Laurierblad geeft een aromatisch tintje aan met name soepen, stoofpotten, braadgerechten, marinades en sauzen. Maar vergeet de zurige groenten zoals rodekool en zuurkool niet, waarvoor laurier een echte aanrader is. Laat laurier langere tijd meestoven om de kracht ervan te benutten.
Aan laurier worden vele heilzame eigenschappen toegekend. Het zou goed zijn tegen bovenste luchtweginfecties/griep, tandpijn, aften, sinusitis, keelpijn en bronchitis. Ook zou het vochtafdrijvend zijn, de eetlust opwekken en de spijsvertering bevorderen en een natuurlijk antidepressivum zijn.
In de keuken gebruik je best gedroogde blaadjes, want de verse smaken bitter. Hoe langer de blaadjes meekoken, hoe kruidiger het gerecht wordt. Met laurier kan je soepen, sauzen, eenpansgerechten, vlees, gevogelte, peulvruchten en marinades kruiden.
Antwoord: Er is niets mis mee om de blaadjes van een laurier (Laurus nobilis) uit eigen tuin in het eten te verwerken. Verwar de laurier niet met planten die er alleen maar op lijken of iets van laurier in hun naam hebben. Aan de onmiskenbare geur van een gekneusd blad herken je de echte.
De olie wordt vloeibaarder en dringt in de huid. Laurierolie is vooral werkzaam als inwrijving bij pijnlijke gewrichten en bij de behandeling van verkoudheidsklachten. Ook om een onreine huid te behandelen en voor massage wordt deze olie gebruikt.
Of wij maken laurierolie. Enkele gekneusde blaadjes in de zonnebloemolie, cocosolie of olijfolie. Enkele uren laten trekken op een theelichtje of au bain-marie. En klaar is de laurierolie.
Leg de laurierblaadjes op de laden van uw voedseldroger. Zorg ervoor dat ze elkaar zo min mogelijk overlappen. Zet de voedseldroger op 38 graden en droog de laurier voor 12 tot 23 uur. Laurierblaadjes moeten volledig droog aanvoelen en als u erop duwt moeten ze breken.
Deze laatste stoppen we graag in ons eten, maar bij Laurierkers kun je dat beter laten. Bladeren, bessen en bloemen van deze plant bevatten allemaal blauwzuur wat de zuurstoftransport verhinderd. Hierdoor zijn ze giftig en kan deze plant vervelende gevolgen hebben.
Ze mogen meekoken, hoe langer de blaadjes meekoken des te kruidige de smaak. Laurier is een prima smaakmaker in soepen, sauzen, eenpansgerechten, vleesgerechten, peulvruchten en marinades. Laurier laat zich goed combineren met tomaten, azijn, varkensvlees en lamsvlees.
Laurier bereiden & bewaren
Bewaar gedroogde laurier in een afgesloten potje op een droge plek. Gedroogde laurier is jarenlang houdbaar. Verse laurierblaadjes kun je in een plastic zakje in de koelkast wel tot een week goed houden.
De vruchten van de laurier zijn niet per se geschikt voor consumptie, maar ook niet extreem giftig. In tegenstelling tot wat vaak wordt beweerd, zijn de bladeren van de echte laurier zowel vers als gedroogd even eetbaar.
Gedroogde laurierbladeren hebben een fijn, warm aroma, en ze zijn een stuk minder bitter dan hun verse tegenhanger. Hun smaak wordt vaak vergeleken met oregano en tijm, en de enigszins medicinale, aromatische smaak werkt bijzonder goed in combinatie met verwarmende specerijen zoals nootmuskaat en chilivlokken.
Doe 2 - 3 dl water in een pannetje. Voeg 2 -3 blaadjes laurier toe. Breng het aan de kook en laat het 10 tot 15 minuten zachtjes koken. Ver wijder dan de laurierblaadjes en doe de thee in een kopje.
Als je gestresst of in een negatieve bui bent, verbrand dan simpelweg een stuk of 7 laurierblaadjes in een brandvrij schaaltje of wierookbrandertje in je kamer. Na 10 minuten betreed je de kamer opnieuw en zal de geur je doen kalmeren. Tevens zullen je spieren relaxter aanvoelen en je geest zal helemaal tot rust komen.
Om te gebruiken als hoestsiroop een eetlepel per uur. Waarschuwing: Laurierdrop is laxerend. Gebruik daarom niet meer dan 8 stukjes per dag.
Laurier zijn de blaadjes van de altijd groene laurierboom of stuik. Let op, alleen de laurier met een klein blad (laurus nobilis) is geschikt voor gebruik in de keuken. Bladeren van laurierstruiken die in veel tuinen te vinden zijn, zijn niet geschikt voor consumptie. Gedroogde laurier kun je het hele jaar door kopen.
Laurier (Laurus) GIF: Gehele plant. SYMPTOMEN: Tranende ogen, slijm uit de neus, braken verlaagde bloeddruk krampen verlamming de dood als gevolg. Laurierkers (Prunus laurocerasus) GIF: Bladeren en zaad. SYMPTOMEN: Dodelijk.
Het grootste verschil tussen de twee planten is dat echte laurier gebruikt kan worden als kruid in de keuken, terwijl laurierkers maar beter niet gegeten kan worden. Niet alleen de kersen van de laurierkers zijn namelijk giftig, maar ook de bladeren zijn niet gezond om te eten.
Voor basilicum en dille is het aan te raden alleen de bladeren in te vriezen. Daarnaast is het voor de laurier, munt, oregano, rozemarijn en tijm aan te raden deze kruiden te drogen in plaats van in te vriezen. Bij deze kruiden is dit een stuk eenvoudiger en/of zorgt het voor meer smaakbehoud.
Pluk de bladeren met de hand van de takken en zoek daarbij de mooiste bladeren uit. Dit is het blad met de diepste donkergroene kleur. De lichtgroene bladeren zijn nog te jong. Oktober is niet de ideale maand om laurier te oogsten.
Wanneer laurierhaag snoeien? Een laurier dient twee keer per jaar gesnoeid te worden, een keer in het voorjaar en een keer in het najaar. Het is hierbij belangrijk dat het niet te koud en niet te warm is, omdat het voor de plant dan lastiger is om te herstellen.
Vanwege de laurierbesolie (wat ook een vette olie is) wordt de doorbloeding van de huid gestimuleerd, geneest het en werkt antiseptisch. Ook het vetgehalte van deze olie komt een droge huid ten goede.
Bestrijding kan gebeuren door vanaf half mei herhaaldelijk, bijvoorbeeld om de 8 tot 10 dagen, te spuiten met een middel dat zwavel bevat. Bij tuincentra zijn op dit gebied onder meer de volgende producten verkrijgbaar: Microsulfo spuitzwavel (fabrikant Bayer), Sulphon (Ecostyle) en Spuitzwavel (Luxan).
Een andere populaire haag waar beter niet van gegeten kan worden is de laurierhaag. Dat klinkt misschien wat vreemd, omdat we ook laurierbladeren in ons eten gebruiken, maar dat zijn bladeren van de “echte” laurier (Laurus nobilis), terwijl laurierhagen van de laurierkers (Prunus laurocerasus) zijn.