Gebruik de combistand. In de meeste combimagnetrons kun je de magnetronstand en ovenstand tegelijkertijd gebruiken in de combistand. De magnetronstand warmen het eten snel op en de ovenstand zorgt voor een knapperig korstje. Negeer automatische programma's.
Verschil in Functies
Waar bij de combi oven de nadruk op de ovenfuncties ligt, staan bij de combimagnetron de magnetronfuncties centraal. Dit is te herkennen aan het feit dat een combimagnetron, net als een normale magnetron, een draaiplateau heeft. Een combi oven lijkt daarentegen van binnen net op een oven.
Je ziet dit verschil ook duidelijk terug: een combimagnetron heeft - net als een normale magnetron - een draaiplateau. Bij de combioven ligt de nadruk dus op de ovenfuncties en bij de combimagnetron juist op de magnetronfuncties. Dat is echter niet het enige verschil.
Een combi magnetron heeft ook ovenfuncties, zoals boven- en onderwarmte en hete lucht. Boven- en onderwarmte is voor het maken van een appeltaart en met de heteluchtfunctie bereid je een lasagne.
Frituren zonder vet
Wel het voordeel van zelf thuis friet bakken, maar niet urenlang moeten 'nagenieten' van de frituurlucht? Dankzij de slimme technologie kun je met veel combimagnetrons gezond frituren. Deze whirlpool combimagnetron heeft bijvoorbeeld een grillfunctie, heteluchtfunctie én een magnetronfunctie.
Kan ik een pizza in een magnetron bakken? Nee, dat kan niet. Een magnetron verwarmt de pizza alleen en bakt de pizza niet af. Pizza's worden slap in de magnetron.
De oplossing: hetelucht stand en dan de temperatuur iets lager (20-40 graden lager) en dan op de helft vd baktijd omdraaien.
Meer handige functies
Kijk of de combimagnetron groot genoeg is. Uit onze test blijkt dat de bruikbare ruimte soms veel kleiner is dan wat er op de magnetron staat. Neem je grootste ovenschaal mee naar de winkel en kijk of hij past. Let er bij combimagnetrons met een draaiplateau op dat de schaal ook kan draaien.
Je hebt maar 1 apparaat in je keuken nodig; de oven en magnetron zijn samengevoegd in één. Hierdoor bespaar je ruimte in je keuken. Een combi oven is goedkoper dan een aparte oven en magnetron. Veel combi ovens combineren oven- en magnetronfuncties gelijktijdig.
Een combi-oven is een oven die 2 soorten ovens combineert in 1 toestel, namelijk deheteluchtoven en de microgolfoven. Beide ovenprincipes kunnen in dit éne toestel zowel apart als samen gebruikt worden. U kan dus gelijktijdig de ovenfunctie en de microgolfoven gebruiken.
Magnetron: 9 tot 10 jaar. Koelkast: 11 tot 19 jaar, gemiddeld zo'n 15 jaar.
Het eten uit een échte oven is vaak net even wat lekkerder en een combimagnetron haalt in sommige gevallen geen hoge temperaturen. Een combi-oven is te vergelijken met een combimagnetron, maar dit apparaat heeft één groot voordeel. De functies op dit apparaat komen dicht in de buurt van die van een echte oven.
Voor het bereiden van een diepvriespizza zoek je een magnetron met een pizzastand. Bij een pizzastand geeft de ovenfunctie in je magnetron extra veel warmte vanaf de onderkant. De grill zorgt voor een knapperige korst. Zo is je pizza knapperig én gaar.
Bij een sommige combimagnetrons en bij combi-ovens kan je onder- en bovenwarmte instellen. Bij onderwarmte komt de warmte alleen van onder en zie je als symbool een horizontale streep aan de onderkant. Bij bovenwarmte komt de warme lucht van boven en zit de streep aan de bovenkant.
Energie. De meeste ovens doen er zo'n 10 tot 15 minuten over voordat ze voorverwarmd zijn maar er zijn uitzonderingen, sommige ovens doen er namelijk 30 (!) minuten over voordat ze verwarmd zijn!
Conclusie: in 2022 is uit de meeste tests en recensies gebleken dat Miele H7140 BM de beste combimagnetron is die nu verkrijgbaar is in Nederland. Een zeer goed alternatief voor de Miele H7140 BM is de ETNA CM751ZT. Kijk onderstaand voor de overige combimagnetron testresultaten.
Nee. Het opwarmen van eten in een magnetron is niet gevaarlijk voor de gezondheid. Je kunt veilig eten ontdooien en verhitten in de magnetron. Een magnetron verhit het eten met ongevaarlijke elektromagnetische straling.
Blijf weg van de magnetron of microgolfoven. Strijk de broodjes in met een heel dun laagje water en stop ze enkele minuten in een voorverwarmde oven van 160 tot 180°C. Kijk wel uit dat ze niet verbranden.
Je kunt het brood voorbakken op 150 - 160 graden, gedurende de normale tijd die ervoor staat. Het brood moet gaar worden, maar niet bruin. Vervolgens invriezen en voor gebruik laten ontdooien. Daarna bruin bakken op de normale temperatuur, ergens tussen de 200 en 225 graden (afhankelijk van recept).
Welke stand voor afbakbroodjes in oven? Voor het bakken van brood (en andere gerechten met een rijsmiddel) gebruik je bij voorkeur boven- en onderwarmte. Dit is een soort van ongeschreven regel. Bij het bakken met boven- en onderwarmte bak je altijd enkellaags.
Maak je vaak pizza's en andere grotere ovengerechten, kies dan voor een combimagnetron met een inhoud van minimaal 25 liter. Kleinere combimagnetrons werken ook prima als je de combimagnetron niet gebruikt voor grote ovengerechten.
Verwarm de oven voor op de hoogste stand (vermijd de grillstand!) en leg de ontdooide pizza op een rooster. Zet dit rooster in de voorverwarmde oven en bak de pizza in 5-8 minuten goudbruin en gaar totdat de korsten knapperig zijn en de kaas op de pizza bubbelt.
Doe de bevroren pizza in de pan, op het bakpapier. Zet het vuur aan en doe de deksel op de pan. In de eerste vijf minuten is het belangrijk dat de pan goed op temperatuur komt, dus je kun het vier even middelhoog aanzetten.