Een All Risk autoverzekering dekt de schade aan de eigen auto, ook als deze schade door eigen toedoen wordt toegebracht. Denk daarbij aan schade die ontstaat als gevolg van een aanrijding, omslaan van de auto, slippen, diefstal, brand en blikseminslag of stormschade.
Naast schade die je bij een ander veroorzaakt, ben je ook verzekerd voor schades aan je eigen auto. Ook als je daar zelf schuldig aan bent. Daarnaast ben je verzekerd voor vandalisme of diefstal. De all risk dekking wordt vooral afgesloten voor nieuwe auto's tot vijf jaar oud.
Met de allrisk autoverzekering wordt schade vergoed aan uw eigen auto, ongeacht hoe dit is ontstaan (behalve opzet). Ook is het zo dat veel verzekeraars groot voordeel bieden bij een total loss verklaarde auto: vaak wordt in de eerste 1 a 3 jaar de nieuwwaarde van de auto uitgekeerd.
Met casco wordt de eigen auto bedoeld: bij deze verzekering zijn de meeste schades aan jouw eigen auto verzekerd. Bij de WA-autoverzekering zijn die helemaal niet gedekt, bij WA + beperkt casco alleen bij specifieke schade-oorzaken buiten je eigen schuld.
Een All Risk autoverzekering wordt ook wel een WA Volledig Casco verzekering genoemd. Een WA Volledig Casco autoverzekering dekt niet alleen schade die jij zelf veroorzaakt. Ook schade die ontstaat buiten jouw schuld om is gedekt. Hierbij maakt het niet uit wie de aansprakelijke is.
Heeft u schade aan uw auto of motor en is de dader onbekend? Dan kunt u een beroep doen op het Waarborgfonds Motorverkeer. Dit fonds vergoedt in veel gevallen de schade. U moet wel kunnen aantonen dat de schade is veroorzaakt door een motorvoertuig.
Heb je een gloednieuwe auto of één die nog veel geld waard is? Dan is een all risk autoverzekering afsluiten een goed idee! Je krijgt hiermee vrijwel alle schades aan je auto vergoed, ook als het je eigen schuld is. Bovendien krijg je bij total loss of diefstal dan genoeg vergoed om dezelfde auto opnieuw te kopen.
Ben je niet in staat om eventuele schade zelf te betalen of de auto te vervangen bij hoge reparatiekosten of total loss? Dan is een allrisk autoverzekering een goede keuze. Ben je wel in staat alle kosten zelf te dekken, dan is een andere vorm van verzekeren geschikter.
Heb je een beperkt casco (WA plus) of een all risk autoverzekering, dan betaal je bij schade vaak een eigen risico. Dit is het deel van de schade dat je altijd zelf betaalt. Voor alle schade die onder de WA-dekking valt, geldt geen eigen risico.
De beperkte cascoverzekering dekt schade aan motorrijtuigen of pleziervaartuigen veroorzaakt door onder andere brand, storm, hagel, diefstal en joyriding. De volledige cascodekking dekt alles wat de beperkte cascodekking dekt en daarbij ook nog andere gebeurtenissen, zoals botsingen en het van de weg of te water raken.
Hoeveel no claim kwijt na schade? U verliest schadevrije jaren en no claim door schade te claimen bij uw verzekeraar. Eén schade kost u vijf schadevrije jaren. Wanneer u meer dan 15 schadevrije jaren heeft, valt u na een schadeclaim altijd terug naar 10 schadevrije jaren.
Uw auto kunt u het beste all risk verzekeren tot deze de leeftijd van 6 jaar bereikt. Vanaf 6 jaar is het verstandig om de dekking om te zetten van all risk naar WA beperkt casco. De auto wordt jaarlijks namelijk minder waard. Hoe lager de waarde, hoe minder verstandig het is om uw auto all risk te verzekeren.
Vrijwel elke schade aan uw inboedel in uw woning is verzekerd met de All Risk inboedelverzekering. Het gaat om schade door brand, inbraak, neerslag, storm en lekkage. Ook schade door een huishoudelijk ongelukje is gedekt.
De Volledig Casco Comfort dekking biedt extra zekerheid. In de eerste drie jaar na het ingaan van de verzekering bent u verzekerd voor het aankoopbedrag bij total loss of diefstal en is het vervangend vervoer gratis gedurende 30 dagen.
Gevolgschade van het eigen gebrek kun je op de meeste allrisk autoverzekeringen claimen, behalve bij de autoverzekering Allrisk Basis van Aegon. Bijvoorbeeld als je door een technisch defect aan de motor tegen een paaltje bent gereden zal de schade die is aangericht wel gedekt worden, maar de motor niet.
Het verschil tussen een WA en een all risk autoverzekering zit vooral in welke schades je vergoed krijgt. De WA autoverzekering vergoedt alléén schade die je toebrengt aan anderen. De all risk autoverzekering dekt ook vrijwel alles schades aan je eigen auto, zelfs als het je eigen schuld is.
Een WA-verzekering dekt lichamelijke en materiële schade die anderen door jou toedoen oplopen. Bij een Beperkt Casco verzekering wordt ook schade door diefstal, inbraak en weersomstandigheden vergoed. Een All Risk verzekering vergoedt ook nog schade door eigen schuld. Denk hierbij aan schade door botsen of slippen.
Een oude auto all risk verzekeren, kan dan ook uitsluitend tót een bepaalde leeftijdsgrens. Tot 10 jaar zullen de meeste verzekeraars een auto onder all risk dekking accepteren en onderbrengen. Voor oudere auto's kan doorgaans uitsluitend WA-dekking en dus géén cascodekking worden verstrekt.
Bij de Consumentenbond kwam in 2022 de WA autoverzekering van Inshared als beste uit de test (testoordeel 9). Direct daarna kwamen HEMA, Allianz Direct, Centraal Beheer, FBTO, Interpolis en Vereniging Eigen Huis.
Wat is beperkt casco? Als je een WA beperkt casco dekking neemt, ben je verzekert voor schade die je aan anderen en hun spullen aanricht met je auto. Daarnaast ben je met een WA beperkt dekking ook verzekerd tegen onder andere diefstal, ruitschade en aanrijding met dieren.
De WA Casco (All Risk) verzekering is de meest uitgebreide autoverzekering. Hiermee bent u voor alle schades verzekerd, ook schade die u veroorzaakt aan uw eigen auto. Hoe uw auto verzekerd is, vindt u op het polisblad van uw verzekeraar.
Schade aan je auto door iemand anders
Heeft iemand schade veroorzaakt aan jouw auto? Kom dan direct in actie. Stel de tegenpartij of verzekeraar aansprakelijk voor de geleden schade door een schadeformulier in te vullen. Ook stel je een brief op waarin je dit kenbaar maakt.
Ben je het niet eens met de tegenpartij, probeer dan met getuigen te komen bij de verzekeraar. Maak ook zoveel mogelijk foto's van de schade en de situatie. Kom je er niet uit, vraag juridische hulp of schakel je rechtsbijstandverzekeraar in.