De meeste vrouwen in Nederland geven tussen de 2,50 en 25 euro per maand uit aan tampons, maandverband of andere menstruatieproducten. Dat is voor iedere persoon anders, afhankelijk van welke producten er gebruikt worden en hoeveel er nodig is vanwege het bloedverlies.
Een gemiddeld pakje maandverband kost tussen de 3 en 6 euro. Dat komt dus neer op 6 tot 12 euro per maand puur aan maandverband.
In Schotland is vanaf vandaag een wet van kracht die tampons en maandverband gratis maakt voor wie zich de producten niet kan veroorloven. Het is het eerste land ter wereld dat een dergelijke wet tegen menstruatiearmoede heeft.
1 op de 10 vrouwen heeft soms geen geld voor maandverband.
Een vrouw die in de menstruatie was gebruikte toen waarschijnlijk al linnen doeken of lappen van dierenhuid om het ergste ongemak op te vangen waarbij ze geholpen werd door uitsluitend de vrouwen waarbij zij hoorde. Ook bij geboorten van kinderen was zij van die vrouwen afhankelijk.
Een nieuwe wet verplicht gemeenten en onderwijsinstellingen om de producten gratis beschikbaar te stellen om zogenoemde menstruatiearmoede te voorkomen. De gratis verstrekking van tampons en maandverband is het gevolg van een in 2020 unaniem aangenomen wet, die maandag ingaat.
Theekopje per menstruatie
Het wereldwijde gemiddelde zou 120 milliliter per menstruatie zijn. Dat is ongeveer een theekopje. Er bestaat ook een invulkaartje dat kan dienen als maatstaf. Gynaecoloog Marlies Bongers van het Máxima Medisch Centrum vertelt: "Daarop noteer je hoeveel tampons en maandverband je nodig hebt.
Je zal zien dat het maandverband in een beschermende externe verpakking zit (folie of wikkel), waardoor deze schoon en klaar voor gebruik blijft. Trek deze laag van je maandverband af. Trek je ondergoed naar beneden en plaats de plakkerige kant van het maandverband naar beneden gericht op het middelste deel.
Je kan maandverbanden afgeven in één van de BruZelle inzamelpunten. De maandverbanden worden uit de pakketten gehaald en in stoffen zakjes gestopt. Omwille van hygiëne kan je enkel individueel verpakte maandverbanden doneren! Ook kunnen we geen tampons of menstruatiecups aanvaarden (zie de FAQ pagina voor meer uitleg).
Ze gebruiken kranten of vodden en bezuinigen tijdens hun menstruatie vaak op eten." Tampons kun je vaak al vanaf een euro krijgen, ziet ook De Boer. Ondanks dat relatief lage bedrag kan het nog ingewikkeld zijn om elke maand genoeg sanitaire producten te kopen.
Volgens onderzoek gebruikt de vrouw er nu zelfs gemiddeld 11,400 gedurende haar leven. Naar schatting gebruikt 50 tot 86 procent van de vrouwen tampons, waarmee de tampon meest gebruikte sanitaire product is.
Vrouwen gebruiken tampons tijdens de menstruatie. Gemiddeld gebruikt een vrouw 9000 tampons in haar leven.
Negen procent van de meisjes en jonge vrouwen in Nederland heeft soms te weinig geld om tampons of maandverband te kunnen kopen. Menstruatie-armoede komt ook in ons land voor.
Als je last hebt van menstruatiekrampen kun je pijn hebben in je onderbuik en soms ook in je onderrug. Vaak is het een zeurende en/of krampende pijn gedurende de dagen dat je bloedverlies hebt. Soms kan de pijn ook al beginnen voordat je ongesteldheid begint.
Menstruatieondergoed bij de drogist
Nu is de keuze reuze: sinds een aantal jaar kun je gewoon bij de drogisterij om de hoek je cup of period underwear kopen.
Het bloeden kan tussen de twee en zeven dagen per cyclus aanhouden. Aan het begin van je ongesteldheid ben je vaak nog licht ongesteld. De tweede en derde dag zijn meestal het meest hevig. Doe het vooral rustig aan als je last hebt van hevige menstruaties.
U kunt met een tampon douchen, zwemmen en andere sporten beoefenen.
Plassen met je tampon in is geen enkel probleem. Je urine komt uit de urinebuis, een klein gaatje aan de voorkant van je vagina. Als je plast, kun je dus niet je tampon nat maken. Misschien kun je het touwtje even opzij houden, terwijl je plast, zodat dat niet nat wordt.
Het bloedverlies is meestal tijdens de eerste dagen van je menstruatie het grootst. Gemiddeld verlies je zo'n vier eetlepels bloed per menstruatie. De hoeveelheid bloed die je precies verliest is afhankelijk van veel verschillende, persoonlijke factoren.
Qua hygiëne is er geen verschil tussen maandverband en tampons. Je kunt zelf kiezen. Beide bestaan in verschillende maten. Verbanden en tampons worden ook per stuk verpakt, zodat je ze gemakkelijk kunt meenemen.
Aan te raden voeding
Geef de voorkeur aan voeding die rijk is aan magnesium, kalium en vitamine E; Drink veel water. Daardoor heb je minder last van vochtophoping en verdwijnt het opgeblazen gevoel; Eet vooral voedingsmiddelen met trage suikers.
Sommige mensen kunnen wel het gevoel hebben dat ze minder bloeden wanneer ze in bad zitten of gaan zwemmen tijdens de menstruatie, en dat heeft te maken met de waterdruk en met de drijfkracht. Door de druk van het water wordt er namelijk een opwaartse kracht uitgeoefend (iets dat met fysica te maken heeft).
Wanneer het bloed dat je verliest tijdens je menstruatie in contact komt met de lucht buiten je lichaam, wordt het gemixt met bacteriën en zweet. Hierdoor wordt het bloed als het ware 'rijp' en kan het gaan stinken. Om een vies luchtje te voorkomen kun je het beste regelmatig je tampon of maandverband verwisselen.
De geschiedenis van de tampon gaat terug tot de jaren 1930. De Amerikaan Earle C. Haas en zijn vrouw werkten beiden in de medische zorg en hadden ervaring met verschillende absorberende materialen.