Het vindt zijn oorsprong in het Arabische شُرَّابَات (sharbāt, zonder leestekens ook wel geschreven als "شربات"), dat "drank" of "sap" betekent. Het verder afgeleide šurba of šarba (شَرْبَة) betekent "koele drank".
Nee, keizer Nero heeft het waterijsje niet uitgevonden. En de 'sorbet' die de Franse koningin Catharina de' Medici in de 16de eeuw serveerde, was waarschijnlijk een gekoelde drank, en niet de fruitige ijsbereiding die wij kennen.
De geschiedenis van ijs gaat terug naar de tijd van de Romeinen, waar men de allereerste keer sprak van een sorbet. De Romeinen waren er verzot op en serveerden hun gasten diverse ijsgerechten bereid met sneeuw, gemengd met honing, rozenwater en fruit.
Nederlands (Wordt uitgesproken als 'sorbèt' (met 't').)
De Romeinen maakten van sneeuw uit de bergen, gemengd met honing, rozenwater en fruit al een soort van sorbet. In 1292 was het Marco Polo die van zijn verre reizen een recept van ijs mee bracht naar Venetië. Dit was het eerste ijs wat door kunstmatige bevriezing gemaakt werd.
Chinezen waren de eersten die ijs maakten. Marco Polo bracht het recept mee naar Italië. Echter in Italië was ijs al eerder bekend geworden, want voordat Marco Polo China bezocht, stuurde keizer Caesar zijn slaven de bergen in om ijs te halen waarmee ze vruchtensappen konden koelen en bevriezen.
Waarom is italiaans ijs zo beroemd? Italiaans ijs, dat je in een ijssalon koopt, is beroemd omdat het gemaakt is met verse ingrediënten en omdat het een beperkte hoeveelheid suikers, vetten en zuivelproducten bevat. Suiker en vet zijn belangrijk voor het maken van een zacht en romig ijs.
Sorbet is (van oorsprong) een ijsgerecht waarbij allerlei vruchtensappen of siropen over fijngemalen ijs (bevroren water) worden gegoten.
Tzatziki spreek je uit als: zat-zie-kie.
Edamame. Wij houden van deze heerlijke groene knabbel dingen. Maar aangezien een sushi restaurant vaak moeilijk uitspreekbare gerechten heeft, doe je deze nooit meer fout! De juiste uitspraak is eh-dah-mah-meh.
Als we puur naar calorieën kijken, lijken waterijsjes en sorbet meteen de betere keuze, maar twee bolletjes sorbet bevatten nog steeds zo'n 30 gram suiker. Dat zijn vijf klontjes! Af en toe een ijsje of sorbet eten kan absoluut geen kwaad, maar je overdrijft best niet met de hoeveelheid.
Het verschil tussen roomijs en sorbetijs
De naam verklapt het al een beetje: in roomijs zit room, in sorbetijs nooit. De smaak van roomijs is vaak rond, zacht, vol en romig.
Italiaans ijs is de variant van consumptie-ijs die in Italië is ontstaan. Belangrijke ingrediënten naast water zijn suiker of andere zoetstoffen en uiteenlopende smaakstoffen als fruit, noten en etherische oliën. Er bestaan meer dan honderd varianten. Italiaans ijs kan ook melk, room, eieren en bindmiddelen bevatten.
Een sorbet is een ijsgerecht zonder vet of eierdooiers. Hierdoor is sorbetijs broos en smelt het sneller dan roomijs. De basisingrediënten van sorbet zijn vruchtensap, een alcoholische drank en suikerstroop.
Sorbetijs is ijs dat gemaakt is van vruchten en suiker, zonder room of melk.
Beignet. Ben-jee. En dan de laatste lettergreep alsof je erg enthousiast bent.
De komkommer kennen we allemaal. De langwerpige, vlezige vruchtgroente met knapperig groene schil heeft sappig vruchtvlees met een frisse smaak. Het vruchtvlees is doorzichtig wit met een geleiachtige kern die eetbare pitjes bevat.
Tzatziki invriezen is niet een goed idee. Na het invriezen kan de saus namelijk waterig van structuur zijn en de smaak wordt er niet beter op. Lekker vers maken dus!
Waterijs, zoals een raket, is de verstandigste keuze. Een waterijsje bevat ongeveer 50 calorieën per ijsje. Sorbetijs komt hierna: 2 bolletjes sorbetijs bevatten ongeveer 90 calorieën (zonder hoorntje). Yoghurtijs levert iets meer energie dan sorbetijs.
Zonder suiker krijgt het sorbetijs niet de juiste structuur, te veel suiker geeft slap ijs. Ik zorg daarom altijd voor een suikergehalte van 25 tot 35%. Bij hele milde soorten fruit 25%, bij zuur fruit zoals citroen compenseer je de zure smaak met wat meer suiker (35%).
Halve liter melk voor 1 liter ijs
Voor 1 kg kaas is 10 liter melk nodig, terwijl voor 1 liter ijs een halve liter melk wordt gebruikt. De verse volle melk wordt eerst gepasteuri- seerd. Aan deze melk wordt bij een tempera- tuur van 85 °C suiker, slagroom en bind- middel toegevoegd.
Dit Italiaanse slagroomijs met gesuikerde kersen is zo lekker en romig, probeer dat maar eens te weerstaan!
In roomijs wordt naast melk, eieren en suiker dan ook room verwerkt. In gelato ligt het vetpercentage tussen de 5 en 8 %. Aanzienlijk minder dus! Er wordt veel meer water en melk gebruikt in gelato.
De oorsprong van het roomijs wordt toegeschreven aan verschillende Europese vorstenhuizen, maar zeker is dat de eerste ijssalon in 1686 door een Italiaan werd geopend in Parijs. IJs was eeuwenlang een lekkernij die alleen de allerrijksten zich konden veroorloven.