Turquoise is in feite een mengsel van blauw en groen, dus zorg ervoor dat je een blauw gebruikt die al groene pigmenten bevat. Je kunt al zien in welke richting het pigment neigt door alleen naar de kleur te kijken: een groenig blauw duidt op een neiging naar groen, terwijl een paarsige blauw richting rood gaat.
Kleuren mengen: Aquamarijn of Turquoise
Om turquoise of aquamarijn te krijgen zal groen met blauw moeten worden gemengd. Het beste is om een kleine hoeveelheid groen te mengen met cyaanblauw. Subtiel turquoise; Meng door het mengsel blauw (verhouding 2) met groen (verhouding 1) een klein beetje wit of grijs.
Het mengen van primaire kleuren creëert secundaire kleuren
Als je twee primaire kleuren met elkaar combineert, krijg je een zogenaamde secundaire kleur. Als je rood en blauw mixt, krijg je violet, geel en rood wordt oranje, blauw en geel wordt groen. Als je alle primaire kleuren met elkaar mengt, krijg je zwart.
Geel en blauw wordt samen groen.
Andere kleuren ontstaan door het mengen van rood, groen en blauw in verschillende verhoudingen. De hoofdmengkleuren zijn cyaan, geel en magenta: geel is een mengsel van 100% groen en 100% rood, cyaan is een mengsel van 100% groen en 100% blauw, magenta is een mengsel van 100% blauw en 100% rood.
-Meng geel bij rood om een feller/oranje-achtig rood te krijgen. -Meng geel bij oranje om een lichter/feller oranje te krijgen. -Meng geel bij groen om een lichter/feller groen te krijgen. -Om groen donkerder te maken, meng blauw erbij.
Vermenging een primaire en een secundaire kleur (zoals rood + groen) of twee secundaire kleuren (zoals oranje + groen). Dit resulteert in een zogenaamde tertiaire kleur. Vooral het laatste resulteert vaak in modderige kleuren zoals grijs, bruin en zwart.
Zo kun je bijvoorbeeld de kleur bruin krijgen door rood en groen met elkaar te mengen. Echter kun je ook bruin krijgen met de secundaire kleuren oranje en paars of de primaire kleuren rood, geel en blauw.
Combinaties. Blauw kan mooi samen met oranje, groen en paars, zij het in gedempte kleuren. Geel kan gecombineerd worden met groen en oranje.
Afhankelijk van de kleurtinten blauw en oranje krijg je een donkere groentint. Probeer de kleuren eens uit via de link hieronder.
Helaas is blauw niet een kleur die je krijgt door het mengen van andere kleuren. Dit komt omdat deze tint een primaire kleur is, net als rood en groen. Je zal blauw dus altijd moeten kopen. Ultramarijn is een diepblauwe kleur die je aan kan schaffen, omdat deze zich goed leent als basis om andere kleuren mee te mengen.
Van jongs af aan leren wij dat wij alle kleuren zouden moeten kunnen mengen met de drie primaire kleuren: geel, rood en blauw. Primaire kleuren zijn kleuren die niet te maken zijn door andere kleuren met elkaar te mengen.
Koningsblauw werkt bijzonder goed in combinatie met Geleigroen om een schemerig, gedempt groen te creëren in lijkt op de kleur van dennennaalden. Om deze combinatie donkerder te maken, moet je ook een heel klein beetje zwart toevoegen.
Om een lichtbruine kleur te creëren met primaire kleuren, plaats je gelijke hoeveelheden op je palet. Combineer de rode, blauwe en gele kleuren met een paletmes of je penseel tot het een bruine kleur heeft. Je kunt een heel klein beetje wit toevoegen om het bruin lichter te maken.
De twee populairste kleuren van dit moment kun je ook heel goed met elkaar combineren. Dit zijn groen en blauw. Je ziet vaak dat mensen of blauw of groen in huis hebben, maar het is goed mogelijk om te beide toe te passen. Hoe donkerder de kleuren blauw en groen zijn, hoe dominanter ze aanwezig zijn.
perfect couple: GROEN & ZWART
Ook al ben je nog zo groen als gras: deze kleurencombinatie kan iedereen rocken. Of je nu gaat voor een groene jurk en zwarte pumps of een top met een groen met zwarte print: het kan en mag allemaal. Zorgt smaragdgroen ervoor dat jouw ogen gaan spreken? Ga dan over de top met groen.
Door naastliggende kleuren op de kleurencirkel te combineren krijg je harmonieuze kleurencombinaties. Veel gebruikte combinaties zijn oranje-rood, blauw-turquoise en groen-geel. Om de harmonieuze kleuren tot hun recht te laten komen combineer je ze best met neutrale tinten zoals wit, grijs of zwart.
Zwart is de donkerste kleur maar is geen kleurtint. Zwart en wit geven gemengd een grijze tint. Hoe meer wit er wordt toegevoegd hoe lichter het grijs wordt. Wil je een ander grijs dan de menging zwart/wit, ga dan spelen met je grijs door er een paar druppeltjes rood, blauw, geel of groen aan toe te voegen.
grijs.
Bruin met terracotta en groen
Zachte kleuren samen geven een gezellig en rustig effect. Denk maar aan terracotta, donker pastelgroen en bruin.
Zwart geldt als de donkerste kleur die er is. Samen met wit en grijs behoort zwart tot de achromatische ("neutrale") ofwel niet-bonte kleuren. Deze staan in tegenstelling tot de bonte kleuren.
Bij groen is de complementaire kleur rood en omgekeerd. Groen en rood versterken dus elkaar het meest. Zo lijken groene voorwerpen nog groener door een rood voorwerp er naast te zetten. Een contrastkleur wordt toegevoegd in een tegenovergestelde kleur op de kleurencirkel.
Je kunt een gewone roze kleur krijgen als je geen wit gebruikt. Dit hangt af van hoeveel je de rode kleur met water verdunt voordat de verf opdroogt. Voeg geel toe om zachtere tinten roze te krijgen. Hierdoor krijg je uiteindelijk een perzikkleur.