de kip bedoeld, inclusief het rugstuk. De drumstick is het onderste deel van de kippenpoot. Aan een kippenvleugel zit niet veel vlees, maar toch is het een populair stukje kip.
Vooral vette vis remt ontstekingen en draagt bij tot een goede darmflora. Een gezond dieet bestaat uit groenten, vetten en eiwitten. Dierlijke eiwitten vinden we met name in zuivel, kip, roodvlees en vis. Het eten van vis is gezonder dan het eten van rood vlees.
Rundvlees
Het behoort tot de gezondste vleessoorten die er zijn. Rundvlees is een natuurlijke bron van vitamine B3, B12, zink en ijzer. Het vetgehalte in het vlees hangt ook af van de diersoort, het lichaamsdeel en natuurlijk het voer. Mager rundvlees bevat minder dan tien gram vet per 100 gram vlees.
Kalkoen of Kipfilet (in Plakjes) (1 plak) bevat 29 calorieën.
Je kunt rekenen op 250 tot 350 gram kalkoenfilet per persoon.
Geen kernthermometer? Prik met een satéprikker of vleespen in dijvlees; het sap dat vrijkomt moet helder zijn. Is het sap nog roze van kleur, dan is de kalkoen nog niet gaar.
Het makkelijkste is het om de kalkoen de hele nacht in de pekel te laten staan, zo'n 8 tot 12 uur. Het kan ook sneller in zo'n 5 uur, maar dan heb je een dubbele hoeveelheid suiker en zout nodig om te pekelen. Het borstvlees kookt sneller dan bijvoorbeeld de poten van de kalkoen en kan daardoor uitdrogen.