Dit opgejaagde gevoel kan worden veroorzaakt door stress, en eigenlijk is dat helemaal niet zo vreemd. Stress zorgt ervoor dat je lichaam 'aan' gaat staan; het maakt zich gereed om te vechten of te vluchten waardoor er van alles gebeurt in je lichaam.
Voel je een zenuwachtig gevoel opkomen, dan kun je ter afleiding iets van die lijst gaan doen. Ontspanningsoefeningen kunnen helpen om je beter te voelen. Je vindt ze in boeken, op cd's en dvd's en op internet. Ook ademhalingsoefeningen maken dat je je minder gestrest voelt.
Innerlijke onrust betekent gebrek aan rust. Het is een soort onvrede, een gevoel van onbehagen, ontevredenheid misschien. Het geeft spanning, maar ja waarover? Ben je onrustig over de toekomst?
De kleinste taken zijn al te veel gevraagd en dat kan zorgen voor gevoelens van falen. Als je een burn-out hebt, dan heb je vaak ook veel klachten die voorkomen bij een depressie. Zo voel je je vaak somber, lusteloos en heb je last van schuldgevoelens. De ziektebeelden zijn moeilijk van elkaar te onderscheiden.
Bij een gejaagd gevoel voel je onrust in je lijf. Sommigen omschrijven het alsof er continu gas wordt geggeven door het lichaam. Stil zitten lukt niet, maar je concentreren op een bezigheid ook niet. Je wilt dingen ondernemen, maar op één of andere manier kan je er niet aan beginnen.
Praktische tips
Krijg grip op je leven: zorg voor meer controle en doe waar je energie van krijgt. Planning en structuur: je hoeft niet alles tegelijk te doen. Je kunt beter één ding per keer goed doen. Neem je rust: het is nodig om rust te nemen van alles waar je onrustig van wordt.
Door een disbalans in het autonome zenuwstelsel is de energieregeling in het lichaam verstoord raakt. Vaak is de sympathicus te actief dat kan zich o.a. manifesteren in een onrustig, nerveus of opgejaagd gevoel een verhoogde hartslag. Je lichaam blijft te alert, je hartslag verhoogd en je kunt de slaap niet vatten.
Symptomen van stress
versnelde hartslag en ademhaling. opgejaagd gevoel. snel boos zijn, huilen. piekeren, slecht slapen.
Doordat je jezelf steeds moet verbergen, voel je je erg moe. In de meeste gevallen is het niet de situatie die jou stress geeft, maar jouw waarneming die de situatie zoveel groter maakt. Dit kan tot onrust leiden, omdat je je erg aangevallen kan voelen door wat op dat moment plaatsvindt.
Stress kan leiden tot psychische klachten zoals slaapproblemen en moeheid, somberheid en psychose. Ook kan je last krijgen van lichamelijke klachten, zoals hartkloppingen, een gejaagd gevoel, een hoge bloeddruk en veel zweten. Dit zijn signalen dat de stress te veel wordt of te lang duurt.
Ook ben je gevoeliger voor pijn. In die zin maakt stress tal van aandoeningen en kwalen erger, waaronder hoofdpijn en migraine, buikpijn, rugklachten en fibromyalgie, een vorm van reuma. Verder kan stress eerder doorgemaakte psychische problemen opnieuw doen opflakkeren, zoals verslaving, angst en depressie.
De kijk op stress begint fundamenteel te veranderen. We kunnen ook onbewust aan stress lijden, tijdens onze slaap en overdag . Hoogleraar psychologie Jos Brosschot wijdt er op 2 december zijn oratie aan.
Wat is een brain fog? Brain fog kan je zien als een 'mistige' situatie in je hoofd. Je hebt moeite met het verwerken en onthouden van nieuwe informatie, ervaart concentratieproblemen, kan niet meer helder denken en/of op woorden komen. Je voelt je moe en er komt weinig uit je handen.
Kalmeringsmiddelen zijn medicijnen die uw emoties minder sterk maken. Ze helpen vooral tegen angst, zenuwen en stress. Bekende kalmeringsmiddelen zijn benzodiazepinen. Voorbeelden van kalmeringsmiddelen zijn alprazolam, bromazepam, diazepam en lorazepam.
Er zijn vele manieren om innerlijke rust te vinden in een stressvol dagelijks leven – zelfs voor een korte tijd. De meest beproefde manieren om wat rust te krijgen zijn sport, meditatie, dankbaarheid, ademhalingsoefeningen, structuur, natuur, consequente keuzes, goede nachtrust en evenwichtige voeding.