De meeste verborgen kosten – 21,15 euro per spijkerbroek – zitten in de productie van denimtextiel: het ontpitten, spinnen, weven, nat verwerken en afwerken.
In het productieproces van 1 t-shirt wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 2500 liter water en voor de productie van 1 jeans wordt gemiddeld gebruik gemaakt van 7000 liter water (KplusV 2020, Fast fashion onderzoek).
Ze bezoekt een spijkerbroekenfabriek en ontdekt dat een spijkerbroek in slechts vijftien minuten in elkaar wordt genaaid en dat dit al voor een prijs van tussen de vijf en negen euro mogelijk is. Stefan Stasse rekent samen met een katoenspinner uit hoeveel meter draad je uit een katoenbolletje kan halen.
* Voor de productie van een spijkerbroek is gemiddeld 8000 liter water nodig. 7500 liter daarvan komt uit de productie van katoen, de overige 500 liter wordt verbruikt tijdens de afwerking (verven 142, bleken 30, printen 188, finishing 136 liter).
Voor iedere spijkerbroek worden ongeveer 150 bolletjes katoen gebruikt.
De fabricage gebeurt in 12 productie stappen, die bij elkaar ongeveer 15 minuten duren. Er zijn verschillende naaimachines nodig in het proces voor het maken van een spijkerbroek. Dan is de broek in elkaar genaaid en wederom gewassen in grote wasmachines.
' 'Ook bij de gerenommeerde merken is de kwaliteit drastisch afgenomen. Een Levi's spijkerbroek van een (in mijn ogen) erg hoge prijs van 100 euro gaat tegenwoordig maar twee à drie jaar mee.
Hang je jeans gewoon aan een hanger en laat hem drogen. Om lelijke vouwen en kreukels uit je broek te krijgen, kun je je jeans strijken – alleen binnenstebuiten (!). Eigenlijk is het nog beter om de broek ongestreken te dragen, omdat vouwen en kreuken meestal toch snel weer verdwijnen.
Vijf jaar na de introductie van het welzijnsprogramma voor fabrieksmedewerkers in Bangladesh, Cambodja, Haïti en Pakistan, breidt Amerikaans jeansmerk Levi's het programma uit naar fabrieken in meerdere landen, als onderdeel van een bredere duurzaamheidsdoelstelling van het label.
Rundvlees staat bovenaan, voor een kilo is er 15.500 liter water nodig. Voor een kilo varkensvlees is 6000 liter nodig en voor kippenvlees 4300 liter.
Maar niet altijd even goedkoop. Hoe komt het dat je spijkerbroeken hebt van 8 euro en 250 euro? De rekenkamer onderzoekt of die dure jeans inderdaad beter is dan die hele goedkope, of komt het vooral door het merk? De spijkerbroek is altijd in de mode.
De spijkerbroek komt uit Amerika. Hij is uitgevonden door de slimme kleermaker Levi Strauss. Hij gebruikte een stevige katoenen stof die hij blauw verfde met indigo. Om de zakken extra stevig te maken sloeg hij er spijkers in.
Spijkerbroeken zijn extreem vervuilend
Om de katoenplanten op de plantages water te geven en het garen te verven, wordt naast stinkende chemicaliën ongeveer 7.000 liter water gebruikt. En dat allemaal voor de productie van één jeans. Er worden jaarlijks meer dan 2 miljard spijkerbroeken verkocht, dus reken maar uit.
Brood (van tarwe): 1.608 liter water per kilogram. Tarwe heeft een water footprint van 1.827 liter per kilogram. In West-Europa is die footprint echter veel kleiner dan het wereldwijde gemiddelde. Aardappelen: 287 liter water per kilogram.
DE OORSPRONG VAN EEN ORIGINELE STIJL
Levi Strauss en Jacob Davis combineerden hoogwaardig denim met klinknagels voor extra versteviging en creëerden zo de allereerste bluejeans: de Levi's® 501® Original. De kenmerkende knoopgulp werd gemaakt voor de uitvinding van de ritssluiting.
Alhoewel het kledingmerk in 1873 werd opgericht door de Duitse Levi Strauss, is de naam volledig geamerikaniseerd. Levi's spreek je zo uit: Ley- (rijmt op het Engelse woord key) en vais (rijmend op het Engelse woord eyes).
Vieze spijkerbroek slijt sneller
Dode huidcellen, vet en viezigheid hopen zich op in de vezels, waardoor deze eerder slijten en je echt sneller gaten in de spijkerbroek kunt krijgen. Door hem nooit aan water bloot te stellen, kunnen de vezels bovendien letterlijk uitdrogen.
Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Spijkerbroek, beetje afhankelijk van hoe dik de stof is, maar duurt echt wel langer dan half uur. Ik had zelf denk ik de kleren gewoon aangehouden, dan maar nat de auto in. Broek uit en gaan. In het ergste geval zien ze een paar billen.
Dit komt door wrijving door zitten/lopen/fietsen. Bij kuiten hebben ze bijv minder te lijden, Tip: nu is er uitverkoop; kijk dan voor een andere spijkerbroek Welk merk was het trouwens waar zo snel gaten invallen? Dag Jweustink, (ook) een spijkerbroek mag niet zo snel kapot gaan.
Dit probleem ken je vast wel: je spijkerbroek slijt snel of scheurt zelfs bij het kruis of aan de binnenkant van je dijen. Dit komt vooral door het fietsen. Als je merkt dat de stof bij het kruis dunner wordt, kun je er aan de binnenkant een stuk speciale reparatiestof in strijken.
In Bangladesh worden de meeste spijkerbroeken ter wereld gemaakt.
Heb je een klein buikje of een dikke buik? Dan is een high waist jeans perfect om je buikje in te verstoppen. Door de hoge tailleband zijn vetrolletjes of een klein buikje vrijwel onzichtbaar. Heb je een dikkere buik dan zorgt de hoge taille band dat deze veel minder opvalt.