Een nieuwe pomp kost tussen de €200 en €300. De kosten zijn onder andere afhankelijk van het aantal groepen dat op de pomp wordt aangesloten. Een handige doe-het-zelver kan de pomp zelf vervangen. De meeste mensen kiezen er voor om dit door een installateur te laten doen.
Hoe weet je dat de pomp van de vloerverwarming kapot is? Als je merkt dat de vloerverwarming jouw kamer niet meer goed verwarmd, is de kans groot dat de circulatiepomp kapot is. De leidingen zullen dan ook koud blijven terwijl de pomp op de verdeler wel warm/heet is.
De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar. Aangezien het verschil in aankoopprijs ongeveer 200 euro bedraagt en je gemiddeld 25 euro extra uitspaart jaarlijks, betekent dat het verschil tussen een pomp met A-label en een pomp met C-label op 8 jaar terugverdiend is.
De levensduur van een circulatiepomp is vrij lang; doorgaans moet zij pas om de 15 tot 20 jaar worden vervangen.
In iedere cv-ketel en in iedere vloerverwarming wordt een circulatiepomp gebruikt voor het rondpompen van het water door de radiatoren of vloerleidingen. In de meeste gevallen zijn dat pompen van Grundfos of van Wilo, zeer betrouwbare pompen die meestal vele jaren probleemloos en zonder enig onderhoud hun werk doen.
Je kan er bij vloerverwarming voor kiezen om gebruik te maken van een gesloten verdeler zonder ingebouwde pomp. In het merendeel van de gevallen wordt er in een dergelijke situatie voor gekozen om gebruik te maken van een speciale warmtepomp.
Wanneer een vloerverwarmingsverdeler zonder circulatiepomp wordt toegepast, moet vanaf de warmtebron een grote waterhoeveelheid naar de verdeler kunnen stromen. Is die transportleiding te smal of de circulatiepomp te zwak, dan komt er te weinig warm water in de leidingen, waardoor uw vloerverwarming niet goed opwarmt.
Circulatiepomp cv prijs
Voor een pomp uit de B-klasse betaal je ongeveer 180 euro. Een A-model kost je gemiddeld 300 tot 350 euro. De levensduur van een goede circulatiepomp bedraagt 15 tot 20 jaar.
Je Vloerverwarming repareren is noodzakelijk. Als je vloerverwarming kapot is dan komt dat meestal door een lek. Lekkages in de vloerverwarming moet je zo snel mogelijk repareren om waterschade aan je woning te voorkomen, maar dat is niet zo eenvoudig om te doen.
Vloerverwarming onderhouden, hoe? Onderhoud van vloerverwarming is bijna niet nodig, mits je lange tijd geen gebruik hebt gemaakt van de vloerverwarming. Dit kan gaan om maanden/jaren. Het is belangrijk dat er een professionele installateur komt kijken de installatie doorspoelt om algenvorming tegen te gaan.
Hoe warm mag de vloer worden bij vloerverwarming? Vloerverwarming zorgt ervoor dat de vloer te maken krijgt met temperatuurwisselingen. Zolang de temperatuur niet te hoog wordt, is dit geen probleem. Je kunt het beste een maximum van 45 graden aanhouden.
De pomp staat de hele dag en het hele jaar aan. Daarmee loop het jaarlijks elektriciteitsverbruik behoorlijk op. Een snelle rekensom vertelt ons dat een circulatiepomp van 60 Watt, per jaar ongeveer 525 kWh aan elektriciteit verbruikt. Dat is met een gemiddeld jaarverbruik van 2800 kWh, 19% van het totale verbruik.
De druk moet ca. 2 bar zijn. Als u constateert dat de druk te laag is, kunt u met de volgende handelingen de vloer- verwarming bijvullen.
De lekkage kan worden opgelost. De beste manier om de lekkage in jouw vloerverwarming op te lossen, is door een professional in te schakelen. Een vakman weet namelijk precies wat hij doet en zorgt er dus voor dat alles op een professionele manier gebeurt. Je kunt de vakman wel op weg helpen.
Draai de kraan van de radiatoren dicht en zet de thermostaat weer aan. De warmte zal nu direct naar de vloerverwarming gaan. Geef de installatie echter wel wat tijd om op te warmen. Wat ook een oplossing kan zijn voor dit defect is de thermostaatkranen te laten installeren op uw radiatoren en deze op 18 graden zetten.
Een vloerverwarming lekkage is vaak duidelijk te herkennen doordat de voegen gaan verkleuren of de muren trekken vochtig op. Ook blijft de Cv-installatie drukverlies aangeven. Bijvullen biedt dan geen soelaas, er is sprake van een lekkage. Er zijn echter ook gevolgen voor het gezonde leefklimaat in de woning.
Schakel de pomp van de vloerverwarming uit door de stekker uit het stopcontact te nemen. Wacht vervolgens 10 minuten tot de watercirculatie is gestopt en de lucht naar het hoogste punt is getrokken. Sluit de kraan van de vloerverwarming en draai vervolgens het ontluchtingsventiel met een ontluchtingssleutel open.
Specialist Bouw/Sanitair
De vloerverwarming zal zo snel niet bevriezen binnen. Of het moet buiten een graadje of 40 gaan vriezen, en je moet binnen helemaal niet stoken, doormiddel van radiators.
Vloerverwarming en radiatoren
Dan adviseren wij om voor een slimme thermostaat te kiezen, in combinatie met slimme thermostaatknoppen. Deze slimme thermostaatknoppen sluit je aan op de radiatoren. Vervolgens kun je zowel de vloerverwarming als de radiatoren bedienen met de slimme thermostaat.
De circulatiepomp of cv-pomp zit in de cv-ketel. De pomp zorgt ervoor dat het water dat door de cv-ketel verwarmd wordt, door het hele huis wordt gepompt. Zo kunt u uw huis verwarmen en gebruik maken van warm water.
Een circulatiepomp zorgt voor het rondpompen van heet water door uw woning. Het rondpompen hiervan zal ertoe leiden, dat de temperatuur in de verschillende ruimtes van uw woning toeneemt. Voordat het water kan worden rondgepompt, zal dit eerst verwarmd worden door de cv-ketel in het cv-circuit.
Wat is de ideale temperatuur vloerverwarming? Voor de beste temperatuur thermostaat vloerverwarming, adviseren wij u deze in te stellen op een watertemperatuur tussen de 30° en 40°C.
Vloerverwarming daarentegen verwarmt je gehele vloer met behulp van warm water uit de CV ketel van 25-35 graden. De warmte stijgt vanuit de vloer en verwarmt zo wel 100% van je kamer.