Vers schuim kan het beste verwijderd worden met PU reiniger. Uitgehard schuim kan enkel mechanisch verwijderd worden. Daarnaast hebben we voor reeds uitgeharde resten van purschuim een product beschikbaar dat gebruikt kan worden op niet poreuze ondergronden zoals kunststoffen, aluminium en coatings.
Een biofilm is een ondoordringbare laag die zorgt voor bescherming tegen chloor en andere desinfectiemiddelen. Deze ondoordringbare laag voelt kleverig en slijmerig aan. AquaFinesse vernietigt de biofilm die zich kan vormen in leidingen en op de oppervlakte van de kuip van de spa.
Troebel water
Water is niet in balans. Ontsmet het water met chloor tot 1-3 ppm. Ongefilterde deeltjes of chemisch verzadigd water. Gebruik Floculant of Spa Sparkle om deeltjes te combineren, zodat de filter deze eruit kan halen.
De meest ideale chloorwaarde van een spa is een 4 tot 5 ppm. Dit ook in verband met het warme water. De meeste jacuzzi's zijn ongeveer een 1200 liter. Voeg de eerste keer daarom een 3 chloortabletten jacuzzi toe.
Het beste is om het water van je jacuzzi drie à vier keer per jaar te vervangen. Dat wil zeggen dat je gemiddeld elke 3 à 4 maanden het water verwijdert en vers water toevoegt. Dat is niet alleen belangrijk voor de waterkwaliteit, maar ook voor de jacuzzi zelf.
Door regelmatig met spa onderhoudsproducten het water te reinigen, voorkomt u biofilm. Dit is een proces waarin bacteriën zich hechten aan de wanden en een slijmlaag op het water veroorzaken.
Voelen de wanden van uw spa glad en glibberig aan? Dan heeft u waarschijnlijk last van biofilm. De biofilm op de wanden is makkelijk te verwijderen door de spa leeg te laten en de wanden goed te reinigen met een microvezeldoekje. De biofilm in het leidingwerk kunnen we spijtig genoeg niet handmatig verwijderen.
Het gevaar van biofilm
Die micro-organismen in biofilm zijn bacteriën, virussen schimmels en gisten. Anders gezegd: het zijn potentiële ziekteverwekkers (pathogenen) die u binnenkrijgt als u of dieren water uit zo'n vervuilde leiding zou drinken.
Wanneer kolonies schuimalgen sterven, kloppen de golven bij een stevige wind het slijmomhulsel op, waardoor schuim wordt aangemaakt - je kan dat het best vergelijken met het opkloppen van eiwit voor het maken van slagroom. Dit schuim spoelt later aan op de stranden, soms in massale hoeveelheden.
Hoe harder het kraanwater, hoe meer opgeloste mineralen in het water. Deze mineralen kunnen net als de gassen zorgen voor schuim.
Er ontstaat schuimvorming in uw zwembadwater wanneer u teveel anti-alg of een teveel aan reinigingsproducten heeft gebruikt. U kunt het beste uw zwembad deels leegpompen en bijvullen met leidingwater. Zo zakt de schuimconcentratie.
Een ontschuimer, of antifoam, is een chemische toevoeging die schuimvorming tegengaat of het schuim afbreekt. McDonalds gebruikt een ontschuimer in de frituurolie om spattende olie tegen te gaan. In medicijnen om winderigheid of een opgeblazen gevoel tegen te gaan, is ontschuimer een bestanddeel.
Bevestig een nylonkous met een elastiek aan een van de uitgangen van de pomp. Hiermee kunt u de vlokken uit het water zeven. Het ontstaan van vlokken gebeurt in het algemeen slechts eenmaal en komt daarna niet meer terug.
Wordt er gesproeid met water met legionella erin? Dan kan iemand hele kleine druppeltjes water inademen. Zo kan iemand besmet raken. Bijvoorbeeld tijdens het douchen, sproeien met een tuinslang of in een bubbelbad of jacuzzi.
Wanneer het 30 graden is, heeft u misschien niet heel veel zin om in een bad van 40 graden te stappen. Toch is het wel degelijk prettig om in de zomer in de jacuzzi te gaan! De ideale temperatuur voor een jacuzzi sessie in de zomer ligt dan ongeveer op 37 graden. Onze lichaamstemperatuur is namelijk ongeveer 37 graden.
Een half uur de jets aan laten staan is aan te raden. Als je meerdere uren de harde stralen in je rug laat lopen dan loop je het risico dat je de dag erna rugpijn hebt. Je spieren zijn dan overbelast door de jets van de jacuzzi. De bubbels daarentegen kunnen geen kwaad.
Baden in een jacuzzi kan de hartslag en bloeddruk beïnvloeden. Voor gezonde mensen is dit doorgaans geen probleem, maar personen met een hart- en vaatziekte vragen beter medisch advies alvorens ze een jacuzzi gebruiken. Ook wie snel last heeft van duizeligheid of flauwvallen, kan een jacuzzi beter vermijden.
Bij voorkeur laat je het filtersysteem altijd aan staan, deze gebruikt niet veel stroom. Bij een luxe bubbelbad met zoutwatersysteem is het belangrijk om op de dagen van gebruik het zoutwatersysteem ongeveer 3 voor en na het gebruik aan te zetten. Verder controleer je iedere 3-4 dagen de filtercartridge.
Hoe voorkom je biofilm? Een van de makkelijkste manieren om de vorming van biofilm zoveel mogelijk te voorkomen, is routinematig spoelen en reinigen. Daarnaast is het belangrijk om de drinklijnen na het gebruik van additieven of medicijnen zorgvuldig te spoelen en te reinigen.
De pH- en chloorwaarde van het water dat in uw spa zit dient u twee keer per week te meten. Het ideale moment om chloor en pH Plus of Min toe te voegen is 's avonds. Zo zorgt u ervoor dat uw spa de tijd heeft om de toevoegingen te verwerken en kunt u de volgende dag direct weer gebruik maken van uw ontspanplek.
Bubbelbaden zijn bovendien lastiger te onderhouden dan zwembaden. “Door het warme water is er meer chloor nodig en neemt het aantal bacteriën sneller toe,” zegt Michele Hlavsa, epidemioloog en leider van een programma dat ziektebestrijding en gezond zwemmen promoot.
Het lijkt misschien logisch om de jacuzzi ook uit te zetten omdat u deze niet gebruikt, maar we raden aan om deze toch aan te laten staan en het water erin te laten staan om bevriezing te voorkomen. Wilt u de spa toch uitzetten, zorg er dan dat al het water eruit is om bevriezing te voorkomen.