Medisch – Tijm is goed voor hoesten en symptomen van astma
Citroentijm heeft ook een slijmoplossende werking en een sterke anti-bacteriële en schimmelwerende werking, bovendien bevordert het de spijsvertering. Uit de blaadjes en bloemtoppen wordt tijmolie gedistilleerd, die ontsmettend en opwekkend is.
Vóór de bloei kun je de jonge blaadjes het beste plukken. Voor de zomer is het ideaal om deze blaadjes te plukken voor thee, ijsthee of limonade. Door de blaadjes te kneuzen komt de citroengeur nog meer vrij. Het geeft ook een frisse smaak aan visgerechten, toetjes, een omelet of salade.
Het grootste verschil tussen gewone tijm en citroentijm? De smaak. Zoals de naam al doet vermoeden, heeft citroentijm een frisse, citroenachtige smaak. De blaadjes kan je zowel vers als gedroogd in de keuken gebruiken.
Tijm kan bij allerlei infecties worden gebruikt, vooral bij klachten aan de luchtwegen zoals verkoudheid, holte-ontstekingen, hoest, overmatig slijm, etc. De plant bevat onder andere vitamine C en de mineralen calcium en ijzer.
Tijm is een geneeskrachtig kruid die goed is voor de luchtwegen. Zo helpt het dus niet alleen bij de hoest, maar werkt het ook bij symptomen van astma, bronchitis. Vaak zie je tijm daarom in hoestsiropen terug komen.
De zachte stelen zijn allemaal eetbaar en hebben vrijwel dezelfde smaak als de blaadjes. Denk hierbij aan basilicum, bieslook, dille, koriander en peterselie. Kruiden met harde of stevige stelen zijn bijvoorbeeld munt, oregano, rozemarijn, salie en tijm. Hiervan kun je beter alleen de blaadjes gebruiken.
Hoewel citroentijm winterhard is, is het verstandig het plantje tijdens strenge winters te beschermen en af te dekken. Zo weet je zeker dat je er in het voorjaar opnieuw plezier van hebt. Van citroentijm kun je ook thee zetten.
Wil je tijm langer bewaren? Dan kun je de kruiden ook invriezen. Dep de tijm goed droog voor je deze invriest. Ingevroren blijft tijm ongeveer 1 jaar houdbaar.
Tijm moet je juist lang laten meekoken/bakken met een gerecht zodat het lekker veel smaak afgeeft. Tijm smaakt heerlijk met aardappels uit de oven, sauzen en soepen.
De bladeren van citroenmelisse zijn lekker, gezond en beschikken over medicinale kwaliteiten, met name door de grote hoeveelheid etherische oliën en flavonoïden die in deze plant zitten. Citroenmelisse is een vaste plant; hij gaat in de winter dood maar komt in het voorjaar sterk terug.
Zet citroenmelisse in een glas water of bewaar het in vershoudfolie in de koelkast. Het kruid blijft zo een paar dagen houdbaar. Citroenmelisse kun je ook invriezen of drogen.
Een andere reden dat citroenmelisse gezond is, is omdat de plant de werking van verschillende interne organen bevordert. Daaronder vallen de darmen, de milt en het hart: onder andere hartkloppingen, darmkrampen, verstoppingen en misselijkheid worden minder van een kop kalmerende thee van citroenmelisse.
Thymus citriodorus (Citroentijm) is een wintergroene, compacte plant met donkergroen, naar citroen geurend loof. Thymus citriodorus (Citroentijm) bloeit met kleine lilaroze bloemen in juli - augustus.
Biologische citroentijm (Thymus citriodorus) D 12 H 15 cm kopen | Intratuin.
Bij de kruiden die bij jou in de keuken staan (denk: bieslook, basilicum, salie, tijm etc.) horen bloemen en die bloemen… kan je allemaal eten! De smaak van deze bloemen is vaak vergelijkbaar met het kruid zelf.
Wat heb je nodig om tijmthee te maken? Op een liter kokend water gebruik je vier tot vijf takjes verse tijm. Vijf minuten laten trekken en je tijmthee is klaar om te drinken. Het is altijd verstandig om niet te lang dezelfde kruidenthee achter elkaar te drinken, wissel het lekker af.
Tijm kun je drie tot 6 maanden in de vriezer bewaren. Buiten de koelkast kan tijm een paar dagen bewaard worden. Beter is het natuurlijk om de stelen en het blad gewoon aan de plant te laten, en de plant regelmatig water te geven. In de koelkast kun je tijm tot wel twee weken bewaren, mits het kruid droog blijft.
Oragano, rozemarijn en tijm zijn heel erg geschikt om te laten drogen. Hang ze ondersteboven op een droge en warme plek in huis (bijvoorbeeld in je keuken) Wacht ongeveer 1 tot 4 weken.
Je kunt genoeg planten vinden die katten niet fijn vinden ruiken zoals: ooievaarsbek, vuurwerkplant, citroenverbena, wormkruid, Pyrethrum, citroentijm, geranium, munt, kattenschrik, goudsbloemen en lavendel.
Elk jaar wanneer de bloei begint, kan tijm van begin tot midden zomer worden geoogst en op hetzelfde moment worden teruggesnoeid. De scheuten moeten met een tuinschaar tot op het oude hout worden gesnoeid. Voor regelmatig snoeien knipt u de halfstruiken ongeveer een handbreedte boven de grond af.
Hoewel rozemarijn winterhard is, is hij wel vorstgevoelig, waardoor de combinatie van kou en overmatige regenval funest kan zijn voor jonge planten. Als je kleigrond in de tuin hebt, moet je voor het planten de drainage verbeteren door bijvoorbeeld grind, schors en bladaarde door de grond te mengen.
De geneeskrachtige werking van tijm is erkend bij slijmvliesontstekingen, bronchitis en kinkhoest. Tijm heeft een slijmoplossend effect en vergemakkelijkt het ophoesten. De krampstillende eigenschappen zijn bijzonder nuttig bij prikkelhoest, astma of kinkhoest.
Het volstaat om het potje in je handtas te stoppen en er een paar glazen thee per dag mee te zetten.
De mensen van Epicurious.com ontdekten dat je niet meer nodig hebt dan een fijne zeef. Duw het uiteinde (dat heel wat steviger is dan het topje, en dus niet zo makkelijk zal afbreken) door de zeef en trek het naar beneden. Op die manier worden de blaadjes opgevangen in de zeef. Klaar is Kees!