Goedkope grote vijgenbomen kopen vanaf €47,50 | BoomNL - BoomNL.
'Col de Dame Blanche' wordt wel eens beschreven als de best smakende vijg. De vruchten zijn geel tot lichtgroen en klein, maar met dieprood en zoet vruchtvlees. Deze plant mag goed warm staan, dus bijvoorbeeld bij een zuidermuur. Hoewel een vrij onbekend ras zeker een aanrader.
Een vijgenboom kan tot 10 m hoog worden. Door middel van snoei is de boom/ struik ook kleiner te houden. Hij groeit hier meer als brede struik dan als boom. De vijgenboom kan gemakkelijk vermeerderd worden.
Een vijgenboom is goed winterhard. Zakt de temperatuur naar -10 c. , dan heeft de vijg winterbescherming nodig. Een vijgenboom die in de volle grond staat, kan worden afgedekt met rietmatten of met een aantal lagen vliesdoek. Staat de vijg in een pot, plaats dan een winterhoes om de plant.
Omdat de vijgenboom geen bladeren heeft tijdens de overwinteringsperiode, zal je niet veel water moeten geven. Geef de boom net genoeg water zodat de kluit niet uitdroogt.
De vijgenboom staat graag in de volle zon of halfschaduw, het liefst op een beschutte plek tegen een muur bijvoorbeeld. De boom kan zowel in een pot als in de volle grond goed overleven. In de volle grond kan de vijgenboom prima tegen vorst.
Over het algemeen geldt dat vijgenbomen rond het midden van de lente geplant kunnen worden. Een jonge vijgenboom doet er ongeveer twee jaar over voordat het vruchten draagt. De vijgen van de meeste soorten worden aan het einde van de zomer en aan het begin van de herfst rijp.
Zowel de pitten als het vruchtvlees van vijgen zijn eetbaar. Hele verse vijgen kun je zelfs met schil en al opeten. Omdat vijgen zo zoet zijn, is het lekker om ze te combineren met gerechten met een meer pittige smaak.
Vijgen zijn extra te bemesten met koemest en kalk. Vijgen zijn dol op water, in de zomermaanden is dagelijks beregenen een lust voor de vijg. Het is bovendien goed waarneembaar wanneer de vijg dorst heeft, de bladeren gaan dan slap hangen. De vijg herstelt zich snel wanneer deze voldoende water krijgt.
Een vijgenboom kan hoog worden, en dat is vervelend, want dan hangen de vijgen te hoog om nog makkelijk te plukken. Plant je boom in een klein plantgat (50 cm op 50 cm) of in een grote pot zonder bodem; zo wordt hij niet te hoog én geeft hij de meeste vruchten.
Is vijgenblad giftig? Alle vijgenbomen hebben wit melksap, dat bij sommige mensen irriteert op de huid. Honden en katten mogen geen vijgen(blad) eten, maar voor mensen is het blad niet giftig.
Vijgen oogsten
Bekijk een grotere versie van deze afbeelding Afhankelijk van het ras vijgen zijn de meeste vijgen in Nederland rond augustus en september rijp. Je kunt het vaak zien maar ook voelen. Vijgen zoals de Brown Turkey worden donkerpaars en soms barsten ze ook een beetje open.
Vijgen zijn ontzettend gezond en hebben allerlei voordelen voor je lichaam. Bedenk je dat vijgen bomvol vitamines en mineralen zitten. Vooral het vitamine B complex is goed vertegenwoordigd. Ook vitamine A, C en K komen voor in de vijg evenals de mineralen kalium, magensium, zink, calcium, koper, mangaan en ijzer.
De vijgenboom op stam moet één keer per jaar gesnoeid worden. De beste periode om de vijg te snoeien is van eind november tot januari. Dan is al het blad van de boom gevallen. Snoei al het dode hout van de vijg weg en zorg dat de gewenste vorm in de boom blijft.
Ik voer gedroogde vijgen als extra aan al mijn vogels. Vooral de vruchtenduiven (die in de natuur voornamelijk van ficus soorten leven) lusten het graag. Voordat ik het geef, laat ik de gedroogde vruchten in water weken zodat die zachter worden en meer volume/textuur krijgen.
Het hoofdseizoen is van augustus t/m oktober. Maar ze zijn bijna een heel jaar leverbaar. Wat is de houdbaarheid van verse vijgen: Vijgen kunnen het beste bewaard worden in de koelkast.
Een vijg is na twee jaar zo'n 70cm hoog en groeit vrij hard. Wil je hem klein houden en wil je veel vruchten, zet hem dan vooral in een kleine pot en snoei hem goed. Het voordeel is dan ook nog eens dat je vijgenboom extra veel vijgenvruchten gaat aanmaken.
Vijgen (Ficus carica) zijn warmteminnende planten die (te) sterk kunnen groeien en hierdoor geen vruchten geven. Op korte scheuten aan de gesteltakken ontstaan volgend seizoen de vruchten. Lange scheuten geven geven veel bladeren en geven geen of weinig vruchten.
Door ongeveer één handje gedroogde vijgen per dag aan te houden kan je volop profiteren van alle gezonde voedingsstoffen en de lekkere smaak, zonder dat je té veel suiker binnenkrijgt.
Reacties. Het hangt ervan af welke soort vijgenboom je hebt staan. Soms dragen vijgenbomen of vijgenstruiken wel vruchten maar rijpen die niet. In ons klimaat zijn het vooral de parthenocarpische (dat betekent: zonder bevruchting) soorten die eetbare vruchten geven.
Vijgen zijn rijp wanneer ze zachter aanvoelen en donkerder of net geler worden. De onderkant van de vruchten wordt groter en kan lichtjes barsten. Vijgen bewaren een paar dagen in de koelkast, maar heel eerlijk? Ze zijn natuurlijk het lekkerst als je ze vers eet.
Vijgen (Ficus carica) zijn warmteminnende planten die (te) sterk kunnen groeien en hierdoor geen vruchten geven. Op korte scheuten aan de gesteltakken ontstaan volgend seizoen de vruchten. Lange scheuten geven geven veel bladeren en geven geen of weinig vruchten.
Vijgen houden van een neutrale of iets kalkrijke grond (de ideale pH is 6,0), op zure gronden is het daarom belangrijk om elk jaar wat kalk te strooien. Vijgen groeien van nature in schrale droge grond in mediterrane gebieden. Het is handig om die omstandigheden zo goed mogelijk na te bootsen.
De juiste tijd om met het snoeien te beginnen is wanneer de boom volledig in rust is en het niet vriest. Als je wacht tot februari of maart bestaat de kans dat de boom flink gaat bloeden. In extreem strenge winters zullen de takken van sommige vijgenbomen tot op de grond afvriezen.