Lichte, non-vintage champagnes zijn geschikt voor bij lichtere gerechten zoals schaaldieren, oesters, sushi, maki. Rijpere, vollere champagnes kunnen al bij een stukje vis of wit vlees, eventueel met een roomsaus (kalfsvlees, kalfszwezerik, gevogelte, tong, maar ook bij kazen of zelfs pluimwild en reefilet).
Frisse, vaak jonge champagnes hebben vaak smaken van (witte) citrusvruchten. Deze gaan goed samen met lichte gerechten als bijvoorbeeld witvis of zeevruchten. Maar bijvoorbeeld vintage champagnes hebben zich qua smaak langer ontwikkeld, zij gaan beter samen met zwaardere gerechten als gevogelte of kalfsvlees.
Traditioneel gezien is er niets tegen om de biscuits roses gecombineerd te nuttigen met een andere klassieker uit de regio: de bruisende champagne! Ook een rode wijn uit de wijngaarden van de Champagne past er goed bij. Van de mensen in Reims mag je ze zelfs gewoon soppen in je glas.
De zuurgraad van champagne versterkt de smaak van het zoetzure fruit. Gerookte zalm is nog zo'n bekende klassieker, je kunt er heel snel en makkelijk een hapje mee maken. Maar ook rauwe zalm of tonijn is een echte aanrader. Citrus past er ook mooi bij, citrus past ook weer mooi bij vis dus dat komt extra goed uit.
De smaak van de champagne wordt versterkt door aardbeien en komt zo helemaal tot zijn recht. Verse aardbeien zijn super gezond vanwege hun hoge vitamine C gehalte en daarnaast zorgt de champagne natuurlijk voor een extra feestelijk effect.
Prosecco is een fantastische wijn voor bij fingerfood op feestjes, maar kan natuurlijk ook tijdens voorgerechten en de maatijd gedronken worden. Prosecco past goed bij wit vlees, pasta gerechten, salades (vooral met stukjes kip of eend), antipasto en allerlei andere hapjes die vaak op feesten geserveerd worden.
Demi-sec champagne: een champagne met extra suiker waardoor deze goed combineert met licht pittige gerechten, zoals curry. Een demi-sec champagne is ook ideaal met taart en cake. Een demi-sec champagne is ook de champagne om te combineren met een oliebol.
Een mix van rood fruit
De zuurgraad van champagne versterkt de natuurlijke smaak van aardbeien, zure en zoete kersen, veenbessen (cranberry), bosbessen en frambozen.
1. Champagne wordt (terecht) door velen beschouwd als aperitief (komt van het Latijn aperire = openen, opent de maaltijd en de appetijt). Dat komt door de vele zuren in champagne die de maagzuren doen werken en de honger opwekken.
Heerlijk met een handje gezouten nootjes of kaaskoekjes. Champagne met vis is ook een goede combinatie, vooral als er in het gerecht ook brood of iets romigs terug is te vinden.
Zwarte peper intensiveert de smaak van de aardbeien waardoor hun zoetigheid meer naar voren komt. Een spannende combinatie die zeker de moeite waard is eens te proberen. Ook lekker heerlijk een bolletje ijs.
Probeer ze eens te serveren met fijne snippers verse munt of wat balsamico en basilicum. Of pureer enkele aardbeien, verwarm de puree en meng met stukjes verse aardbei tot ze lauw zijn. Kortom, je kan eindeloos creatief zijn om de vruchten op een originele en smaakvolle manier te serveren.
Amuse = ... elijk is dit een klein hapje dat tussen de gangen door geserveerd wordt. De volledige term voor een amuse is amuse-gueu......
Pinot Noir & Spijs
Denk aan een heerlijke carpaccio of een frisse steak tartare. Liever geen vlees? Ook geen probleem met deze wijn. Gerookte paprika of gegrilde paddenstoelen zijn een top combi met dit Duitse wijntje.
Prijs per persoon: € 39,50 p.p. Vanaf 2 personen: € 34,50 p.p.
Een bezoek aan Reims, de stad van de champagne en de kroning, betekent het ontdekken van een belangrijk deel van de Franse geschiedenis en de wijngaarden van de Champagne. Met talrijke bezienswaardigheden en in totaal 4 UNESCO-werelderfgoedplaatsen is het een stad die u niet mag missen op uw reis door Frankrijk.
Antioxidanten
Doordat de hoofdingrediënten van champagne uit druiven bestaan zou er eigenlijk geen twijfel mogen bestaan dat champagne gezond is. In druiven zitten namelijk onder andere polyfenolen. Polyfenolen zijn goede antioxidanten, die er onder andere voor zorgen dat de bloedvaten een goede doorstroming behouden.