Emotionele verbondenheid betekent dat je het gevoel hebt dat de andere persoon altijd bij je is, ongeacht de afstand die je zou kunnen scheiden. Je voelt dat je in hun gedachten aanwezig bent en dat je buiten je fysieke grenzen bestaat. In tijden van crisis helpt dit gevoel je om oplossingen te vinden.
Paren die 'emotioneel verbonden' zijn, kunnen het prima over hun emoties, behoeften en de relatie hebben, zonder dat het gesprek escaleert.
Emotionele intimiteit is minder concreet en gaat over het gevoel van verbondenheid: de steun die je ervaart van je partner bijvoorbeeld, of je je begrepen, geaccepteerd en geliefd voelt, maar ook hoe open je kan zijn over wat je voelt.
Liefde geven
Mannen voelen liefde wanneer zij complimenten krijgen, als zij merken dat zij het goed hebben gedaan, als ze het vertrouwen van jou krijgen dat hun manier van doen ook goed is en dat zij er zelf uitkomen zonder jouw hulp. Je hoeft tegen een man niet te zeggen “ik begrijp je”, maar wel “wat goed van je!”.
Als je als kind weet dat iemand je oppakt als je pijn hebt, je in bed legt als je moe bent, je opvangt als je bang of geschrokken bent en reageert op wat je ziet en zegt, dan voel je je veilig. Op die manier kun je je ook veilig hechten. Je leert dat als je je behoeften uit, daar een adequate respons op komt.
Buitengesloten zijn doet pijn. Het raakt in onze basisbehoefte. Je waant je in een emotionele achtbaan in niemandsland waarbij jij stuurloos in het achterste karretje zit. In de periode van het negeren raak je in bijna permanente staat van overlevingsgedrag, het vechten, vluchten of verstijven.
Door emotionele verwaarlozing raak je innerlijk gespleten en een deel van jezelf kwijt. Emotionele verwaarlozing kun je herkennen aan: onzekerheid, leven in tweestrijd, een onveilig gevoel, niet goed weten wie je bent en wat je wilt, angsten en een gevoel van onvermogen.
Je partner kan zich bijvoorbeeld niet afstemmen op jouw gevoelens, ook al geef je die wel aan. Of ontkent je gevoelens en doet je verzanden in eindeloze wel/niet discussies. Dit leidt op den duur tot vereenzaming binnen de relatie. Je 'verhongert' emotioneel als het ware.
Soms is het heel gemakkelijk om te ontdekken dat je je tot iemand aangetrokken voelt, omdat je een onmiddellijke fysieke reactie hebt die in je lichaam lijkt te groeien en soms in je gedachten, lichaam en hart wordt gevoeld. Dit kan onder meer bestaan uit nervositeit of een gevoel van vlinders in je buik.
Wat is verbinding? Verbinding is volgens schrijfster Brené Brown de energie die bestaat tussen mensen wanneer zij zich gezien, gehoord en gewaardeerd voelen. Het gaat om kunnen geven en ontvangen zonder oordeel en steun en kracht ontlenen aan de relatie.
Je inspireert elkaar
De liefde van je leven inspireert jou (en andersom). Je wilt het beste voor elkaar en je support de ander altijd in het volgen van zijn of haar dromen. Ook help je elkaar om alles uit jezelf te halen.
Er bestaan een aantal symptomen waaraan je verliefdheid kan herkennen: Concentratiestoornissen: je bent afgeleid. Je zit veel te dromen en kan je aandacht nog moeilijk op andere zaken richten. Lichamelijke aantrekking: de geliefde voortdurend willen aanraken, kussen…
Een muur om jezelf heen bouwen kan een overlevingsstrategie zijn om jezelf te beschermen tegen pijn. Deze overlevingsstrategie wordt vooral ingezet na misbruik. Het is logisch dat je er alles aan wilt doen om jezelf te beschermen met als gevolg dat je iedereen op afstand houdt.
Kenmerken emotioneel onvolwassen gedrag
Je toont je niet graag kwetsbaar en schaamte wil je vermijden. Je ergert je continu aan anderen. Weigeren te bekennen dat je zelf ook iets fout hebt gedaan. Niet openstaan voor het leren van nieuwe dingen.
Emotionele verwaarlozing valt onder de categorie vroegkinderlijke trauma's. Dat klinkt heel heftig, en de gevolgen zijn dat ook, toch hoeft het niet altijd als zodanig te zijn ervaren. Sterker nog, in eerste instantie lijkt het alsof er nooit iets is gebeurd. En dat is het nu precies.
3 Emotioneel tekort/ Verwaarlozing:
Je hebt een innerlijke overtuiging dat je behoefte aan liefde en aandacht toch nooit zal worden vervuld, omdat niemand echt begrijpt hoe jij je voelt en wat je nodig hebt. Je voelt je daardoor niet echt verbonden met mensen.
Wanneer hij deze verliest, verbrijzelt deze illusie. Dit verklaart waarom een narcist in turbo mode schiet wanneer je hem negeert. Doordat je geen contact meer opneemt, voelt een narcist zich machteloos en klein. Daardoor doen ze er soms alles aan om je weer terug te lokken zodat je hun zelfbeeld weer omhoog helpt.
Een man zal nooit moeite voor je doen als hij denkt dat je hem nodig hebt om je goed te voelen over jezelf. Leer dus altijd in de eerste plaats om van jezelf te houden. Dat klinkt super afgezaagd, maar het is echt waar. Zelfvertrouwen straal je uit en dat trekt andere mensen aan.
Als je een narcist negeert, voelen ze zich erg gekwetst. Je voedt hun ego niet meer, je geeft geen narcistische voeding. Een narcist wordt nog liever gehaat dan genegeerd. Zelfs negatieve aandacht is voeding.
Ga je kiezen voor je eigen gevoel. Dit kan eng zijn want je moet dan los gaan laten wat de ander van je denkt, en meer gaan vertrouwen op je innerlijke stem en je eigen beweging. Het is niet meer die ander waar je op leunt, die jou de veiligheid moet schenken die je nodig hebt, maar je haalt het meer uit jezelf.
Een gezonde relatie voelt veilig. Veiligheid betekent dat je samen gezonde grenzen hanteert, dat je je gevoelens durft delen, en dat de relatie vrij is van emotionele mishandeling en dat je je gesteund voelt. #TIP: Ook in een gezonde relatie kun je je onveilig voelen, als je je niet veilig voelt bij jezelf.