Er zijn heel wat insecten die hout aantasten zoals houtworm en en termieten, maar termieten komen (nog) niet voor in Nederland.
Verspreiding en leefgebied
Een kolonie termieten bevindt zich vaak zowel boven- als ondergronds en is boven de grond te zien als termietenheuvel. De meeste soorten leven in Afrika, Azië en Oceanië.
Mieren zijn verwant met wespen en bijen. Termieten zijn vooral verwant met kakkerlakken. Termieten en mieren lijken op elkaar, maar als je goed kijkt zie je verschillen. Termieten zijn blind, ze leven dan ook meestal ondergronds of in rottend hout.
Ze hebben een zachter lichaam en een harde kop. Termieten kunnen hard bijten. In Afrika, Australië en Azië komen soorten voor die met aarde en speeksel nesten bouwen, waar van het bovengrondse deel, de termietenheuvels, zes meter hoog kan zijn.
Termieten kunnen niet tegen de hitte van zonnestralen. Ook boorzuur kan een effectief bestrijdingsmiddel zijn. Spray boorzuur op enkele stukken hout en leg deze neer op plekken waarvan je denkt dat de termieten zich bevinden. Het boorzuur tast het zenuwstelsel van de termiet aan, waardoor ze gedehydrateerd raken.
Voeding. Ook de voedselbehoefte van termieten is afhankelijk van de soort. Sommige soorten zoeken vermolmd hout. Weer andere termietensoorten leven van plantendelen en -sap, of uitwerpselen en schimmels.
Ook kunnen er kleine gaatjes in het hout zitten. Termieten hebben een voorkeur voor houtsoorten om te eten. Als je ceder of parota hout in huis hebt ben je redelijk veilig. Termieten vinden deze houtsoorten namelijk niet zo lekker.
Buldogmieren behoren tot de giftigste mieren ter wereld. Ze zijn zeer alert en reageren agressief bij verstoring. Bij allergie voor het gif kan anafylaxie optreden, waarbij eerst de huid opzwelt en een levensbedreigende shock volgt.
Voor wie zich dat altijd heeft afgevraagd, hebben we goed nieuws: wetenschappers hebben dat prangende vraagstuk eindelijk opgelost! Mieren gebruiken de hoeken van hun nest als 'toilet', zo schrijven Duitse onderzoekers in het blad PLoS ONE.
Als je je oor in de buurt van termijnhout legt, kun je ze horen knabbelen. Een weinig bekende anekdote: termieten houden van rockmuziek! Een recente studie naar de voedingsgewoonten van termieten toonde aan dat deze houtetende insecten sneller werken als ze rockmuziek horen.
De reuzenmiereneter heeft geen tanden, maar een 60cm lange plakkerige tong. Elke dag likt hij daarmee zo'n 35.000 mieren of termieten op. Soms staan larven, fruit of aas op het menu. In dierentuinen eten miereneters echter een speciaal papje, waarin alles zit wat ze nodig hebben.
Werktermieten hebben geen vleugels, maar wel zes poten en dezelfde voelsprieten. Ze zien er wit en soms doorschijnend uit. Vechttermieten hebben geen vleugels en een bruinachtige kleur. Ze hebben zowel scharen als voelsprieten op hun kop en zes poten.
Termieten behoren tot de kleinste dieren op aarde. Deze mieren zijn insecten die alleen kunnen overleven door heel goed samen te werken. Ze leven in ingenieuze kolonies met een doolhof aan gangenstelsels.
Een houtwormenplaag begint zodra een volwassen vrouwtjes houtwormkever eitjes in de naden of kieren van het hout legt. Houtwormenkevers kunnen vliegen en daardoor dus makkelijk uw huis binnenkomen. Een vrouwtje kan wel twintig tot veertig eitjes leggen.
Houtworm maakt geluid
Hoor je – vooral op warme dagen – een knagend, raspend of zelfs ietwat smakkend geluid uit het hout komen? Dit geluid kan wijzen op de larven van houtworm of memel in hout. Het zijn de actieve larven, en niet de volgroeide houtwormkevers, die het geluid maken.
Bosmieren vangen levende insecten en verzamelen dode insecten. Ze voeren deze aan hun larven, die veel eiwitten nodig hebben om te groeien. Ze eten veel schadelijke insecten, zoals rupsen en bladluizen. Mieren 'melken' bladluizen uit om zoet honingdauw te verkrijgen.
Mieren kunnen in ieder geval wel verdrinken. Ze hebben geen longen, maar kleine buisjes (trachea heten die) over hun lichaam waar zuurstof in komt. Als de buisjes door water worden afgesloten krijgt de mier geen zuurstof en gaat dood. Als hun nest geheel onder water komt hebben de mieren inderdaad wel een probleem.
Voor mieren is borax dodelijk, want hun maagjes ontploffen erdoor. Om te zorgen dat mieren borax binnen krijgen kun je een mengsel maken van water, suiker en borax. Doop wattenbollen in het mengsel en leg ze, eventueel in doppen van frisdrankflessen, bij ingangen van het mierennest of op veelgebruikte looppaden.
Er zijn zowel zoogdieren, reptielen, vogels als geleedpotigen die voornamelijk van mieren leven. Ook dieren die termieten eten worden vaak formicivoor genoemd, hoewel termieten een eigen orde hebben (Isoptera), mieren vallen onder de vliesvleugeligen of wesp-achtigen (Hymenoptera).
De bosbodem huisvest het insect met de pijnlijkste steek ter wereld, de kogelmier. Zijn gif bevat de stof poneratoxine. De gifstof beïnvloedt de elektrische signalen in de hersenen en blokkeert ionenkanalen in de synapsen. Justin Schmidt beschrijft de steek van de kogelmier als 'Pure, intense, uitstralende pijn.
Een Indonesische man deelt de beelden van een insect dat hij tegenkwam in zijn huis op social media. Het bizarre wezen heeft tentakels en is een soort mot met een oranje achterlijf. Het gaat om een mannetjesmot van de familie creatonotos. Het is een tijgermot die - helaas voor de bewoners - wel vaker voorkomt in Azië.
8. De tseetseevlieg. De tseetseevlieg verspreidt de slaapziekte onder andere door bloed van mensen op te zuigen. Op nummer acht vinden we een van de kleinste dieren op de lijst van de gevaarlijkste dieren ter wereld: de tseetseevlieg.
Smeer het aangetaste hout door houtworm volledig in met petroleum. Zodra houtworm in aanraking komt met het middel gaan ze dood. Het nadeel van deze bestrijdingsmethode tegen houtworm is dat het middel niet overal in het hout komt. Je bestrijdt dan enkel de houtworm die aan het oppervlak van het hout zitten.
Houtworm is de verzamelnaam voor de larven van diverse soorten houtwormkevers, bijvoorbeeld de boktor, de gewone houtwormkever en de grote houtwormkever. De vrouwelijke houtwormkever legt eitjes in het hout, waarna uit deze eitjes larven komen. Deze larven voeden zich met het hout en eten zich er zo een weg doorheen.