Je wil niet te veel belasting betalen. Sommige uitgaven zoals zorgkosten, giften en kosten voor je eigen woning kun je aftrekken van je inkomen. Daardoor wordt het bedrag dat je moet betalen aan inkomstenbelasting lager.
Declareren is het in rekening brengen van iets. Hier bedoelen we het in rekening brengen van gemaakte kosten in de zorg, oftewel het terugvragen van geld dat je aan zorg hebt of nog moet uitgegeven bij je zorgverzekeraar. Je kan zorgkosten bij je zorgverzekeraar declareren, daarom betaal je namelijk premie.
jouw tandarts of het facturatiebedrijf de kosten die vergoed worden niet eerst bij ons declareert, maar je de volledige rekening stuurt. Je kunt deze tandartsrekening dan betalen en daarna bij ons declareren.
In de polis van uw zorgverzekering staat wat uw verzekering precies vergoedt en onder welke voorwaarden. Zijn de voorwaarden voor u niet duidelijk? Of wilt u precies weten hoeveel u vergoed krijgt voor bepaalde zorg? Neem dan contact op met uw zorgverzekeraar.
Hoeveel? Je krijgt als volwassene 20 % terugbetaald van het bedrag dat je zelf betaalde voor prothesen, implantaten, kronen en bruggen. Sinds 1 juli 2022 krijg je ook 20 % terugbetaald voor het herstellen en bijplaatsen van tandprotheses. De herstelling of bijplaatsing moet na 1 juli 2022 plaatsvinden.
Declareren kan tot 3 jaar na de behandeldatum of levering van zorg. Daarna betalen wij de rekening niet meer. Wanneer moet ik declareren bij mijn vorige zorgverzekeraar? U bent veranderd van zorgverzekeraar en u krijgt een rekening binnen van een behandeling toen u nog bij een andere verzekeraar was verzekerd.
Particulieren hoeven hun administratieve gegevens (zoals bankafschriften en loonstrookjes) niet verplicht te bewaren. Maar de Belastingdienst mag tot 5 jaar terug belasting navorderen. Daarom is het verstandig om uw administratie in ieder geval 5 jaar te bewaren.
De onkostenvergoeding mag maximaal 1,7% van het totale fiscale loon tot en met € 400.000 bedragen. Bij een loon dat hoger ligt dan € 400.000 komt dit neer op maximaal 1,18%. Alle onkosten die gemaakt worden boven dat bedrag, worden belast volgens de gewone loonbelasting.
Zorgverzekeraars hebben geen verplichting om zo snel mogelijk terug te betalen. Toch geven vrijwel alle zorgverzekeraars aan dat zij binnen 10 werkdagen de kosten overmaken naar de verzekerde.
Activiteiten die horen bij persoonlijke verzorging
Wassen (geheel of gedeeltelijk, in bed, douche of aan de wastafel) en haren wassen. Opmaken van het bed bij een bedlegerige cliënt. Hulp en begeleiding bij het aankleden en uitkleden. Hulp bij het aanbrengen of aantrekken van hulpmiddelen, prothesen, elastische kousen.
De kosten voor behandelingen door een tandarts, mondhygiënist of orthodontist zijn aftrekbaar.
Nee.Uitgaven voor brillen, contactlenzen en overige hulpmiddelen voor ondersteuning van het gezichtsvermogen zijn van aftrek uitgesloten.
De basisverzekering biedt geen vergoeding voor preventieve (halfjaarlijkse) controles voor volwassenen (vanaf 18 jaar). U kunt zich hier via een aanvullende verzekering (gedeeltelijk) tegen verzekeren.
Vergoeding fysiotherapie en oefentherapie 18 jaar en ouder
Dan krijgt u fysiotherapie en oefentherapie vergoed vanaf de 21e behandeling. U betaalt de eerste 20 behandelingen dus altijd zelf. Voor sommige chronische aandoeningen geldt de vergoeding vanaf de 21e behandeling wel voor een maximaal aantal maanden.
Partijen in de zorg bepalen grotendeels zelf welke zorg uit de basisverzekering wordt vergoed. Die partijen zijn de beroepsgroepen, patiëntenorganisaties en de zorgverzekeraars. Ook bepalen deze partijen samen wat goede zorg is. Dit leggen ze vast in richtlijnen en (kwaliteits)standaarden.