Legitieme portie Het is de helft van wat uw kind zou hebben gekregen zonder testament. Uw kind moet hier binnen 5 jaar na uw overlijden om vragen. De legitieme portie is altijd een geldbedrag. Uw onterfde kind kan dus geen spullen of bezit opeisen.
Wat zijn uw rechten als onterfde? Als onterfde echtgenoot heeft u inderdaad geen rechten meer, ook niet op een legitieme portie.Als onterfd kind heeft u wel rechten:Recht op inzage in de financiën van de overledene.
Onterfde kinderen hebben nog wel recht op een legitieme portie.Dat is de helft van het bedrag dat u wettelijk zou erven. De legitieme portie krijgt u niet automatisch. U moet die binnen 5 jaar na het overlijden opeisen bij de erfgenamen, of bij de executeur als die er is.
Legitieme portie
Een ouder kan zijn kind in zijn testament onterven. Toch kan het kind dan een deel van de erfenis van zijn ouder opeisen. Dat deel is de legitieme portie waarop het kind altijd recht heeft. De legitieme portie bestaat alleen uit geld.
Dat is de helft van het wettelijk erfdeel en in dit geval is dat een zesde deel. Het onterfde kind heeft dus recht op een zesde deel van € 150.000, dit is € 25.000. Een onterfd kind heeft geen recht op goederen, maar alleen op geld. Het onterfde kind heeft dus geen recht op het huis of de inboedel.
Als u een van uw kinderen een schenking heeft gegeven, bijvoorbeeld voor studie of de aankoop van een huis, kunt u in uw testament regelen dat uw ene kind meer krijgt dan het andere. Op die manier kunt u de schenking 'rechttrekken' en uw kinderen in totaal ongeveer evenveel geven.
Je kan hiervoor bij de notaris terecht. Deze procedure kost tussen 25 en 100 euro, maar is gratis als de netto-activa van de successie lager liggen dan 5.219,21 euro. Het is de bedoeling dat de notaris de potentiële erfgenaam begeleidt bij het maken van de juiste keuze.
Een kind onterven
In Nederland is het niet mogelijk om een kind volledig te onterven, maar je kunt de erfenis van het kind wel beperken door middel van een testament. In de wet is geregeld dat een kind altijd recht houdt op een deel van de erfenis; dit wordt ook wel de legitieme portie genoemd.
Alleen afstammelingen hebben recht op een legitieme portie. De partner en stiefkinderen niet. Het is een vordering in geld. Als een kind onterfd is, wordt het géén erfgenaam door een beroep op de legitieme portie.
Stel dat een moeder overlijdt en ze heeft geen testament opgesteld. De wettelijke erfgenamen zijn dan haar man, met wie ze niet in gemeenschap van goederen was getrouwd, en haar drie kinderen. Elk van hen krijgt in dit geval een kwart van de nalatenschap. Voor de kinderen heet dit het kindsdeel.
Antwoord: Ja, dat is zeker mogelijk.U moet daarvoor bij de notaris een testament op laten maken.
Iedere rechtbank heeft een eigen boedelregister. Dit register is openbaar. U kunt het kosteloos inzien of er een uittreksel uit opvragen. Uw verzoek moet betrekking hebben op een bepaalde nalatenschap (zie Besluit boedelregister, artikel 7 (wetten.overheid.nl)) .
Er zijn geen regels voor het verdelen van sieraden. Ieder kind heeft evenveel rechten. Als moeder gewild zou hebben dat een bepaald kind bepaalde sieraden zou krijgen, dan had ze die per codicil kunnen vermaken.
Ja, als onterfd kind heb je na het overlijden van je vader of moeder recht op inzage van het testament.
Als je onterfd bent als kind, kan je dit niet aanvechten. Heeft erflater zijn keuze vastgesteld, dan staat het vast. Je kan als kind wel aanspraak maken op jouw legitieme portie. Deze legitieme portie is bij de wet geregeld en daar heb je dus altijd recht op.
De legitieme portie bedraagt de helft van de waarde van het erfdeel in geld dat het kind zou zijn toegekomen wanneer de overleden ouder geen testament zou hebben opgemaakt. Dit noemen we ook wel het versterferfdeel of kindsdeel.
Wie moet de legitieme portie betalen? De gezamenlijke erfgenamen moeten de legitieme portie in geld betalen. Deze vordering wordt in beginsel opeisbaar zes maanden na het overlijden. De erflater kan echter bij testament bepalen dat de vordering pas opeisbaar wordt bij het overlijden van de langstlevende echtgenoot.
De wet geeft een eenvoudige formule om de legitieme portie te berekenen: Legitieme portie = [legitimaire massa] x [erfdeel volgens versterferfrecht x 1/2].
Ouders kunnen hun kind nooit helemaal onterven. In een testament kunnen zij regelen dat hun kind niet van hen erft. Maar het kind houdt recht op de legitieme portie.
Door de wettelijke verdeling krijgt de langstlevende echtgenoot of geregistreerde partner alle goederen van de nalatenschap. Pas als de langstlevende echtgenoot of partner overlijdt, erven de kinderen. Soms zijn dit kinderen uit een eerder huwelijk.
Bloedverwanten zijn bijvoorbeeld kinderen, ouders, broers en zussen. Is er wel een testament? Dan bepaalt het testament wie de erfgenamen zijn. Broers en zussen hebben geen wettelijk recht op een erfenis.
U kan zichzelf niet laten onterven. U kan als persoon wel een erfenis verwerpen of weigeren bij de notaris. Zo draagt u geen negatieve gevolgen van de erfenis zoals schulden.
U hebt in principe 30 jaar de tijd om een nalatenschap te verwerpen. In de praktijk wacht u er best niet te lang mee. Hoe langer u wacht, hoe groter de kans dat u (onbewust) iets doet waardoor u geacht wordt de erfenis stilzwijgend te aanvaarden (bv.
Hoe groot is het minimum erfdeel? Uw kinderen hebben samen recht op de helft van uw nalatenschap. Heeft u één kind, dan heeft hij of zij minstens recht op 1/2 van de waarde van uw nalatenschap. Zijn er twee kinderen, dan hebben ze elk recht op 1/4 van uw totale nalatenschap.