Je kunt raathoning in kleine stukjes snijden en vervolgens eten op een boterham of in de yoghurt. De combinatie van honing en bijenwas is overheerlijk en je kunt alles opeten! Het is dus ook mogelijk om de bijenwas op te eten.
Honingraat is zeker eetbaar
Van zichzelf heeft honingraat namelijk niet veel smaak. Daarnaast is raathoning ook niet zo makkelijk verkrijgbaar.
Neem een stukje op je cracker of op je beschuit. Om het extra lekker te maken leg je onder de honing een plakje kaas van wat pittige smaak! Wij zien altijd weer uit naar de heerlijke zomer waarin de bijenkasten bruisen van de bijen en de honingraten gebouwd worden in perfecte geometrie, in ongekende stevigheid.
Bewaar raathoning op een koele en droge plaats, bij voorkeur in een goed afgesloten pot, om de kwaliteit en smaak te behouden.
Hiervoor wordt een speciale ontzegelvork gebruikt. Nu kan de honing uit de cellen. De raten worden in een honingslinger geplaatst. Deze centrifuge zorgt ervoor dat de honing uit de cellen geslingerd worden.
Peri Bali honing (€ 6500 per kilo)
Voor een kilootje van het magische spul betaal je bijna € 6500. Katching! Waarom deze honing zo onbetaalbaar is? Het is niet alleen enorm rijk aan unieke mineralen, maar ook ronduit zeldzaam.
Hoe herken je bedorven honing? Als een product bedorven is – honing dus ook, – herken je dat onmiddellijk aan de geur, smaak, maar ook aan de kleur van het product. Honing heeft een heel hoog suikergehalte. Suiker bederft in principe niet.
De houdbaarheidsdatum staat op honing omdat de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit elke voedselproducent, dus ook imkers, verplicht een datum op hun producten te zetten. Toch is honing zelf in principe onbeperkt houdbaar.
Uiteraard kun je honing als natuurlijk zoetmiddel gebruiken voor koekjes, cake of in de yoghurt. Maar hoewel honing gezond is, blijft het nog steeds een vorm van suiker. Ook honing kun je daarom niet onbeperkt eten!
In principe is elke soort honing onbeperkt houdbaar.
Bewaar de honingraten altijd fris, bij voorkeur beneden 15 C en donker, liefst bij constante temperatuur.
(Oogst 2022). De honing van soumour, of Acacia-gomboom, is een edele honing uit Jemen, die rijk is aan ijzer, en nuttig is voor de darmflora. Hij heeft een sterke geur, een unieke smaak en een donkere kleur, waardoor het een honing met karakter is.
Honing is een sterk antiseptisch middel dus het is aan te raden om elke dag een eetlepel honing te nemen op een lege maag.
Honing zit bomvol vitaminen en mineralen. Honing zit vol met vitaminen en mineralen. Zo bevat honing vitamine B3, vitamine B2, vitamine B5, calcium, koper, ijzer, magnesium, mangaan, fosfor, kalium en zink. Kortom, de perfecte aanvulling op je dagelijkse voedingsinname!
Er wordt vaak gedacht dat honing gezonder is dan suiker. Maar is dat wel zo? Net zoals alle andere suikersoorten bevat honing een combinatie van fructose en glucose – feitelijk is honing dus een gewoon een veredelde suiker. Daarom is ons advies ook om niet te veel honing te consumeren.
Gistende honing is niet meer geschikt voor consumptie. Ook niet om er mede van te bereiden. Hij kan hooguit nog aangewend worden als voedsel voor de bijen. Maar dan moeten we de gistende honing 2 tot 3 minuten opwarmen tot 70°C om alle gistcellen te doden.
Het is geen enkel probleem om versuikerde honing op te eten. Wel is de structuur anders dan je gewend bent.
Het invriezen van honing is niet alleen beperkt tot bijenteeltbedrijven, maar u kunt het ook gebruiken om de honing thuis op te slaan. Honing begint te vriezen als de temperatuur onder 0 ° C daalt, maar bij deze temperatuur zal het nog steeds met een zeer lage snelheid stromen.Honing wordt glas vast bij -20 0 C .
In de koelkast de honing bewaren raden we af omdat dit de honing doet kristalliseren. Bewaar de honing in een donkere ruimte: Ook temperatuurschommelingen zorgen voor kristallisatie waardoor een vaste plek in een donkere ruimte voor jouw honing aan te raden is.
Hoewel verhitting van honing een effect kan hebben op een aantal van de stoffen in honing, maakt het dus voor de gezondheid niet uit of je rauwe, koud geslingerde of verhitte honing gebruikt. Smaak en substantie kunnen mogelijk wel veranderen. Qua veiligheid maakt het niets uit."
Honing kan bederven
Omdat er in honing veel suiker en weinig water zit, kunnen bacteriën en schimmels zich er niet in ontwikkelen. Maar ga niet met een vuil mes in de pot want bijvoorbeeld broodrestjes kunnen wél beschimmelen. Bewaar de honing in een licht- en luchtdichte pot bij kamertemperatuur.
Raathoning is de zuiverste en puurste vorm van honing. Raathoning komt namelijk rechtstreeks uit de bijenkast. De honing zit nog in de verzegelde cellen van de raat. Vandaar de benaming raathoning of honingraat.
Extern kan sidr honing worden aangebracht als een natuurlijke moisturizer om de huid te hydrateren en als wondzalf om wonden te genezen. Het wordt zelfs gebruikt voor huidproblemen zoals acne en eczeem.