Voor uien geldt iets vergelijkbaars: de boer krijgt gemiddeld 3-15 cent per kilo bij een kostprijs tussen 8 en 12 cent per kilo, de consument betaalt in de winkel minstens €1,50/kilo.
Een aardappelteler ontvangt van een kilo aardappelen die in de supermarkt 1,30 euro kost, gemiddeld 14 cent. Van een komkommer a 70 cent, komt 22 cent bij de tuinder terecht. Pluimveehouders krijgen voor tien scharreleieren 80 cent, terwijl de consument 2,24 euro afrekent.
De prijs van uien schommelt momenteel rond 100 euro per ton, terwijl de kostprijs in 2023 circa 181 euro per ton was. Vergeleken met 2021 stegen in 2023 de totale kosten met 26 procent tot 8.
Volgens de definitieve oogstraming akkerbouw bedroeg in 2022 de bruto-opbrengst zaai-uien 1,2 miljoen ton, een afname van 17,2 procent vergeleken met het voorgaande jaar. Dat is de laagste opbrengst sinds 2018. Er werden 1 miljoen ton gele en 0,2 miljoen ton rode zaai-uien geoogst.
Dat komt door de grote droogte in Europa. "Het grootste deel van de Europese markt bestaat uit gele ui, maar door de droogte zijn de opbrengsten veel lager. Dus het aanbod is laag, terwijl de wereldwijde vraag naar gele ui veel groter is dan naar rode ui. Daarom is de prijs zo gestegen."
Nederland produceert de meeste uien, met een aandeel van 25 procent in de totale productie. Duitsland levert echter de grootste bijdrage aan de toename van de productie ten opzichte van 2022. Duitsland oogstte in totaal 760.000 ton uien. Niet eerder werden in het land zo veel uien geteeld.
In uien zitten onder meer de vitamines B2, B6, B11 en C. En bepaalde mineralen, zoals kalium, calcium en fosfor. Daarnaast bevatten uien het antioxidant quercetine, dat ook in thee, appels, druiven, broccoli en rode wijn zit. Deze stof vermindert mogelijk ontstekingen in de bloedvaten.
In onze test leverde een middelgrote ui ongeveer 2 kopjes gesneden uien op , terwijl een grote ui 3 kopjes van dezelfde grootte blokjes opleverde. Natuurlijk kan uw ervaring verschillen en zijn er variabelen om rekening mee te houden.
Een van de werkzame stoffen is quercetine, dat de bloedvaten verstevigt. De zwavelstoffen in de uien helpen de lever en het lymfesysteem te ontgiften en zuiveren de darmen.
Uien oogsten
Zo haal je eind juni tot augustus al grote bollen uit de grond wanneer je plantuien hebt gepoot. De gezaaide uien oogst je rond augustus t/m oktober zodra al het loof is afgestorven.
Leer uw oog: 1 pond uien
Twee middelgrote uien , ongeveer zo groot als een gemiddelde appel of sinaasappel, wegen ongeveer een pond. Wanneer u uien tegenkomt die variëren van de grootte van een sjalot tot de giganten ter grootte van een softbal, blijf dan in het midden en kies voor de middelgrote uien.
Uien zijn écht ultragezond en ze geven veel smaak aan je eten. Eet ze gerust elke dag.
Het verkopen van aardappelen in bulk is winstgevend voor boeren als ze de juiste marketing- en verkoopstrategieën gebruiken .
Het gemiddelde rendement bedraagt bijna 40 ton/ha, met 2010 als slechtste jaar (gemiddeld 35 ton/ha). De gemiddelde verkoopprijs schommelt nogal en bedraagt gemiddeld 103 euro/ton.
Koop Fresho Onion 1 Kg Online voor de Beste Prijs van Rs 75.62 - bigbasket.
Chemisch goedje
Rens bezoekt een boer die per jaar een miljoen netjes uien van een kilo per stuk produceert. De groente kan lang goed blijven. De uien ontkiemen niet doordat de planten bij de teelt een chemisch goedje over zich heen krijgen: C4H4N2O2 oftewel maleïnehydrazide.
Opbrengst zaaiuien en consumptieaardappelen vergelijkbaar met vorig jaar. De bruto-opbrengst per hectare van zaaiuien wordt in 2023 geschat op 41,2 ton, dit is 7,4 procent lager dan vorig jaar. Met uitzondering van 2018 is dit de laagste opbrengst per hectare sinds 2000.
In rijen kan je ongeveer 8 tot 12 ui planten per strekkende meter laten groeien in de volle grond.
Bewaar gele uien op een koele, donkere en droge plaats buiten de koelkast. Zo zijn ze enkele weken te bewaren. In een goed gesloten plastic zakje of bakje kun je stukjes ui tot 3 maanden in de diepvries bewaren, bij minimaal -18°C.
Prijsverloop Geel zaaiui >60%
Euro's per 100 kilo excl.BTW.
Goed voor het hart
Uien bevatten antioxidanten en stoffen die zorgen voor ontstekingsremming, afname van triglyceriden en verlaging van het cholesterolniveau – allemaal factoren die kunnen bijdragen aan afname van het risico op hartziektes.
Er wordt beweerd dat bosuitjes 2 milligram ijzer per 100 gram bevatten.
Door de aanwezigheid van een prebiotische vezel, die bekend staat als inluline, kan het eten van uien helpen om het aantal “goede bacteriën” in uw darmen op peil te houden. Dat komt volgens een studie uit 2018 van King's College in Londen doordat de vezel als een vorm van voedsel wordt gezien door de bacteriën.