Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.
Je kunt vanalles wecken, denk hierbij aan bijvoorbeeld fruit, groente, soep, sauzen en zelfs brood. Een voordeel is dat je zelf bepaald wat je er in doet en je niet met conserveringsmiddelen hoeft te werken.
Nadelen van wecken
Naast het feit dat het wecken van groenten een kwestie van geduld is, waarschuwt men ook regelmatig voor botulisme. De botulismebacterie maakt een gifstof aan die ernstige voedselvergiftiging kan veroorzaken.
Welke voedingsmiddelen kan je wecken? Eigenlijk kan bijna alles geweckt worden, alles wat je vooraf kan bereiden en dan in een pot kan doen om te bewaren... o.a. fruit, tomatensaus (of tomatenpuree), groenten, soep, maaltijden, brood, cake, vlees, vis etc.
U kunt niet alleen groenten wecken!
Iedereen denkt bij wecken vaak alleen aan groenten wecken. Maar u kunt nog zoveel meer inmaken en wecken zoals: Vlees, eieren, wild, brood, cake, wecken in azijn, inleggen van groenten, chutneys, fruit en bijvoorbeeld soep of bouillon.
Bijna alle soorten fruit kun je wel wecken zoals: appels, peren, aardbeien, bramen, bessen, frambozen, druiven en perziken. Fruit kun je eenvoudig wecken. Het voedingszuur in deze producten zorgt ervoor dat bacteriën geen kans krijgen om te groeien.
wortelsoep. Je kunt wel courgette, pompoen en wortel gebruiken als soepgroenten maar niet als hoofdbestanddeel of wecken als je ze in stukken snijd zonder ze fijn te mixen.
Als u geen geleisuiker, geen suiker of zoetstof gebruikt raden wij u aan altijd de jam te wecken: 90 graden gedurende 30 minuten. (U kunt ook wecken in een gewone grote pan).
Oude inmaakglazen en een weckketel hebt u voor het inmaken niet echt meer nodig. Glazen potten met een goed, metalen schroefdeksel, zoals bijvoorbeeld de glazen potten van rode kool en rode bietjes en de grote potten van de appelmoes en de kersen uit de winkel, kunnen ook daarvoor gebruikt worden.
Hoelang zijn geweckte etenswaren houdbaar? Zodra jouw groenten en/of fruit geweckt zijn, is het natuurlijk ook handig om te weten hoe lang dit houdbaar is. In principe zijn fruit en groenten op deze manier tot één jaar houdbaar, mits je het op een donkere plek bewaart en het wecken goed is gelukt.
Thuis wecken is alleen een geschikte conserveermethode voor fruit. Vanwege het risico van botulisme, raadt het Voedingscentrum het af om zelf groente of vlees te wecken.
Met inmaken wordt het conserveren van voedsel in glazen potten of flessen bedoeld. Onder deze verzamelterm vallen het wecken en het inleggen. Wecken is een techniek voor conserveren van voedsel met behulp van een weckpot. Dit is de voorganger van het vacumeren.
Hoe weet je of wecken gelukt is? Haal de weckpot uit het water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek op het aanrecht. Laat de pot 12 uur afkoelen, zodat alles goed vacuüm kan trekken. Als er geen lucht ontsnapt tijdens deze tijd is het wecken gelukt.
Soep wecken is handig als je weinig tijd hebt of gezonder wil eten, maar het heeft ook zijn voordelen voor het milieu. Zo kan je langsgaan bij een lokale groenteboer en je groenten in bulk kopen. Je neemt je eigen groentezakjes mee en je bespaart heel wat afval.
Afhankelijk van het soort biet (zomer of winterbiet) duurt dit 30 minuten voor de zomerbiet tot 1,5 tot 2 uur voor de winterbiet.
Het wecken van groente is hierdoor echt af te raden omdat dit langdurige koken zeer nadelig is voor de kwaliteit en voedingswaarde. Het wecken van fruit is wel veilig omdat fruit veel voedingszuren bevat.
Voor het beste resultaat vul je confituurbokaaltjes altijd zo hoog mogelijk, tot tegen de rand. Ook als je de bokalen niet omdraait, gebeurt het zo wel eens dat er confituur aan het dekseltje plakt. Maar dat is snel opgelost: was het dekseltje van de geopende bokaal af voor je de confituur terug wegzet.
Je kunt de kool goed invriezen en wecken, maar deze licht gefermenteerde kool in een bad van pittigheid maakt de kool ook lang houdbaar en transformeert het tot minstens zo'n snack als de rauwe koolbladeren.
Mocht jij de ingelegde druiven ook willen wecken, doe dit dan gedurende een half uur op 90 graden.
Wat kun je inmaken:
Denk aan tafelzuren zoals Amsterdamse zilveruitjes, zoetzure augurken of heerlijke zoete jams, confituren en chutneys. Eén van de meest bekende ingemaakte groente is waarschijnlijk wel zuurkool. Eigenlijk kun je bijna alles wel inmaken.
Krijg je 's avonds trek, dan kun je gerust wat eten. Kies bijvoorbeeld voor wat fruit of snackgroente, een handje ongezouten noten of smeer een boterham met mager beleg. Bewaar ongezonde snacks, frisdrank, sap en alcohol voor speciale momenten.
Eet tijdens de nachtdienst vooral eiwitrijke voedingsmiddelen, zoals een handje noten, een rijstwafel met pindakaas (en banaan), kwark of een gekookt ei. Eiwitten hebben een sterke verzadigende werking, waardoor je minder snel weer honger krijgt. Kies tijdens je nachtdienst voor goede bronnen van koolhydraten.
Mix de gedroogde andijvie fijn. Doe de gedroogde andijvie in een kom en voeg per eetlepel gedroogde andijviestukjes 1 eetlepel water toe. Laat de andijvie 10 minuutjes wellen en voeg deze toe aan uw puree of stamp en u heeft een heerlijk andijviegerecht. Alle groenten die u droogt moet u eerst wassen.