Denk aan: popcorn (ongezoet), pretzels, nootjes, sultanas, (zaden)crackers, en meer. Dit zijn opties waar je kind iets aan heeft. Hij of zij vindt deze lekker, en ze zijn vele malen beter dan chips, roze koeken, lollies, spekjes, zure matten en meer. Zorg voor diversiteit zodat er eigenlijk nooit wat te klagen valt.
Als je een kind hebt dat naar de basisschool gaat, is er op school ieder dag een eetmoment in de ochtend, het 10-uurtje. Als je dat eetmoment weet in te vullen met een gezonde snack leg je al een hele mooie basis voor een gezond eetpatroon van de rest van de dag.
Bruine of volkorenboterhammen, volkoren knäckebröd: 6-8 boterhammen voor een jongen, 4-5 boterhammen voor een meisje. Volkorenpasta, zilvervliesrijst, aardappelen: 6 opscheplepels pasta of rijst of aardappelen voor een jongen, 4-5 voor een meisje.
Wanneer je kind overblijft op de eerste schooldag, is het belangrijk om niet teveel eten mee te geven. Het ligt eraan hoeveel je kind eet, maar anders zijn 2 á 3 boterhammen prima met nog een tussendoortje (extraatje). Denk hierbij bijvoorbeeld aan fruit, snoepgroenten of een koekje.
Pak je gesneden fruit goed in met huishoudfolie dan komt er ook geen zuurstof bij en voorkom je bruining. Besprenkel je fruit met wat (vers) citroensap (of limoensap). Je proeft dit nauwelijks en het citroensap vertraagd het bruiningsproces. Leg je verse fruit even in een schaal met koud water en citroensap.
Kinderen eten meer groente en volkoren en bruin brood en drinken minder suikerhoudende dranken als ze een lunch op school krijgen aangeboden. Dit blijkt uit het project de 'Gezonde Schoollunch' van Wageningen University & Research en de Vrije Universiteit Amsterdam.
Kies geen snel bederfbaar beleg zoals américain of rosbief. Ook lekker zijn hummus of een pasta op basis van groenten. Gebruik ook groenten tussen de boterhammen zoals geraspte wortelen, slablaadjes, komkommer, tomatenschijfjes. Ze brengen kleur in de brooddoos en dragen bij aan de dagelijkse hoeveelheid groenten.
Ja, als jouw kind een continurooster heeft of overblijft dan moet jij een lunch meegeven naar school. Dit moet dan wel lekker blijven en niet dat het om half 1 droog, vies of niet meer eetbaar is. Hieronder een aantal tips die ik je wil meegeven daarvoor: Koop een goed sluitende en stevige broodtrommel.
Een banaan is niet geschikt om in stukjes gesneden mee te geven. Deze stukjes zullen snel verkleuren en worden pappig. Als je niet een hele banaan mee wil geven, kun je deze wel met schil eromheen doormidden snijden en dan een halve banaan meegeven. Doordat je de schil eromheen laat, blijft de banaan wel goed.
Aardappel, vlees, groente
Volgens het programma Andere tijden had in de jaren 60, 90 procent van de huishoudens geen koelkast, ging 80 procent van de mensen niet uit eten en waren groenten en fruit uit blik hartstikke populair. Elke dag stond er bijna hetzelfde op het menu: aardappel, vlees, groente.
Kindjes vergeten nogal eens een beker of bakje op school en zo heb je een reserve. Maar ook wanneer er iets stuk gaat zit je niet gelijk omhoog. Daarnaast hebben veel basisscholen een continuerooster waardoor je standaard 2 bekers per dag nodig hebt.
Denk aan hummus, avocado, een gekookt eitje, banaan, pindakaas – of allebei. Maar ook roomkaas, zuivelspread of groentespreads zijn heel goed te combineren met rijstwafels. Eiwit smoothies zijn vullend en ideaal om gezond en fit te blijven.
Meestal is het zo dat jij je kind een bakje met fruit mee mag geven. Kies er dan voor om iets mee te geven wat makkelijk te eten is en wat je kind lekker vindt. Denk er wel bij na dat het meeste fruit gesneden moet worden. Druifjes moeten een keer doormidden en cherrytomaten ook.
Gezonde voeding bestaat uit veel plantaardige producten en weinig dierlijke producten. Eet elke dag 250 gram groente, twee stuks fruit, een handje ongezouten noten en magere en volkoren producten. Gezonde producten hebben veel voedingsstoffen, zoals vezels, koolhydraten, eiwitten, vitaminen en mineralen.
Gezond avondeten bestaat uit veel groente, een volkorenproduct of aardappelen, vloeibaar vet en vis, peulvruchten, vlees, ei of noten. Ook een toetje van fruit of magere of halfvolle yoghurt kan onderdeel uit maken van een gezonde maaltijd.
Gemiddeld eten en drinken Nederlanders ongeveer 3,1 kg voedsel per dag. Tweederde van de consumptie bestaat uit dranken (zoals water, koffie, thee, frisdranken, alcoholische dranken en zuiveldranken).