Althans, er is niet zomaar een simpele vervanger. Natuurlijk kun je diverse specerijen toevoegen waardoor er verschillende smaken worden toegevoegd aan je gerecht. Kies dan voor specerijen zoals kruidnagel, mosterdzaad, korianderzaad, komijn, kaneel, zwarte peper en kardemom.
Garam Masala vs.
Zowel garam masala als kerrie wordt gebruikt om smaak en kleur aan gerechten toe te voegen. Een van de grootste verschillen tussen beide kruiden is dat garam masala geen curcuma- kurkuma bevat. Dit is een van de hoofdingrediënten van kerrie die zorgt voor de gele kleur van het eten.
Bereiden. Meng het komijnpoeder (djinten) met korianderpoeder (ketoembar), kardemompoeder, de gemalen zwarte peper, kaneelpoeder, kruidnagelpoeder, nootmuskaat en naar wens 2 chilipoeder en gemberpoeder (djahé).
Hoewel kerriepoeder en curry in sommige gevallen door elkaar worden gebruikt, zijn ze dus niet hetzelfde. Als u een gerecht met een authentieke Indiase smaak wilt maken, kunt u het beste een masala op de Indiase manier gebruiken.
Op die manier blijft de smaak namelijk beter behouden en gaat ook je keuken heerlijk ruiken! Let op: je moet de garam masala niet verwarren met de Hindoestaanse of Surinaamse masala.Dat zijn namelijk kruidenmengsels met andere ingrediënten en dus ook andere smaken!
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' en is een dagelijks gebruikt kruidenmengsel in vele huishoudens in India. De samenstelling van deze bijzonder aromatische kruiden, ook 'masala curry' of 'masala kerriepoeder', geeft gerechten een kruidige, warme smaak zonder dat het pikant is.
Curry en kerrie zijn standaardtaal in het hele taalgebied in de betekenis 'specerijenmengsel in poedervorm, met onder meer kurkumawortel. ' In die betekenis zijn ook de samenstellingen currypoeder en kerriepoeder gangbaar. De woorden kerrie en kerriepoeder worden vooral in Nederland gebruikt.
Garam Masala heeft een diepe, hartige smaak met een fruitige helderheid en peperige tonen. Hoe meer kruiden je in de mix (blend) gebruikt, hoe intenser de smaak. De combinatie van een gerecht met Garam Massala en een kleine schep Yoghurt is echt heerlijk.
Over het algemeen heeft garam masala een warme, aardse en zoete smaak met een lichte hitte van de zwarte peper en kaneel. De kardemom in garam masala voegt een zoete, kruidige en licht citroenachtige smaak toe, terwijl de kaneel een warme, zoete en houtachtige smaak geeft.
Garam masala betekent letterlijk 'heet kruidenmengsel' echter niet als in pittig maar verwarmend. Dit komt doordat er verwarmende kruiden in zitten zoals kruidnagel, komijn, peperkorrels en kardemom. Garam masala kun je het beste aan het einde van de bereiding over je gerecht strooien.
Ketoembar wordt gemaakt van gedroogde en gemalen zaden van de koriander plant. Deze zaden ontstaan nadat de koriander plant heeft gebloeid. Toch hebben deze gedroogde korrels (en het gemalen korianderzaad) een hele andere smaak dan verse korianderblaadjes. De geur en smaak doet denken aan sinaasappel en anijs.
Door de Garam Masala te kopen bij Van Beekum ben je zeker van de beste kwaliteit en smaak voor jouw kruidenrekje.
Euroma Jonnie Boer garam masala bestellen | Albert Heijn.
Het specerijenmengsel zelf lijkt al wel redelijk op dat wat wij tegenwoordig kerrie noemen: korianderzaad, peper, komijn, kardemom en kurkuma. Dat is dan toch de belangrijkste: kurkuma of geelwortel (in poedervorm ook wel bekend onder de Indische naam koenjit).
Kerrie of kerriepoeder is mengsel van verschillende specerijen. Er bestaat geen vaststaand of authentiek recept, het verschilt per land, regio of zelfs familie. In warmere oorden zit er vaak meer chilipoeder in en is het mengsel dus roder van kleur.
100% pure en natuurlijke kruiden en specerijen, afkomstig uit alle windstreken. Er is altijd iets te ontdekken met deze smaakvolle, authentieke melanges. Samengesteld om je van de beste, oorspronkelijke smaken te laten genieten!
Één van de bekendste curry's is Tikka Masala. Ook wel bekend als Tikki Masala maar de juiste naam is Tikka Masala. Tikka betekent namelijk blokjes of stukjes vlees en masala een pittige, kruidige saus.
Deze traditionele kruidenmix geeft een heerlijke aroma aan je curry, groenteschotel of een peulvruchtenschotel. Daarnaast heeft het een medicinale werking op je lichaam. Volgens Ayurveda, meer dan 5000 jaar oude wetenschap van het leven, ligt je genezingsaanpak in je spijsvertering.
Kortom: Het consumeren van kerriepoeder kan de hartgezondheid ten goede komen door verlaging van risicofactoren voor hartziekten, zoals een hoog cholesterol- en triglyceridengehalte en door het verbeteren van de doorbloeding. Veel van de kruiden in kerriepoeder hebben kankerwerende eigenschappen.
Kerrie Masala is een kruidenmengsel met een milde smaak. Het is een heerlijk kruid dat bekend is in het traditionele roti gerecht. Kerrie Masala is ook lekker bij de rijst, kip, curry, vlees en vis.
Tikka is een term uit de Indiase keuken. Het verwijst naar stukjes gemarineerd vlees, zoals karbonade of kip (Chicken Tikka Masala), dat is gebakken of geroosterd. Er bestaan ook vegetarische varianten.
Bewaar de kruiden met het keukenpapier in een afgesloten plastic zak in de koelkast. Een bosje blijft zo wel 2 weken goed!
Currypoeder (of kerrie) is een mengeling van diverse specerijen, onder andere kurkumapoeder. Het kurkuma zorgt voor de bekende gele kleur van de mix. Zuiver kurkumapoeder is inderdaad gezond, maar het bezit eerder weinig smaak. Dus beide zijn zeer verschillend.
Kerriepoeder is een pittige melange die traditioneel bestaat uit gemalen kurkuma, chilipoeder en komijn, terwijl de kerrieblaadjes hun naam niet zozeer te danken hebben aan hun smaak, maar aan het feit dat ze veel gebruikt worden in curry's.
India kent naast gele kerrie ook een rode kerrie waarbij de rode kleur afkomstig is van rode pepers. Hierbij geldt de regel: hoe roder, hoe heter. De gele kleur is afkomstig van kurkuma (ook wel geelwortel genoemd), dit is altijd een bestanddeel van de specerijenmix.