Te veel koffie is ongezond, omdat het kan zorgen voor een hoge bloeddruk, en zoals het onderzoek aangeeft een vergroot het risico op hartziekten. Daarnaast kun je last krijgen van bijwerkingen zoals duizeligheid, trillerig worden, hoofdpijn of kan een abnormale hartslag.
Wie regelmatig te veel cafeïne binnenkrijgt, kan last krijgen van rusteloosheid, angstgevoelens, prikkelbaarheid, hoofdpijn, beven, duizeligheid, suizende oren en hartkloppingen. Te veel cafeïne kan het ook moeilijk maken om in slaap te vallen. Wat te veel is, verschilt sterk per persoon.
Symptomen. Symptomen van een cafeïne-intoxicatie zijn o.m. misselijkheid, braken, hoofdpijn, hartkloppingen, agitatie, angst en bevingen. In zeldzame gevallen kan de intoxicatie leiden tot meer ernstige complicaties zoals hallucinaties en stuipen.
Gezonde volwassenen kunnen ongeveer gemiddeld 400 mg cafeïne per dag innemen zonder dat negatieve effecten te verwachten zijn. Dat komt neer op maximaal ongeveer 6 kopjes (125 milliliter) koffie per dag, als je daarnaast geen andere voedingsmiddelen met cafeïne neemt.
Cafeïne beïnvloedt allerlei vaatjes in je nieren waardoor de druk in de filtertjes van de nieren iets toeneemt. Hierdoor produceer je wat meer urine in het uur na je kop koffie. Veel mensen merken na het drinken van koffie dat ook hun darmen actiever worden. Koffie prikkelt de reflexen van de maag en darmen.
Wanneer cafeïne in de hersenen aankomt, past het in de receptoren die normaal worden bezet door het op vergelijkbare wijze gevormde adenosinemolecuul. De opname van adenosine door deze receptoren zorgt ervoor dat je je moe gaat voelen.
Cafeïne heeft net zoals alcohol en sodium en uitdrogend effect op de huid. En wanneer de huid niet goed genoeg is gehydrateerd, zul je dit zien aan de huid. Daarnaast hebben verschillende studies laten zien dat cafeïne ervoor kan zorgen dat acne wordt verergerd.
Goed nieuws voor de koffieleuten onder ons: koffie blijkt goed voor de lever. Een Amerikaanse studie laat zien dat mensen die veel koffie drinken, minder schadelijke eiwitten in hun lever hebben in vergelijking met de koffieonthouders. Dit geldt voor de koffie met én zonder cafeïne.
Cafeïne stimuleert de afgifte van het stresshormoon adrenaline in de hersenen. Hierdoor voel je je wat meer gestrest. De adrenaline stimuleert weer de afgifte van dopamine, deze is een neurotransmitter, en stimuleert je hersenen.
Koffie bevat ook andere schadelijke stoffen
Echter, koffie bevat niet alleen het schadelijke cafeïne, maar ook andere schadelijke stoffen. Bijvoorbeeld de kankerverwekkende stof acrylamide, of het LDL-cholesterol verhogende cafestol, dat slecht is voor je hart en bloedvaten.
Koffie en afvallen gaan goed samen
En dat is veel. Er is ook goed nieuws, want: koffie en afvallen gaan goed samen! Cafeïne stimuleert namelijk de vetverbranding en vermindert het hongergevoel. Koffie en afvallen is dus een goede combi.
- Drink water. Jezelf hydrateren kan de symptomen van een overdosis inperken en zorgt ervoor dat de cafeïne in je lichaam sneller afbreekt. - Eet voedingsmiddelen met magnesium of kalium, die de cafeïne neutraliseren. Bananen en groene bladgroenten kunnen het bibberen en beven van onder meer je handen verminderen.
Je hersenen krijgen normaliter een signaal van het molecuul adenosine, wat je moe laat voelen door de hersenactiviteit te verlagen. Cafeïne blokkeert dit adenosinesignaal, waardoor de hersenen het slaapverwekkende gevoel niet meer ondervinden. Dit is het bekende energieke effect waar koffiedrinkers bij zweren.
Cafeïne scoort slechts matig op de criteria van verslaving. Als je het koffie drinken beperkt tot 4 koppen per dag, is er niets aan de hand. Als je meer drinkt kun je last krijgen van lichamelijke klachten als angst, onrust, slecht slapen.
Koffie stimuleert de productie van het hormoon gastrine dat op zijn beurt weer de productie van maagzuur stimuleert. Koffie kan ook de productie van gal stimuleren, dat is waarom sommige mensen naar het toilet rennen na het eerste kopje. Als je een gezonde spijsvertering hebt is dit allemaal geen probleem.
Hoe lang duurt het om af te kicken van cafeïne? Afhankelijk van de hoeveelheid koffie die je drinkt, kan het afkicken 48 uur tot twee weken duren.
Voor de meeste mensen werkt cafeïne als een mild laxerend middel, dat er vooral voor zorgt dat je vaker moet plassen. Sommige mensen zijn echter gevoeliger voor het goedje, waardoor ze een zwaarder laxerend effect zullen ondervinden.
Cafeïne stimuleert de spieren in je darmen, daardoor zullen ze eerder samentrekken. Maar omdat koffie een diureticum is zal de ontlasting harder zijn. Dus als je toch al erge last van verstopping hebt is het misschien beter om de koffie te laten staan tot een beter moment.
De juiste zuurgraad van koffie zorgt ervoor dat je gezicht schoon wordt, zonder de zuurgraad van je gezicht aan te tasten (en de acne te verergeren). Koffiezuur bevat antioxidanten en bevordert de aanmaak van collageen. Als je huid het moeilijk te verduren heeft gehad door de acne, is wat extra collageen altijd welkom.
Koffie zit boordevol antioxidanten en vetzuren. Deze ingrediënten beschermen de huid tegen vrije radicalen die veroorzaakt worden door de zon, vervuiling en andere invloeden van buitenaf. Hierdoor kan koffie het krijgen van rimpels iets uitstellen en krijg je een fijne glow op je gezicht.
Teveel koffie drinken is niet goed voor de doorbloeding van je huid. Het zorgt ervoor dat je bloedvaten kunnen vernauwen. Hierdoor kan je gezicht er ook minder gezond uit gaan zien.
Volgens het voedingscentrum is 400 milligram cafeïne per dag het maximum, dit komt neer op zo'n vier kopjes koffie per dag.
De Amerikaanse arts Bob Arnot en auteur van het boek The Coffee Lover's Diet zegt het antwoord te weten. Drink je minstens drie koppen per dag, dan verbrand je meer vet dan normaal. Cafeïne laat namelijk je metabolisme sneller werken wat gewichtsverlies stimuleert, stelt Arnot.
Zo zorgt koffie er onder andere voor dat je minder spierpijn hebt, betere resultaten boekt en spiermassa behoudt. En ook voor degenen die zich meer met balsporten bezig houden, is koffie heel gunstig. Het verbetert namelijk de motorische vaardigheden, niet geheel onbelangrijk op bijvoorbeeld het voetbalveld.