Compost is een meststof én bodemverbeteraar voor de tuin. Dat komt omdat er veel natuurlijke voeding en organische stof in zit. Organische stof is afkomstig van plantaardige resten, zoals maaisel, takken en bladeren, groenten- en fruitschillen enzovoort die verteren. Compost verbetert het bodemleven van je tuin.
Een laagje open geharkte compost in het gazon, verdwijnt na enkele regenbuien in het bodemoppervlak. Rond struiken, fruitbomen, in de borders en in de moestuin mag een dikkere laag komen. Het beschermt de bodem tegen koude en zorgt voor een extra voorraadje organische stof.
Een laag van 2 cm compost opbrengen en goed door de bovenste 20 cm van de grond mengen. Per 100 vierkante meter heeft u 2 kubieke meter (circa 1400 kilo) nodig. In het voor- of najaar een laagje van 2 tot 5 mm compost uitstrooien en licht in de bovenste laag van de grond harken.
Compost werkt als een spons en houdt water en voedingsstoffen beter vast. Allemaal heel gunstig voor uw tuinplanten.
Er kan in de compost altijd nog materiaal zitten dat nog niet helemaal verteerd is. Wat na het ze- ven van de compost overblijft, kan dienen om de compostering van een nieuwe lading in de com- postbak in gang te zetten. Compostbak met twee compartimenten: u oogst de compost in de rijpingsbak (de 2de bak).
Een instabiele compost heeft een negatieve werking op het bodemleven met risico op schade. Naast negatief effect op het bodemleven is een instabiele compost ook giftig voor pas ontkiemende zaden. Een compost die wel stabiel is maar nog niet rijp kan worden gebruikt om het bodemleven een extra boost te geven.
Niet composteerbaar
dierlijke producten (beenderen, vleesresten, charcuterie, haar en pluimen, kattenbakvulling, mosselschelpen, eierschalen ...) gekookt of bereid voedsel (brood, koekjes, gebak, gekookte groenten, olie- en vetrijke zaken ...)
Een laag van 2 cm compost jaarlijks tussen de planten strooien. Compost is een bodemverbeteraar die altijd door de (pot)grond gemengd moet worden. Compost kunt u niet ongemengd als potgrond gebruiken. In het voorjaar de grond uit de bloembakken vermengen met (maximaal) 20 procent compost.
Wanneer compost strooien
1 keer per jaar is een laagdikte van +/- 1,5cm compost over uw tuin verspreiden voldoende. Standaard wordt gerekend met 10kg compost per m2 tuinoppervlakte. Een big bag van 700kg is dus voldoende voor een tuinoppervlakte van +/- 70m2. Let op, teveel compost toevoegen aan de bodem is niet goed.
Onkruid en zieke planten
Onkruiden die zaden hebben of via hun wortels uitlopen, zijn ook niet welkom in het compostvat.
Compost verbetert de bodemstructuur, zodat plantenwortels de voedingsstoffen beter kunnen opnemen. Je kunt ook zelf compost maken. Dierlijke mest bevat iets meer voedingsstoffen dan compost en verbetert ook de bodemstructuur.
Wanneer is compost klaar? Wanneer het mengsel bruin en kruimelig is en een licht zoete geur krijgt, is je compost klaar voor gebruik. Het hele proces kost ongeveer zes maanden als de hoop regelmatig gekeerd is, maar het kan ook veel langer duren.
Het is zeker 3 tot 6 maanden houdbaar. U kunt de compost in zakken doen en bewaren voor later gebruik.
Hoewel compost niet dient als meststof is het een goede bodemverbeteraar voor tuin en gazon. Daarnaast biedt het planten tijdens de winter extra bescherming tegen de (vries) kou.
Het is voldoende om één keer per jaar een laagje compost door de bovenste grondlaag van je borders te mengen. Een laag van 1 of 2 centimeter compost volstaat, tenzij je grond erg arm is. In dat geval raden we 4 tot 6 centimeter aan. Je kunt ook een dun laagje uitstrooien over je gazon.
Compost is een echte bodemverbeteraar, net zoals meststoffen. Door het mengen door de toplaag wordt de structuur en de vruchtbaarheid van de grond verbeterd en het organisch gehalte van de tuinbodem verrijkt. Compost heeft wel een hogere voedingswaarde voor de bodem dan bemeste tuinaarde.
Tuinaarde wordt met name gebruikt voor het opvullen van borders zodat er planten en bloemen in geplaatst kunnen worden.Compost is een echte bodemverbeteraar. Ofwel wordt compost altijd toegepast in bestaande grond met als doel de grond te verbeteren. Compost wordt doormengt door de bovenste laag van de tuingrond.
Als je de compost wilt bewaren is het goed deze iets te drogen, zodat je deze kunt zeven en de compost lekker los wordt voordat je deze verpakt. Ook haal je zo eventueel achtergebleven wormen en andere dieren uit de compost.
Als je zelf compost maakt, kun je het onkruid goed gebruiken. Er zitten vaak veel voedingsstoffen uit de bodem in het onkruid, door het te composteren blijven ze in de tuin (wet van de teruggave of law of return). Als het onkruid veel zaden bevat, heb je een hete composthoop nodig.
Compost maakt je gazon, bloemen, borders, groenten en (fruit)bomen weerbaarder tegen extreme weersomstandigheden in de zomer.
Als alle tomaten rijp zijn kan een plant sowieso weg, maar ik pluk vaak de laatste tomaten groen en laat ze binnen doorrijpen. Gooi het tomatenloof niet op de composthoop. Ten eerste omdat je geen ziektes wilt verspreiden met de compost, maar tomaat verteert ook slecht en kan daarom beter in de groencontainer.”
Spoorenberg (Groep Praktijkonderzoek Plant en Omgeving). „De schillen komen op een hoop terecht tussen ander organisch afval.Dus er komt uiteindelijk maar weinig van de stof in de compost terecht. Bovendien worden aardappelen tegenwoordig niet vaak meer bewerkt met een ontkiemingsremmer.
Andere toepassingen. Als het eten van bananenschillen je toch iets te ver gaat, kun je de schillen ook nog anders gebruiken. Zo kun je ze toevoegen aan je compost. Het kalium en fosfor dat in de bananen zit, draagt eraan bij dat je planten beter groeien.
Wel en niet composteren
Resten van vlees, vis, botten en graten, brood, gebak, rijst, pasta, frieten, chips, snoep, gekookte groenten, koffiepads en theezakjes, kaas, boter, olie, vet en sauzen, timmerhout en uitwerpselen van katten en honden etc., composteer je niet thuis.