Toen de Haagse banketbakker Henri van der Zijde zich in 1938 vestigde als Haagsche Banketbakkerij, Lunchroom en Snelbuffet in dezelfde Vischstraat op nummer 25, bedacht Henri daar zijn variant op, met slagroomvulling en overgoten met echte chocolade, die volgens zijn nazaten gezien moet worden als het origineel van de ...
Tot de jaren twintig stond het gebakje nog gewoon bekend als chocoladebol. Rob kwam erachter waar de titel 'Bossche bol' vandaan kwam. ''Die naam ontstond door burgemeester Van Lanschot. Hij maakte via de radio reclame voor Den Bosch en doopte hiervoor de chocoladebol om tot de Bossche bol.
Hoogstpersoonlijk haalt hij dagelijks zo'n 1500 Bossche Bollen door de chocolade. Want Jan de Groot (Den Bosch, 1971) is naast maker van het succesvolste gebakje van Brabant, ook hoeder van een geheim recept.
Een Bossche bol of sjekladebol (chocoladebol) is een gebakspecialiteit uit 's-Hertogenbosch die wordt gebakken van soezenbeslag, gedoopt in gesmolten pure chocolade en daarna gevuld met slagroom. Bossche bollen hebben een diameter van ongeveer 12 cm en zijn daarmee grote gebakjes.
Een moorkop is een soes gevuld met slagroom, die aan de bovenkant is afgemaakt met chocoladefondant. Sommige bakkers spuiten nog een extra toef slagroom bovenop, die ze eventueel afwerken met een stukje fruit. Ook een Bossche bol is een gebakje gevuld met slagroom en afgemaakt met chocolade.
Je kan ze invriezen. De chocolade en slagroom zijn van goede kwaliteit.
Sommigen 'douwen 'm in een keer noar binnen', anderen lepelen eerst via een gaatje de slagroom er uit en eten dan met de handen verder. Je kunt 'm ook ondersteboven eten, zodat de chocolade als een soort bodem fungeert. Maar gewoon netjes met mes en vork eten is natuurlijk ook prima, vooral in openbare gelegenheden.
Chocolade Bossche bol € 2,70.
Houdbaarheid: ca. 3 dag(en). Deze smaakmaker is het lekkerst als u deze dezelfde dag nog op eet. Wij adviseren u om dit product maximaal drie dagen in de koelkast te bewaren, langer bewaren zal invloed hebben op de geweldige smaak van dit product.
Jan de Groot
Per dag worden er zo'n 1500 Bossche bollen door de chocolade gehaald bij de bakkerij op de Stationsweg in Den Bosch. Het perfecte visitekaartje voor toeristen: loop het station uit en je ziet de rij voor de Bossche bollen al staan. Het familiebedrijf is al jaren eindbaas in het maken van de bollen.
Als het gaat over de geschiedenis van de chocolade bol met slagroomvulling dan kom je twee hoofdrolspelers tegen; Bosschenaar Josephus Johannes Lambermont en Hagenaar Henri van der Zijde. Allebei gevestigd in de Visstraat. Josephus Johannes Lambermont bestierde vanaf 1872 de bloeiende banketbakkerszaak op nummer 16.
Banketbakkerij Jan de Groot, specialist in de echte Bosschebollen.
Er zitten 291 kilocalorieën in 1 stuk (75 gram) bossche bol. Wil je weten hoe het zit met de andere voedingswaarden in 'bossche bol'? In onze caloriechecker hieronder kom je te weten hoeveel vet, verzadigd vet, eiwit, koolhydraten, suikers en vezels erin zit.
Hier ontstaat het verschil: de soes van de chocoladebol bestaat vanbinnen volledig uit luchtig deeg. De Bossche bol fungeert daarentegen als een 'ballon' en is hol. Ook is de Bossche bol groter. ,,De maat is gemaakt op de grote mond van een Bosschenaar," grapt Bakker Lauwerijssen.
Een MINIBOL: deze is ongeveer net zo groot als een mandarijn . Deze kost 1,65 euro per stuk en moet altijd 2 werkdagen van te voren besteld worden.
De geschiedenis van Banketbakkerij Jan de Groot
In 1938 richtte Jan de Groot senior (10-10-1911 tot 23-1-1978) samen met zijn vrouw Marie de Groot-van Gaal (3-4-1910 tot 29-5-1997) Banketbakkerij Jan de Groot op, gevestigd aan de Grobbedonkstraat in 's-Hertogenbosch.
De enige echte Bossche Bollen zijn de Bossche Bollen van de Groot. Deze zijn nu ook verkrijgbaar bij Houwens Vlaai & Zo in Eindhoven. De Bossche Bollen zijn heerlijk voor bij de koffie of cappuccino. Deze gebakjes worden dan ook vaak bij ons in de lunchroom besteld.
Taart bewaren in de vriezer
Doe de taart in een taartdoos en doe hier een zak omheen. De taart blijft zo ongeveer 3 maanden goed. Ook losse taartbodems kun je goed invriezen. Bewaar ze in een afgesloten zak, dan blijft hij zo'n 4 maanden goed.
De meeste taarten of gebakjes kan je 2 tot 3 dagen bewaren mits ze goed gekoeld zijn. Natuurlijk zijn er uitzonderingen. Slagroom gebak is het lekkerst als je dit binnen 2 dagen gegeten hebt, Bij schuim gebak kan het de 3e dag nog heel goed. Bij slagroom gebak is het niet aan te raden om het in te vriezen.
Het beste antwoord. De enige echte Bossche Bollen kosten per stuk €2,- bij Jan de Groot. En de mini-bolletjes kosten €1.45.
Houdbaarheid: ca. 4 dag(en). Bij -18 °C: Afgedekt bewaren. Bij dagvers: Afgedekt bewaren op kamertemperatuur.
Bewaaradvies: Houdbaarheid: ca. 2-3 dagen.
Het hazelnootgebakje is de grootste caloriebom met 468 kilocalorieën per 100 gram en bevat het meeste vet. Wil je voor wat minder calorierijk en vet gaan? Dan zijn de appeltaart en kwarktaart de beste keus.
De Bossche Kus is een grote bonbon met een stevige chocolade vulling met als Bossch accent een vleugje brandenwijn. Deze vulling is omgeven met een laagje hazelnootstukjes en wordt afgewerkt met een laagje chocolade. De naam Bossche Kus is een geregistreerde merknaam.