6GB is daarbij volgens Lao helemaal niet nodig. Het maakt toestellen onnodig duur en je kunt volgens Lao beter voor meer opslagruimte gaan. Een telefoon met 4GB werkgeheugen en 128GB opslagruimte is volgens hem te verkiezen boven een telefoon met 6GB werkgeheugen en 64GB opslag.
Is meer RAM geheugen beter? Het is een goede indicatie, maar veel RAM geheugen zegt lang niet altijd alles. Vaak merk je het verschil tussen 6 en 8 GB bijvoorbeeld maar nauwelijks, omdat 6 GB RAM meer dan voldoende is voor de bestanden die nodig zijn voor het opstarten van je apps.
Het werkgeheugen - of RAM geheugen - van uw telefoon is erg belangrijk, want het werkgeheugen zorgt ervoor dat het systeem van uw smartphone snel is. Iedere app die u opstart wordt in het interne geheugen van uw telefoon geplaatst. Hoe meer werkgeheugen, hoe sneller u kunt schakelen tussen apps op uw smartphone.
Met een hoeveelheid van 2 GB RAM zit je goed op elk besturingssysteem, maar als je wat toekomstgerichter wilt zijn of een meer dan gemiddelde gebruiker bent kun je best kijken naar toestellen die zijn uitgerust met 3 GB werkgeheugen of meer.
Met 128 GB aan opslaggeheugen hoef je niet om de haverklap ruimte vrij te maken op je telefoon. En kun je vrijuit nieuwe games downloaden om te spelen. Het is genoeg opslaggeheugen om bij normaal gebruik foto's te maken, series offline op te slaan en af en toe spelletjes te spelen.
Leer hoe RAM van invloed is op de snelheid en prestaties van uw pc en hoeveel geheugen u mogelijk nodig hebt voor verschillende taken. RAM is sneller dan schijven bij het lezen en schrijven van informatie. Hoe meer geheugen uw apparaat heeft, hoe meer dit tegelijkertijd kan doen zonder vertragingen in de prestaties.
Voor basis en hobbygebruik zit je rond de 4 en 8 gigabyte aan voldoende geheugen. Professioneel gebruik is al vaak 16 of zelfs 32 gigabyte. Wil je meer weten welke soorten RAM geheugen er zijn?
Dit komt door een aantal factoren. Stel je koopt een telefoon met 64 GB geheugen. Hier moet de ruimte die Android inneemt nog van worden afgetrokken, wat meestal rond de 5 / 6 GB ligt, afhankelijk van hoeveel features de fabrikant nog bovenop Android heeft gebouwd.
De kloksnelheid bepaalt hoeveel instructies de processor per seconde uit kan voeren. Een processor met een kloksnelheid van 1 Gigahertz (GHz) kan 1 miljard instructies per seconde verwerken. In principe geldt dat een hogere kloksnelheid zorgt voor een snellere telefoon. Dit zie je vaak bij duurdere smartphones.
Als je bijvoorbeeld voor een telefoon kiest met 8 GB intern geheugen, waarvan het besturingssysteem 2 GB inneemt, blijft er dus maar 6 GB vrije ruimte over voor bijvoorbeeld applicaties, foto's, video's en muziek. Bij systeemupdates kan het besturingssysteem meer of minder ruimte in gaan nemen.
Minimaal 4GB werkgeheugen
Dat is voor basisgebruik meestal genoeg. Bij af en toe internetten, e-mailen of tekstverwerken blijft je laptop soepel lopen, zo lang je het maar niet allemaal tegelijk doet. Maar 4GB is al snel te weinig als je bijvoorbeeld 10 of meer internettabbladen open hebt staan.
RAM staat voor Random Access Memory en wordt ook wel werkgeheugen of intern geheugen genoemd. Dit werkgeheugen zorgt voor tijdelijke opslag van je besturingssysteem en de programma's die je open hebt staan. Door RAM is het bijvoorbeeld mogelijk om snel tussen verschillende tabbladen in je browser te schakelen.
4GB. Logischerwijs kun je met een laptop met een werkgeheugen van 4GB ook uitstekend internetten en tekstverwerken. Wil je foto's en video's bewerken of andere zwaardere taken uitvoeren? Dan kan dit, maar je zult merken dat het systeem soms wat langzaam reageert.
De maximale hoeveelheid RAM-geheugen voor alle 32-bits Windows-besturingssystemen bedraagt 4 GB. Zelfs als uw moederbord meer RAM-geheugen kan herbergen, kan het besturingssysteem er niets mee doen, dus dat is zonde.
Over het algemeen geldt: hoe meer werkgeheugen, hoe sneller je laptop. Met meer RAM slaat je laptop meer tijdelijk geheugen op en voert daardoor meerdere taken tegelijkertijd en sneller uit.
Helaas: het RAM uitbreiden is niet altijd mogelijk. Zo zit je misschien al aan het maximaal beschikbare RAM. Check hiervoor de specificaties van het moederbord. Daarnaast ligt het ook aan het specifieke model van je apparaat of het überhaupt mogelijk is om het RAM te vervangen.
Ga naar instellingen en tik op 'Batterij en apparaatonderhoud' en dan op 'Opslag'. Bij sommige telefoons kun je meteen op 'Opslag' klikken. Klik op de categorieën om te zien wat voor bestanden ruimte innemen. Hier kun je meteen opschonen en dubbele bestanden verwijderen.
Op een smartphone is er altijd intern geheugen aanwezig, hierop staat het besturingssysteem Android en worden standaard allerlei zaken opgeslagen zoals app-data, foto's en downloads. Daarnaast hebben bepaalde smartphones nog de mogelijkheid om gebruik te maken van een microSD-kaart.
128 GB: genoeg voor de gemiddelde gebruiker. 256 GB: foto's, video's, series en muziek offline opslaan. 512 GB: je volledige foto-, video- en filmcollectie opslaan.
Ook worden steeds meer bestanden opgeslagen op de cloud, zodat je er altijd bij kan, ongeacht welk apparaat je gebruikt. Ben je een gemiddelde gebruiker, dan heb je tegenwoordig aan 256GB ruim voldoende.
64 GB: genoeg voor basisgebruik
Met 64 GB heb je genoeg opslag voor basisgebruik. Naast bellen en whatsappen heb je ook een aantal social media apps op je iPhone staan. 64 GB is daarnaast genoeg om games te spelen. Je maakt gebruik van streamingdiensten zoals Netflix en Spotify en je neemt geen 4K video's op.