Ze eten in het voorjaar en de zomer insecten. In de wintermaanden dwalen ze rond op zoek naar voedsel en komen steeds vaker terecht op voedertafels in tuinen. In naaldbossen eten ze 's winters de zaden van sparren- en dennenkegels. Grote bonte spechten eten ook wel eieren en jongen van andere vogels.
Omdat de grote bonte specht zich makkelijk aanpast, durft hij in tuinen – zelfs in de stad – te speuren naar lekkere hapjes. In de winter is voedsel schaars, ook voor deze specht. Dan breidt hij zijn zoekgebied uit en belandt hij regelmatig in de tuin en op voedertafels. De grote bonte specht is dol op pindakaas.
Op het menu van de grote bonte specht staan voornamelijk insecten. In de herfst en de winter eten ze zaden, vruchten, pinda's en noten.
De kleine bonte specht eet hoofdzakelijk insecten. Zoekt deze op stammen, maar ook takken en twijgen. 's Winters eten ze ook wel fruit.
Slapen waar je leeft
De meeste vogels slapen met hun kop naar achter gedraaid en onder de veren gestoken. Ze slapen vaak waar ze overdag ook zijn. Dat is op een tak verscholen tussen de bladeren, of zoals spechten, hangend aan een boomstam.
Prettig gevoel altijd. De Specht heeft ook een scherpe, brede blik, waardoor hij veel details kan zien en vaker door illusies heen kan prikken. De Specht heeft een intuïtieve logica en deelt deze graag, maar de mensen die zichzelf als realisten zien, zullen moeite hebben met deze kijk op dingen.
De gemiddelde leeftijd ligt op 1,2 jaar.
In de winter worden - naast rode bosmieren - vooral mierensoorten gegeten die relatief volkrijke kolonies bezitten, relatief dicht aan het oppervlak overwinteren en gemakkelijk te vinden zijn. Vooral wegmieren, gele weidemieren en glanzende houtmieren staan dan op het menu.
Reacties. Spechten houden van makkelijk, misschien hadden ze geen zin om door de bast heen te pikken, maar een spechtenhol is geen grote aanslag op een boom. Het gaatje is maar klein en op een stuk waar water moeilijk de boom in kan lopen, de spechten en later de boommarters zitten graag droog denk ik.
Een grote bonte specht is zo groot als een spreeuw, best klein dus, en een kleine bonte specht is nauwelijks groter dan een huismus. De kleine bonte onderscheidt zich verder door een kort snaveltje en een rug vol zwart-witte zebrastrepen. De grote bonte heeft grote witte ovalen op de vleugels.
De grote bonte specht hakt een nestholte uit in bomen. Vooral zachte houtsoorten (als berk) zijn favoriet, maar andere boomsoorten worden ook gebruikt om een holte met rond gat in uit te hakken. Het uithakken van een nestholte duurt gemiddeld 14 - 25 dagen.
Groene spechten zijn standvogels van open loofbossen, hoogstamboomgaarden, parken en oude houtsingels. Hij broedt meestal in een zelfgehakt hol in een oude loofboom. Zijn voedsel bestaat vooral uit grote mieren (vooral rode bosmieren) en wordt meestal op de grond verzameld.
Een beetje specht is de hele dag door is aan het tikken, hameren en drummen. Er is altijd wel een reden. Een roffeltje hier om een territorium af te bakenen, een tikkie daar om te laten weten dat je wilt paren, een harde hamerslag voor de aanmaak van een nestholte of gewoon lekker trommelen om voedsel te zoeken.
Dode vogel opruimen
Haalt het DWHC of de NVWA de vogel niet op voor onderzoek? Dan kunt u een dode vogel in uw tuin of op uw balkon zelf weggooien. Draag wegwerphandschoenen of andere plastic handschoenen en doe de vogel in een vuilniszak of andere plastic zak. Doe de zak in een afvalcontainer.
's Winters eten de koolmezen veel zaden, zoals beukennoten. In het voorjaar en de zomer is het voedsel eiwitrijker en eten ze wat meer rupsen en andere insecten. Jonge koolmezen eten voornamelijk rupsen en als de gezinsplanning klopt, valt de geboorte samen met de 'rupsenpiek'.
Geluid van verschillende spechten
Maar als je hun geluiden herkent kan je je hart ophalen, zeker in deze tijd van het jaar. Grote of kleine bonte, groene of zwarte, stuk voor stuk roffelen, giechelen of roepen ze er in het vroege voorjaar namelijk op los.
Verspreiding en aantal
Met het ouder worden van de bossen in Nederland, nam het aantal zwarte spechten toe. Inmiddels heeft de populatie zich gestabiliseerd op ongeveer 1.100 tot 1.600 paren. De laatste jaren neemt het aantal iets af.
Breed spectrum: wormen, geleedpotigen, kreeftachtigen, mollusken, bessen en zaden. Soms kleine vis, amfibieën, hagedissen, jonge vogels, muizen. Vooral regenwormen, insecten(larven) en schelpdieren.
De putter broedt in lichte bossen, bosschages, boomgaarden, dorpstuinen en buitenwijken van steden. Na de broedtijd zijn ze ook te vinden in groepen op zaaddragende struiken en distels in wegbermen en braakliggende terreinen.
Vanaf april broeden de grote bonte spechten. Ze leggen 4-7 eieren op de kale houten bodem van hun nestholte. Na 10-12 dagen komen de jongen uit, die daarna nog drie weken in het nest blijven.
De oudste bekende wilde vogel is een Laysan-albatros. Ze heeft de naam 'Wisdom' gekregen, is nu 67 jaar en broedt nog elk jaar een ei uit! Dat is toch fantastisch. Veel zeevogels kunnen dankzij hun relatief veilige levensstijl vrij oud worden (rond de 40).