Andere dingen die je kunt doen met moedermelk, maar die wel met voeding te maken hebben: Maak eens een recept waarbij de melk wordt vervangen door moedermelk, bijvoorbeeld pannenkoeken. Verwerk de melk in een smoothie. Zodra jullie kind oud genoeg is, kun je de melk ook invriezen en er ijsjes van maken.
Moedermelk voorziet baby's van voldoende energie en voedingsstoffen in de eerste 6 maanden. De enige uitzonderingen hierop zijn vitamine D en K. Daarvan is extra nodig voor een optimale ontwikkeling van het kind. In moedermelk zit ook een groot aantal stoffen die kinderen beschermt tegen ziekten.
Moedermelk is de perfecte voeding voor baby's, maar dat geldt niet voor volwassenen. De voedingsstoffen in moedermelk worden door een volwassene anders afgebroken dan door een baby. ,,Voor een volwassene zitten er minder eiwitten in moedermelk dan in andere melk zoals koemelk'', aldus Steele.
Daarnaast kan het gebeuren dat de melk scherp of zepig ruikt na het ontdooien of nadat het een tijdje in de koelkast heeft gestaan. Dit komt door de werking van enzymen in moedermelk, dit is een natuurlijke reactie. De melk is dan dus niet bedorven en kan gewoon gegeven worden.
Zeep of vochtinbrengende crème maken
Meng 100 g Marseillezeep (in schilfers of vlokken), twee eetlepels kokosolie en 100 ml moedermelk. Smelt alles samen. Giet de vloeistof in vormpjes. Laten uitharden en uit de vorm halen: klaar!
Qua smaak is het lekker zoet en romig. Het doet een beetje denken aan amandelen. Maar soms smaakt moedermelk ook wel wat zuur, zeker als het al eventjes bewaard is geweest. Hoewel de melk dan gewoon nog goed is, valt deze niet altijd bij alle baby's meer in de smaak.
Jouw moedermelk wordt vermengd met een speciale hars. Heel langzaam te roeren, luchtbelletjes eruit halen en het in het sieraad gieten. De melk op deze manier laag voor laag op bouwen, zodat er uiteindelijk geen lucht meer in de massa zit.
Richtlijnen voor het gebruik van afgekolfde moedermelk
Krachtig roeren of schudden kan de voedingswaarde en beschermende bestanddelen van de melk aantasten. Wanneer je baby afgekolfde moedermelk drinkt uit een cup of flesje, kunnen bacteriën uit zijn mond natuurlijk in de melk terechtkomen.
Baby's zullen vaak koude melk willen drinken, maar als opwarmen gewenst is, of als de melk ontdooid moet worden, plaats dan het fles of zakje melk voor een minuut of twee in een kopje warm water.
Dit kan bacteriegroei en voedselvergiftiging veroorzaken. Verwarm of vries opgewarmde moedermelk nooit opnieuw in. Als de melk warmer is dan 35°C gaan beschermende stoffen verloren. In de magnetron verwarmde moedermelk is zeer bederfelijk omdat de ziektekiembestrijdende bestanddelen niet meer functioneren .
De melk wordt nooit ongezond en blijft zich aanpassen aan de noden van het kind. De Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) raadt borstvoeding aan tot het kind 2 jaar oud is: tussen 0 en 6 maanden enkel moedermelk en erna moedermelk gecombineerd met vaste voeding.
Helaas is het in Nederland vanwege de Warenwet niet toegestaan om je melk eigenhandig te verkopen. In deze wet staat dat een product de gezondheid en veiligheid van consumenten niet in gevaar mag brengen.
Frequent borstvoeden stimuleert de aanmaak van melk en vermindert stuwing: 10 - 12 keer per dag (24 uur) gevoed worden is voor een pasgeborene heel normaal. Je kunt in het begin niet te vaak voeden; als je niet vaak genoeg voedt, kan dat zelfs nadelig zijn voor de melkproductie.
Paardenmelk lijkt het meest op moedermelk. Zwangere vrouwen kunnen deze vitaminen goed gebruiken om fit en gezond te blijven gedurende zwangerschap. Er zit meer dan 40 vitaminen en mineralen in paardenmelk, dus geen reden om tijdens je zwangerschap geen paardenmelk te gebruiken.
Dit hangt af van het gewicht van je baby, het aantal voedingen en de samenstelling van de gekolfde melk. Een baby drinkt per dag gemiddeld ongeveer 150 ml per kilo lichaamsgewicht. Een baby van 5 kilo heeft dus elke dag 750 ml moedermelk nodig. Als hij zes voedingen krijgt is dat ongeveer 110 ml per voeding.
Kolf minimaal 7 tot 8 keer (15 minuten) per 24 uur. Drinkt uw baby al enkele voedingen aan de borst, dan kolft u alleen iedere gemiste voeding. Drinkt uw baby op de kraamafdeling na 12 uur nog niet goed aan de borst, dan start u met kolven nadat u uw kindje aan de borst heeft laten drinken.
Ga dus niet een extra kolfmoment inlassen tussen de voedingen door, maar kolf één keer per dag na een borstvoeding. Het beste moment om dit te doen is na de eerste ochtendvoeding. Na de nacht is je lichaam goed uitgerust en zijn de hormonen extra actief, waardoor de melkproductie groter is dan in de avond.
Het lijkt er op dat tussen de 1 à 12u na de maaltijd de grootste concentratie in je melk terecht komt. Dat hangt af van wat je gegeten hebt en hoeveel koemelk er in verwerkt was. Maar er blijken ook grote verschillen te zijn tussen personen onderling.
Hoeveel moedermelk je kindje nodig heeft is afhankelijk van zijn leeftijd en gewicht. Baby's hebben voor iedere kilogram lichaamsgewicht tussen de 100 en 150 ml moedermelk per dag nodig. Hoe ouder je kindje wordt, hoe minder melk per kilogram lichaamsgewicht hij nodig heeft.
Je kan moedermelk zelfs koken en er pap van maken en dan is het nog steeds een prima voedingsmiddel. Na koken is het wel minder geschikt als bescherming tegen infecties en andere aanvallende ziekteverwekkers.
Verse moedermelk heeft meestal een milde, lichtzoete geur. Soms ruikt bevroren en ontdooide melk zeepachtig. Deze zeepachtige melk wordt soms ook geweigerd door de baby.
Je kunt één borst per keer geven, maar let dan op dat de andere borst niet te gestuwd raakt. Probeer niet teveel steeds 'weg te kolven' voor het voeden, dit stimuleert juist de aanmaak en dat is nu net wat je niet wilt.
Zilveren balletjesring met gekleurde steentjes, een Amethist, synthetische Robijn en een synthetische witte Spinel. Het grootste “steentje”is gemaakt van moedermelk, wat de ring extra persoonlijk en uniek maakt. De ring is hoogglans gepolijst en op verschillende maten leverbaar.
Vooral in de colostrum, de allereerste moedermelk, zit veel Immunoglobuline A (IgA). Dit is een antistof die een ontstekingsremmende en ziektewerende werking heeft. Door die antibacteriële werking wordt de melk ook op de huid en wondjes van baby's gesmeerd.
Op kamertemperatuur (dus moedermelk buiten koelkast) is vers afgekolfde moedermelk tot max. acht uur houdbaar. Colostrum mag twaalf uur op kamertemperatuur worden bewaard. Wil je de moedermelk langer bewaren, zet het dan zo snel mogelijk in de koelkast.