Sterroetdauw is lastig te bestrijden, maar niet onmogelijk. Je kunt bijvoorbeeld de middelen Ortiva, Signum en Collis inzetten tegen de bestrijding van sterroetdauw. Deze middelen werken voornamelijk preventief tegen schimmels.
Sterroetdauw is niet zo gemakkelijk te bestrijden maar kan voor een groot deel onder controle worden gehouden door de aangetaste bladeren tijdens het groeiseizoen regelmatig te verwijderen en te vernietigen. In de herfst moeten de afgevallen, besmette rozebladeren op de grond grondig worden opgeruimd.
Sterroetdauw is een schimmel en geeft bruinzwarte, stervormige vlekken op bladeren van planten. Fijne schimmeldraden en zwarte sporenpuntjes zijn in de vlek te zien. Bladeren vergelen en vallen voortijdig af. Vochtige (weers)omstandigheden werken de infecties in de hand.
Bladroest is een schimmelziekte die ervoor zorgt dat de bladeren vroegtijdig van je plant vallen.
Cladosporium fulvum is te herkennen aan gele vlekken aan de onderzijde van het blad. Later zullen deze vlekken bruin verkleuren als de schimmel sporen begint aan te maken. Wanneer de schimmel zich verder doorzet, dan verkleurt ook de bovenzijde van het blad geel.
Qua plaagdieren zijn vaak slakken, vlooien, luizen, mijten, taxuskevers en mineervliegen de boosdoener. Laurier ziektes kunnen zijn: bladvlekkenziekte, hagelschot en valse meeldauw.
Roest is niet in water oplosbaar en wordt niet door planten opgenomen. Roest veroorzaakt bruinige verkleuring van gewassen, bestrating, meubilair en muren van gebouwen. Omdat planten roest niet opnemen, hebben planten er weinig last van.
Roest is een parasiterende schimmelziekte. Schimmels halen hun voedingsstoffen uit de stengels en bladeren van andere planten, daarom zijn ze ook zo schadelijk. Heeft uw plant rode of gele vlekjes? Dan is deze waarschijnlijk besmet met roest.
Om roest te bestrijden op rozenstruiken heb je een schimmelwerend middel nodig dat de sporen vernietigt. Een product verstuiven op basis van zwavel kan helpen om deze microscopisch kleine schimmels te verwijderen.
Bruine bladranden kunnen ontstaan door teveel water, droge (radiator) lucht of een te warme omgeving of koude tocht. Bruine bladpunten kan te maken hebben met te weinig licht, teveel kalk in het water of een te lage luchtvochtigheid.
Meeldauw bestrijden met melk is zo effectief omdat de eiwitten in de melk ervoor zorgen dat de meeldauw zich niet verder kan ontwikkelen. Om dat proces zo optimaal mogelijk te laten verlopen, doe je er goed aan om magere melk te gebruiken.
Roetdauw is dus te herkennen aan het zwarte laagje wat ontstaat op met name de bladeren van de plant, maar soms ook op de stengel en vruchten. Zoals eerder geschreven, zorgt roetdauw niet voor directe schade aan de plant.
Waar komt de trips vandaan? Tripsen komen je huis binnen via je kleding of de wind. Zoals gezegd is de trips niet kieskeurig, dus al je kamerplanten lopen gevaar. Wel heeft de trips het vooral naar zijn zin bij warme temperaturen en een lage luchtvochtigheid.
Door aantasting met roest kunnen jonge scheuten afsterven en kan de roos alle bladeren verliezen, waarna hij doodgaat. Roest op rozen bestrijden: Geef rozen een voeding met veel kalium en verwijder aangetaste bladeren. Snoei de roos en verwijder alle aangetaste scheuten.
Preventie en bestrijding van roest
Haal het aangetaste blad of plantendelen weg. Ruim ook de afgevallen en aangetaste bladeren zorgvuldig op en doe ze in de vuilcontainer of verbrand ze. Roestgevoelige planten kunnen preventief behandeld worden met het biologische bestrijdingsmiddelen.
Vaak worden bladeren bruin als ze niet de juiste verzorging krijgen, dit kan zijn dat de plant te weinig water toegediend krijgt. Bij sommige planten kan het zelfs zijn dat de plant juist te veel water krijgt en daardoor de bladeren gaan verkleuren.
Gley is het internationale bodemkundige begrip voor roestvlekken in de bodem veroorzaakt door fluctuaties in de grondwaterspiegel. In Nederland spreekt men ook wel van roestverschijnselen. Naast gley bestaat er ook pseudogley.
Om snel te laten uitvlokken is een hoge pH nodig. Kalksteen kan gebruikt worden als filtermedium. Als de pH voldoende hoog is kunt u ook gewoon met grind filteren. Het ontijzeren kan via een “open” beluchting met nafilter of via een “gesloten” systeem al of niet met toevoeging van chemicaliën.
Wees met grondwater voorzichtig met het sproeien van je tegels en het wassen van je auto. Het roestachtige water kan vlekken geven. Voor je gazon en tuinplanten is dit geen probleem. Er is wel apparatuur in de handel om je grondwater van ijzer te ontdoen.
Breng citroensap aan op de roestvlek en bedek de vlek vervolgens met grof zout. Voor kleine vlekken laat je het even kort inwerken, voor hardnekkige vlekken raden we aan om het tot een uur te laten inwerken. Vervolgens wrijf je met de schurende kant van een spons over het oppervlak waar de roestvorming zit.
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
De wortels passen zich aan de omgeving aan
In droge streken kan de laurierkers zeer diepe wortels ontwikkelen om voldoende water op te kunnen nemen.
Dat is in eind juni, ongeveer rond 21 juni ( de langste dag van het jaar). Dan is de groeispurt voorbij. Als de Laurier erg snel groeit, kun je deze in de herfst opnieuw snoeien. Men moet echter dagen waarop het regent vermijden om schimmelinfecties te voorkomen.