Sport maakt je fitter en energieker. Door te bewegen verbeter je namelijk je conditie, versterk je je botten en spieren en voorkom je overgewicht. Je werkt met andere woorden aan je algehele fitheid en dat zorgt ervoor dat je veel meer aankunt, ook buiten het sporten. Alles wat je vaker doet gaat vanzelf gemakkelijker.
Een vitamine B-tekort kan je herkennen aan vermoeidheid, gebrek aan energie, hoofdpijn, duizeligheid, versnelde hartslag en concentratieproblemen. Vitamine B1 of thiamine zorgt voor mee voor een goede werking van je hartspier, zenuwstelsel, geheugen en concentratie.
Vermoeidheid kan verschillende oorzaken hebben. Voorbeelden zijn: structureel te weinig slapen, te veel stress, bloedarmoede, schildklierproblemen, of een depressieve stoornis. Bijkomende symptomen van vermoeidheid kunnen zijn: vermoeide ogen, geheugenproblemen, een futloos gevoel en hoofdpijn.
Blauwe bessen geven je niet alleen meer energie, maar ze bevatten ook ontzettend veel voedingsstoffen en zijn rijk aan antioxidanten. Zoek je iets dat je meer energie geeft, maar ook bijdraagt aan je gezondheid? Dan zijn blauwe bessen en ander rood fruit zoals frambozen, bessen en aardbeien het beste om te eten.
Om gezond en fit te worden of blijven, hoef je niet per se naar de sportschool te gaan. Je kunt eenvoudig thuis trainen en afvallen, en daarmee bespaar je jezelf geld én (reis)tijd! Thuis trainen wordt steeds populairder en dat is dus niet zonder reden.
Het goede nieuws is dat krachtverlies en vermindering van spiermassa vaak niet onomkeerbaar is. Ook na je 40ste heeft krachttraining een gunstig effect op de spieren. Spieren kunnen sterker en stabieler worden, wat ervoor zorgt dat ouderdom met minder ongemakken gepaard gaat. Daarvoor moet je in beweging komen.
Eet onder andere dagelijks verse groenten en fruit boordevol vitamines en mineralen. Zet langzame koolhydraten als volkorenbrood en zilvervliesrijst op je menu. Die geven je een verzadigd gevoel. Drink veel water en neem mager vlees, vis of vleesvervangers voor je eiwitbehoefte.
Om een strak lichaam te krijgen, is het aan te raden om minstens drie keer per week te sporten. Echter, om optimaal resultaat te behalen is het aan te raden om vijf tot zes keer per week te sporten, in combinatie met een gezond en gebalanceerd dieet. Consistentie en geduld zijn hierbij belangrijk.
Bij fysieke oorzaken kun je denken aan te weinig slaap, een ongezond voedingspatroon, of misschien een gezondheidsprobleem. Mentale en emotionele problemen als onrust thuis, moeite op werk, veel piekeren of sub-assertiviteit kunnen ook erg veel energie kosten die jou op termijn lusteloos maken.
Je bloedsuikerspiegel krijgt vervolgens een piek en waarop het lichaam vervolgens het hormoon insuline aan maakt om de bloedsuikerspiegel weer stabiel te krijgen. Juist door die pieken en dalen van je bloedsuikerspiegel kun je je erg moe en energieloos voelen.
Heel eerlijk: op een gezonde manier een afgetraind lichaam in 1 maand is praktisch onmogelijk. Je spiermassa vergroten kost tijd. Dit betekent maanden (of zelfs jaren) gedisciplineerd sporten, gezond eten, voldoende slapen en bovenal, geduld hebben.
Dit kan van alles zijn: volkorenbrood met ei en een glas melk of halfvolle yoghurt met fruit en havermout. Het is belangrijk om te ontbijten, want dit zorgt voor nieuwe energie na de nacht en brengt de spijsvertering op gang.
Vitamine C draagt bij aan een gezonde weerstand. Vooral citrusvruchten, zoals sinaasappelen en mandarijnen, bevatten deze vitamine en helpen je daarmee ook om vermoeidheid tegen te gaan.
Blijf in beweging
Probeer zoveel mogelijk beweging te integreren in je dagelijks leven. Zo kost het weinig moeite en zorgt de (bijna) continue beweging voor steeds weer nieuwe energie.
Ga na of je wel gezond eet, voldoende ontspant en goed slaapt.Ook is het belangrijk dat je dagelijks minimaal een half uur lichaamsbeweging hebt. Als je je lusteloos voelt heb je waarschijnlijk geen zin om te gaan bewegen, maar een half uur fietsen, wandelen of sporten kan je stemming verbeteren!
Als je vermoeidheid een lange tijd aanhoudt en je het moeilijk vindt om nieuwe energie te vinden, kan er sprake zijn van oververmoeidheid. Normaal gesproken herstel je binnen enkele dagen van drukke dagen of weinig slaap. Maar als je oververmoeid bent, lijkt uitrusten niet te helpen.