Over de prijs ervan kun je onderhandelen. Nergens staat geschreven dat 'pingelen' of afdingen niet mag. De Autoriteit Consument & Markt (ACM), die onder meer toezicht houdt op het consumentenrecht, omschrijft het als volgt: “Verkopers bepalen zelf de prijs van hun product. Over prijzen mag je onderhandelen.
Vermeld de originele prijs duidelijk in de offerte zodat de klant precies weet wat de kosten zijn. Weet daarnaast van tevoren wat uw producten en diensten waard zijn en bepaal uw absolute bodemprijs. Wanneer de klant vervolgens vraagt om een korting, dan weet u alvast hoeveel u van de prijs af kan halen.
Weet je niet hoeveel onderhandelingsruimte er is? Bedenk dat het redelijk normaal is dat je 8 tot 10 procent van de verkoopprijs af probeert te krijgen. Zeker als je geen auto inruilt, is het normaal om korting te krijgen. Geen inruil betekent minder risico en minder kosten voor de verkoper.
Onderhandelen met een particulier
Besef dat je eigenlijk alleen over de prijs zelf kunt onderhandelen. Die kan dus maar beter zo laag mogelijk zijn. Je kunt immers niks inruilen, je kunt geen garantie afdwingen, je kunt niet terug als er iets niet blijkt te functioneren aan de auto, etc.
Misschien niet gebruikelijk, maar afdingen in Nederland kan én mag. De Autoriteit Consument & Markt, toezichthouder op consumentenrecht, omschrijft het zo: 'Verkopers bepalen zelf de prijs van hun product. Over prijzen mag je onderhandelen.
Wanneer u eenmaal een aanbieder heeft gekozen, is het altijd mogelijk om nog over de prijs te onderhandelen. Als u bijvoorbeeld uw hele woning opnieuw laat voorzien van kunststof kozijnen, kunt u onderhandelen over een aantrekkelijke projectprijs.
Korting bij geen inruil
Als je een nieuwe auto koopt, dan is er nog iets dat je mee kunt wegen bij de vraag auto inruilen of zelf verkopen. Immers: als je geen inruilauto hebt, dan kun je vaak een extra korting bedingen. Die ligt in vel gevallen tussen de 8 tot 10% bij een gebruikte auto.
Werkgevers mogen producten uit hun eigen bedrijf met korting aan hun werknemers verstrekken. De werkgever mag 20% van de waarde in het economische verkeer (= laagste consumentenprijs met maximum van € 500 per jaar) belastingvrij geven.
Kan ik over de offerteprijs onderhandelen? 'Dat kun je proberen.Maar het is altijd een kwestie van vraag en aanbod. Momenteel puilen de agenda's van aannemers uit en zul je er niks af krijgen.
a. Vraag of zijn eigen verkopers ook altijd moeten instemmen met het geven van korting als de klant erom vraagt. Of dat zijn product / dienst géén bepaalde prijs rechtvaardigt en er daarom geen korting kan worden verleend.
Is het aanbod aanvaard? Dan kan je alleen nog je offerte aanpassen of herroepen als je dat direct na aanvaarding doet. Dus samengevat: een overeenkomst is bindend. De overeenkomst ontstaat doordat een aanbod, bijvoorbeeld een offerte, wordt aanvaard.
Een vrijblijvende offerte wordt een overeenkomst als beide partijen ermee akkoord gaan. Je kan altijd nog de voorwaarden van jouw aanbod wijzigen of jouw aanbod intrekken. Dit kan voordat de klant het aanbod heeft aanvaard maar ook direct erna. Dit moet dan wel direct nadat de offerte is geaccepteerd.
Bij de meeste keuken- en badkamerwinkels kun je onderhandelen over de prijs. Onderhandelen is zelfs heel gebruikelijk, daar is in de prijs vaak al rekening mee gehouden. Realiseer je dat je niets te verliezen hebt.
Het antwoord: ja. Een webshop mag zelf bepalen of producten afgeprijsd worden en wanneer dit gebeurt. Je hebt dus geen recht op geld terug.
Bij veel keukens zit er 50 een marge van 50 procent op, hier wordt rekening mee gehouden in de prijs. De meeste keukenzaken zakken tot een minimaal marge van 30 procent. Laat u niet verleiden door een exclusieve korting op die dag, de keukenzaak wilt u zo snel mogelijk een handtekening laten zetten.
Afdingen is in Turkije zeker aan te raden. Probeer minstens 40% van de prijs af te krijgen, zet vooral niet te laag in! In restaurants en grote winkelcentra is afdingen minder gebruikelijk, houd hier rekening mee.
Positioneel versus principieel onderhandelen
In het geval van positioneel onderhandelen hou je vast aan je positie voor een win-verlies resultaat, zonder veel rekening te houden met de ander. Kies je voor principieel onderhandelen, dan focus je op belangen en zoek je naar een win-win-oplossing.
De drie meest kritische elementen die een grote invloed hebben op het verloop en het eindresultaat van de onderhandelingen zijn: macht, informatie en tijd.