Discopathie is het beste te behandelen met fysiotherapie. Daarmee maakt u de spiergroepen van uw romp en bovenbenen sterker. Ook is het belangrijk om advies te vragen over uw houding bij uw belangrijkste dagelijkse bezigheden. Denk hierbij aan advies over uw houding tijdens het zitten op kantoor.
U hoeft er dus niet altijd last van te hebben. Als u wel pijnklachten heeft in de rug, dan kan dit mogelijk liggen aan discopathie. Dit kunt u laten onderzoeken bij uw huisarts. Als er sprake is van scheurtjes in de tussenwervelschijven, geneest dit in veel gevallen vanzelf weer na een paar weken.
Behandeling zonder operatie
Rugpijn door slijtage aan de tussenwervelschijven is het beste te behandelen zonder operatie. Een fysiotherapeut kan u daarbij helpen. Een operatie (spondylodese) is over het algemeen niet de oplossing voor slijtage. In uitzonderlijke gevallen is het soms nodig.
Op welke leeftijd komt discopathie voor? Een discopathie is een veroudering van de tussenwervelschijf. Dit kan al op jongere leeftijd ontstaan. Vanaf 30 jaar is het vloeistof gehalte in de tussenwervelschijf dusdanig hoog dat dit veel druk kan uitoefenen op de buitenste schil van de tussenwervelschijf.
Kan een versleten tussenwervelschijf met behulp van BSR zich weer kunnen herstellen? Röntgenfoto's hebben aangetoond dat tussenwervelschijven zich inderdaad weer kunnen herstellen. Een 'versleten tussenwervelschijf' kan verschillende oorzaken hebben.
Om je rug gezond te houden of te krijgen, moet je dus vooral twee dingen doen: de spieren trainen en zorgen dat de tussenwervelschijven weer dikker kunnen worden. Als de spieren die vlak rondom je ruggengraat liggen sterker en beter getraind zijn, zullen ze de wervels beter bij elkaar en op hun plaats houden.
Ga op uw rug liggen, buig de knieën en zet de voeten plat op de grond. Kantel het bekken achterover en maak een bruggetje, zodat het bovenlichaam in het verlengde van de bovenbenen ligt. Strek één been uit en houd 5 tellen vast. Zet het been langzaam neer en rol daarna wervel voor wervel af.
Discopathie betekent letterlijk vertaald dus aandoening aan de tussenwervelschijven. Door verschillende redenen kunnen kleine scheurtjes ontstaan in deze schijf en wanneer deze scheurt kan de kern van de tussenwervelschijf naar buiten drukken. In dat geval spreek je van een hernia.
Discopathie is een aandoeding van de tussenwervelschijf. Deze schijf zit tussen alle rug- en nekwervels in. De schijf bestaat uit kraakbeen met een zachte kern. Deze tussenwervelschijf is belangrijk voor de beweging van de wervelkolom en zorgt voor flexibiliteit van de wervelkolom.
Tussen de vijfde lendenwervel (L5) en het heiligbeen (S1) een versmalde uitgedroogde tussenwervelschijf met eromheen veranderingen in de aangrenzende wervellichamen. Deze wittige verkleuringen worden (naar degene die ze voor het eerst beschreef) Modic signs genoemd.
Acute discopathie wordt vaak veroorzaakt door veel zitten en weinig bewegen. De klachten zijn stevige lage rugpijn. Dit hangt vaak samen met een scheefstand van het lichaam. Hierbij staan de schouders 'uit het lood' ten opzichte van de heupen.
Oorzaak van een versleten rug
Overgewicht, zwaar lichamelijk werk, sport of veel tillen en bukken kunnen invloed hebben op het ontstaan van de slijtage. Hierdoor kan de slijtage ook sneller erger worden. Rugwervels worden brozer en tussenwervelschijven worden dunner over de jaren heen.
Het meest kenmerkende symptoom van artrose in de rug is startpijn. Deze pijn in de (onder)rug voelt u wanneer u weer gaat bewegen na lange tijd stilzitten, bijvoorbeeld 's ochtends bij het opstaan of na een lange vliegreis of vergadering.
In de regel geeft een uitpuilende schijf of bulging-disc vaak een week tot twee weken veel klachten om daarna weer langere tijd weg te zijn. Nadeel is dat bij veel bukken of zitten de klacht vaker per jaar terugkeert.
Facetartrose is een aandoening van uw facetgewrichtjes. Deze gewrichtjes zitten aan de achterkant van uw rug en verbinden telkens twee opeenvolgende ruggenwervels met elkaar. Tussen deze gewrichtjes zit kraakbeen. Als u ouder wordt verdunt uw kraakbeen en kan uw rug pijnlijk of stijf voelen.
Discopathie zijn de pijnklachten die optreden door de discusschijf. Deze schijf zit tussen elke wervels in en zorgt ervoor dat deze makkelijk kunnen bewegen ten opzichte van elkaar. De klachten ontstaan wanneer deze schijven iets uitpuilen en tegen het ruggenmergvlies of de wortelschede aandrukken.
Veel gestelde vragen over nek artrose
Net als bij een hernia, kan door spondylose de zenuwwortel beklemd raken. Ook de slagader die voor de bloedtoevoer naar het ruggenmerg zorgt, kan bekneld raken, met serieuze gevolgen voor het functioneren van de zenuwen.
Blijf bewegen, ook al heeft u pijn. Zo voorkomt u dat uw nek stijver wordt. De klachten gaan vaak vanzelf over. Bel de huisarts als u meer klachten krijgt, zoals koorts, vaak overgeven, veel hoofdpijn of pijn in uw arm.
Een tussenwervelschijf kan niet genezen van een hernia, maar de klachten kunnen weggenomen of verminderd worden. In een eerste fase tracht de kinesitherapeut de druk op de onderste tussenwervelschijven (bij een lumbale hernia) te verlagen, zodat de uitstulping wordt teruggedrongen.
Behandeling van discusprotrusie
De meeste klachten bij een discusprotrusie kunnen behandeld worden door een combinatie van klassieke pijnstillers en kinesitherapie. De kinesitherapeut gebruikt warmte, ultrasound en elektrotherapie om de pijn te verminderen.
Spondylose klachten kunnen vaak onder controle gehouden worden met pijnstillers en ontstekingsremmers. Daarnaast kan oefentherapie helpen. Als de diagnose 'spondylose' is gesteld en de klachten zijn ernstig en houden aan, dan kan er gekozen worden voor een operatie.
Romp en rug rekken
Ga rechtop staan met uw voeten iets verder dan op heupafstand uiteen, uw handen boven uw hoofd en uw handpalmen tegen elkaar. Buig nu uw bovenlichaam naar rechts, tot u een rek voelt aan de linkerkant van uw romp. Houd deze positie enkele seconden vast en keer dan terug naar de uitgangspositie.
Begin altijd met paracetamol. Dit heeft de minste bijwerkingen. U kunt ook een gel met pijnstiller op uw rug smeren, zoals diclofenac gel of ibuprofen gel. Kijk bij pijnstillers zoals ibuprofen, naproxen of diclofenac.
Passief hangen
Dit is een goede oefening om je rug te ontlasten doormiddel van decompressie. Omdat je gaat hangen krijgen je rugwervels en spieren ook even meer ruimte en kunnen ze zich verlengen. Daarnaast werk je ook aan mobiliteit in je schouders en aan de kracht van je handen.